Niedziela, 19 maja 202419/05/2024
690 680 960
690 680 960

Sygnał od Czytelnika. Produkty spożywcze na śmietniku. Sieć sklepów odpowiada, dlaczego tak się dzieje (zdjęcia)

Taki widok zawsze sprawia, że rodzą się pytania, dlaczego sieci sklepowe wyrzucają produkty spożywcze na śmietnik. Jak pisze Czytelnik, to totalny bezsens, że jedna z sieci handlowych w taki sposób marnuje jedzenie.

Niestety nadal brakuje w kraju skutecznych mechanizmów pozwalających na zapobieganie marnotrawienia produktów spożywczych w sieciach handlowych. Ten problem, co jakiś czas powraca, ale przede wszystkim bulwersuje.

Od Czytelnika otrzymaliśmy zdjęcia z jednego ze śmietników przy sklepie Stokrotka w Lublinie. Zauważył on, że do wywiezienia na wysypisko czeka spora ilość różnych produktów spożywczych, od warzyw po napoje. Przesłał nam zdjęcia z komentarzem, że to totalny bezsens i marnowanie jedzenia. O sprawę zapytaliśmy rzecznika prasowego sieci Stokrotka, m.in. o to, czy produkty spożywcze muszą trafiać na wysypisko śmieci.

– Stokrotka to firma, która poczuwa się do odpowiedzialności za swój wpływ w całym łańcuchu wartości. Obszarem strategicznym w tym zakresie jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności, zarówno wewnątrz organizacji jak i kształtowanie pozytywnych postaw konsumenckich w tym zakresie. Sieć handlowa Stokrotka podejmuje działania i wdraża procesy, które przeciwdziałają marnowaniu żywności w swoich sklepach. W tym roku Spółka podjęła intensywne działania mające ograniczyć marnowanie żywności, rozpoczynając od największych sklepów. Dziś ok. 300 sklepów sieci Stokrotka w całej Polsce współpracuje z bankami żywności skupionymi w Federacja Polskich Banków Żywności, przekazując żywność, która nie spełnia standardów jakości do sprzedaży w sklepie, ale nadaje się do spożycia. W ciągu ostatnich czterech miesięcy Spółka przekazała ok. 100 ton żywności o wartości 800 tys. zł. Żywność ze sklepów w Lublinie jest przekazywana do Caritas Archidiecezji Lubelskiej, od marca 2020 r. Stokrotka przekazała 25 ton żywności o wartości 180 tys. zł. Liczba sklepów Stokrotka, które współpracują z organizacjami pożytku publicznego w celu przekazania żywności sukcesywnie się zwiększa. Warto zaznaczyć, że Sieć nie może przekazać organizacjom pożytku publicznego żywności, która nie spełnia wymogów prawa żywnościowego, czyli jest np. przeterminowana, nosi ślady zepsucia lub gnicia, zawilgocenia czy obcych zapachów lub smaków. Wycofywana ze sprzedaży, utylizowana i wyrzucana jest jedynie żywność nienadająca się do spożycia – poinformowała nas Monika Płońska menadżer ds. komunikacji i PR sieci Stokrotka.

Sygnał od Czytelnika. Produkty spożywcze na śmietniku. Sieć sklepów odpowiada, dlaczego tak się dzieje (zdjęcia)

(fot. nadesłane)

30 komentarzy

  1. SKLEPY DUŻO MARNUJĄ ALE ŻEBY OGŁOSIĆ ŻE COŚ DAJĄ LUDZIOM TO NIC

  2. U NAS TEGO NIE MA BO STOKROTKA ZAMYKA NA KŁUDKE I TO SIĘ KISI I PSUJE NIE BYŁO KŁUDKI TO BYŁO MOŻNA W NOCY BRAĆ NOWY WŁAŚCICIEL TAK ZROBIŁ W BIEDRONCE TO CAŁE POJEMNIKI MAJĄ ŻARCIA DO WYWALENIA LIDL TO TROCHE MNIEJ BO SĄ ZNIŻKI 50 % 60 %

  3. NIECH JAK LUDZIE ZAKUPY ROBIĄ TO NIECH IM KTOŚ TO DAJE PO PROSTU

  4. takie uroki kapitalizmu….