Piątek, 26 kwietnia 202426/04/2024
690 680 960
690 680 960

W kiełbasie śląskiej wykryto groźne bakterie. Producent apeluje o jej zwracanie do sklepów

Główny Inspektorat Sanitarny wydał oficjalne ostrzeżenie dotyczące bakterii, jakie zostały ujawnione w kiełbasie śląskiej. Producent zaś apeluje do klientów o zwracanie produktu do sklepów.

Bakterie wykryte zostały w kiełbasie śląskiej z szynki ekstra, której producentem są Zakłady Mięsne Olewnik-Bis. W partii, której termin przydatności do spożycia mija 15 lipca, stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes. Mogą one doprowadzić do choroby Listerioza, która stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.

Jak wyjaśnia Główny Inspektorat Sanitarny, obecność bakterii wykryto w jednej z pięciu próbek produktu, badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. Niebezpieczna patria jest oznaczona numerem: 04128. Nie należy spożywać kiełbasy o tym numerze partii, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Zgodnie z przepisami producent rozpoczął proces wycofywania kwestionowanej partii kiełbasy. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Jednocześnie Zakłady Mięsne Olewnik-Bis wydały oświadczenie do konsumentów o wycofaniu produktu z uwagi na zagrożenie bezpieczeństwa zdrowotnego. Apelują także do klientów, którzy posiadają produkt z tej partii, o jego zwrot do sklepu, w którym dokonywali zakupu.

(fot. pixabay – zdjęcie ilustracyjne)
2018-07-03 23:38:01

14 komentarzy

  1. Masz paragon? Spoko. Nie masz? Ups… No cóż, może pies zje…

    • A psa ci nie żal Darku?

      • Psy wpierniczają wszystko. Im bardziej śmierdzi, tym chętniej. Padliną czy zwłokami, też nie pogardzą To durny człowiek niejednokrotnie karmi je lepiej niż siebie. Ale temat świrów to osobny rozdział.

    • Paragon nie jest niezbędny. Zgodnie z interpretacją przepisów, wystarczy świadek, który potwierdzi że kupiłeś produkt w danym sklepie.

  2. Tu wykryto. A ile jest nie wykryte??Kiedyś były puste haki ale bynajmniej to co było było smaczne i zdrowe bo na bieżąco schodziło.
    Rygory UE a ch*****ie co się je bo chemii tyle że w tablicy Mendelejewa nie ma tego.

  3. Napisalibyscie tez, co maja robic ludzie ktorzy to łajno kupili i zjedli. Jak zje faktycznie ciezarna, to kto poniesie ewentualne konsekwencje oprocz samego konsumenta?

  4. Grześ przez wieś

    Przerobią i pójdzie jako tyrolska lub jakieś inne gu.w puszce z datą ważności jeszcze z dziesięć lat.

  5. A ten numer partii wyryty jest na skórce kiełbasy? Kto dojdzie, temu nagrodę.

  6. Przestałem kupować Olewnika jak zobaczyłem na etykiecie poledwicy, że jest tam 42% mięsa, a w szynce 43%. To co to jest to pozostałe. Za to ktoś powinien miec zakaz działalności w produkcji żywności, no i oczywiście srogą karę, np. 15 lat o chlebie i wodzie w kopalni lub kamieniołomach.

  7. dlatego od dawna nie jemy tego marketowego ścierwa dla ubogich. Jeśli musisz zjeść świnię ( która się nie poci i nie wydala przez skórę toksyn ) to lepiej kupić rąbankę, ( ze świnki co nie jadła np. mączki rybnej) ładnie zapeklować i np upiec.

Z kraju