Kobieta Przedsiębiorcza: W konkursie dla kół gospodyń wiejskich będą oceniane przetwory i dania mięsne
16:48 05-02-2024
Ruszyła piąta edycja wydarzenia skierowanego do przedstawicielek kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń działających na rzecz rozwoju wsi. Koordynowany przez Zarząd Województwa Lubelskiego konkurs „Kobieta Przedsiębiorcza” ma na celu promowanie lubelskich tradycji kulinarnych i regionalnej sztuki ludowej jak też docenienie wkładu wiejskich kobiet w kultywowanie tradycji i ukazanie bogactwa dziedzictwa kulturowego regionu.
Na Lubelszczyźnie znajduje się ponad 1,5 tys. kół gospodyń wiejskich, co daje nam trzecie miejsce w Polsce po Wielkopolsce i Mazowszu. W naszym regionie zarejestrowano też ponad 250 produktów i potraw tradycyjnych, co daje pierwsze miejsce w kraju.
Konkurs wcześniej nosił nazwę „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa”, a uczestnicy przygotowywali potrawy o minimum 25-letniej recepturze, ściśle związanej z regionem lubelskim. W tym roku motywem przewodnim wydarzenia jest efektywne i ekologiczne wykorzystanie składników potraw w kuchni. Uczestnicy mogą zgłaszać do 3 prac konkursowych w kategorii: „Zamknięte w słoiku” czyli przetwory oraz „Danie mięsne”.
Zaplanowane zostały cztery półfinały: w Urszulinie dla powiatów chełmskiego, krasnostawskiego i biłgorajskiego; w Nieliszu dla powiatów biłgorajskiego, hrubieszowskiego, janowskiego, tomaszowskiego i zamojskiego; w Porosiukach dla powiatów bialskiego, łukowskiego, parczewskiego i radzyńskiego oraz w Bystrzycy Nowej dla powiatów kraśnickiego, lubartowskiego, lubelskiego, łęczyńskiego, opolskiego, puławskiego, ryckiego i świdnickiego. Najlepsze dania i przetwory trafią do finału. Ten przewidziano na przełomie sierpnia i września.
… a tak bardziej „na czasie” to może promować dania bezmięsne, jak już mowa o ekologii
To są normalne Gospodynie.
Danie bezmięsne jest ekologiczne? Od której strony? Nie wolno niszczyć zieleni przecież…
Gdzie się można zapisać na jurora? 😉 … ale by się powcinało takich smakołyków 😀