690 680 960

Ze starych pralek zrobili ule, teraz przyszedł czas na miodobranie. Nie zabrakło też degustacji (zdjęcia)

Ci, którzy wczoraj mieli okazję spróbować owocu całorocznej pracy pszczół z miejskiej pasieki w Świdniku już wiedzą, że miód był przepyszny. Zorganizowano bowiem pierwsze miodobranie.

Od blisko roku na terenie zielonym na tyłach stacji paliw przy al. Lotników Polskich w Świdniku znajduje się miejska pasieka. Powstała ona w ramach proekologicznego projektu związanego ze zbiórką elektroodpadów. Realizowany jest on od sierpnia 2020 r., kiedy to przy ulicach pojawiły się charakterystyczne czerwone pojemniki przeznaczone na zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny. Dzięki temu, zamiast na wysypiska śmieci trafia on do specjalistycznych zakładów, gdzie jest przetwarzany.

Dzięki temu, że mieszkańcy bardzo chętnie korzystają z pojemników, do miasta trafiły ule. Co ważne, wykonano je z materiałów uzyskanych właśnie z elektroodpadów, których wcześniej pozbyli się mieszkańcy, w tym metalowych bębnów od pralek. Pszczołami zaopiekował się jeden ze świdnickich pszczelarzy, Krzysztof Kukawski, który na terenie miasta również posiada własną pasiekę. Wcześniej pomagał on m.in. w założeniu pasieki na terenie Lublina.

W środę przeprowadzono pierwsze miodobranie. W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele Urzędu Miasta, Fundacji Odzyskaj Środowisko a także dzieci z Przedszkola nr 3 i Niepublicznego Przedszkola „Sigma i Pi”, oraz mieszkańcy Świdnika. W pierwszej kolejności pszczelarze przypomnieli historię pasieki, zapewnili również, że cały czas opiekowaliśmy się pszczołami. Chodziło głównie o to, aby nie zabrakło im pokarmy, jak również żeby dobrze przezimowały. Następnie zaprezentowali, w jaki sposób pobiera się miód z ula.

Jednak największym uznaniem cieszyła się degustacja miodu z miejskiej pasieki. Jak zapewniali zarówno dzieci, jak też dorośli, jest on przepyszny.

(fot. UM Świdnik)

5 komentarzy

  1. Trzeźwiej myślący

    Dzielne bzykaczki, miodzik pierwszego sortu (nie mylić z lepszym sortem).

  2. Lepiej nie mówić, że to z pralek, bo ruscy wszystkie zajumają…

  3. Od kiedy zobaczyłem jak wiosną,kilka lat temu,dzielne pszczółki wysysają soki z rozmiękłych gówien mojego psa,nie jadam miodku.

Kursy walut

  • USD 4.3833zł 2.11%
  • GBP 5.2764zł 0.37%
  • EUR 4.7195zł 0.59%
  • CHF 4.7458zł 0.93%

Polub nas