W kiełbasie śląskiej wykryto groźne bakterie. Producent apeluje o jej zwracanie do sklepów
23:41 03-07-2018
Bakterie wykryte zostały w kiełbasie śląskiej z szynki ekstra, której producentem są Zakłady Mięsne Olewnik-Bis. W partii, której termin przydatności do spożycia mija 15 lipca, stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes. Mogą one doprowadzić do choroby Listerioza, która stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.
Jak wyjaśnia Główny Inspektorat Sanitarny, obecność bakterii wykryto w jednej z pięciu próbek produktu, badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. Niebezpieczna patria jest oznaczona numerem: 04128. Nie należy spożywać kiełbasy o tym numerze partii, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Zgodnie z przepisami producent rozpoczął proces wycofywania kwestionowanej partii kiełbasy. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Jednocześnie Zakłady Mięsne Olewnik-Bis wydały oświadczenie do konsumentów o wycofaniu produktu z uwagi na zagrożenie bezpieczeństwa zdrowotnego. Apelują także do klientów, którzy posiadają produkt z tej partii, o jego zwrot do sklepu, w którym dokonywali zakupu.
(fot. pixabay – zdjęcie ilustracyjne)
2018-07-03 23:38:01
Masz paragon? Spoko. Nie masz? Ups… No cóż, może pies zje…
A psa ci nie żal Darku?
Psy wpierniczają wszystko. Im bardziej śmierdzi, tym chętniej. Padliną czy zwłokami, też nie pogardzą To durny człowiek niejednokrotnie karmi je lepiej niż siebie. Ale temat świrów to osobny rozdział.
Psy nawet gowno zjedza
Jakbyście wy byli głodni to też byście z czasem zaczęli wszystko jeść, nawet gowno.
Paragon nie jest niezbędny. Zgodnie z interpretacją przepisów, wystarczy świadek, który potwierdzi że kupiłeś produkt w danym sklepie.
Tu wykryto. A ile jest nie wykryte??Kiedyś były puste haki ale bynajmniej to co było było smaczne i zdrowe bo na bieżąco schodziło.
Rygory UE a ch*****ie co się je bo chemii tyle że w tablicy Mendelejewa nie ma tego.
Naucz się używać słowa bynajmniej. Tu jest użyte nieprawidłowo!
Napisalibyscie tez, co maja robic ludzie ktorzy to łajno kupili i zjedli. Jak zje faktycznie ciezarna, to kto poniesie ewentualne konsekwencje oprocz samego konsumenta?
Przerobią i pójdzie jako tyrolska lub jakieś inne gu.w puszce z datą ważności jeszcze z dziesięć lat.
A ten numer partii wyryty jest na skórce kiełbasy? Kto dojdzie, temu nagrodę.
Przestałem kupować Olewnika jak zobaczyłem na etykiecie poledwicy, że jest tam 42% mięsa, a w szynce 43%. To co to jest to pozostałe. Za to ktoś powinien miec zakaz działalności w produkcji żywności, no i oczywiście srogą karę, np. 15 lat o chlebie i wodzie w kopalni lub kamieniołomach.
Tylko u olewnika tak jest Inteligencie?
dlatego od dawna nie jemy tego marketowego ścierwa dla ubogich. Jeśli musisz zjeść świnię ( która się nie poci i nie wydala przez skórę toksyn ) to lepiej kupić rąbankę, ( ze świnki co nie jadła np. mączki rybnej) ładnie zapeklować i np upiec.