Wtorek, 14 stycznia 202514/01/2025
690 680 960
690 680 960

Po 22 latach pracy odszedł z korporacji, aby samemu warzyć piwo. Stworzone przez niego produkty zachwycają smakiem (PODKAST)

Opublikowany niedawno podkast, w którym przedstawiliśmy postać Dariusza Tarkowskiego, który jako jedyny w Polsce zajmuje się serwisowaniem oraz przebudową bolidów Formuły 1, spotkał się z bardzo dużym zainteresowaniem. Kontynuujemy więc spotkania z mieszkańcami naszego regionu, którzy zajmują się ciekawymi i nietypowymi rzeczami, bądź też prowadzą działalność, która jest warta opowiedzenia.

Tym razem bohaterem podkastu jest Mirosław Sołyga, szef małego rodzinnego browaru Chmiele Nałęczowskie. Wytwarza on w Przybysławicach w powiecie lubelskim wyjątkowe rzemieślnicze piwo, smakujące tak, jak to z lat 80. XX wieku. Warzenie odbywa się przy użyciu tradycyjnych metod, a do produkcji używane są tylko wysokiej jakości naturalne składniki. Skala produkcji jest niewielka, więc piwo można nabyć głównie w lokalnych restauracjach w Nałęczowie, czy Kazimierzu Dolnym i małych sklepach.

Wszystko zaczęło się 10 lat temu od pasji i zainteresowań. Mirosław Sołyga zajmował się domowym warzelnictwem na własne potrzeby, gdyż jak wskazuje, po piwach koncernowych zmagał się nadkwasotą żołądka i bolała go głowa. W pamięci miał za to smak dawnego piwa i dążył, aby stworzyć podobne w domowym zaciszu. Okazję do jego spróbowania mieli wtedy jedynie członkowie rodziny oraz znajomi. Każdy był zachwycony i wszyscy chcieli więcej.

Wtedy po 22 latach postanowił odejść z pracy w korporacji spożywczej i zająć się właśnie warzeniem piwa. Samodzielnie wymyślił linię technologiczną, jak też stworzył recepturę. Skupił się w niej, jak podkreśla na „złocie Lubelszczyzny”, czyli chmielu jaki uprawiany jest w naszym regionie. Zapraszamy do zapoznania się z podkastem.

(fot. podkast Zbigniew Pacholik)

27 komentarzy

  1. Właśnie chmiel kiedyś był składnikiem najcenniejszym w piwie i dzięki temu był cudny smak. W dzisiejszej recepturze jest w większości sód jęczmienny.

  2. Ocena: 0

    Ile bolteka czy kufel ?

  3. Ocena: 0

    Dobre robi to piwo?

  4. Ocena: 0

    duże brawa dla tego Pana ! za odwagę odejścia z korpo i pasję ! samych sukcesów życzę:)

  5. Bardzo dobre piwa.

  6. Katamaran na asfalcie
    Ocena: 0

    Trzeba będzie spróbowac.

  7. Katamaran na asfalcie .
    Ocena: 0

    Trzeba będzie sprobowac.

  8. Ocena: 0

    próbowałem smakuje jak perla otwarta dzień wcześniej wygazowane i ma gorzki smak a i cena za wysoka

    • Ocena: 0

      zrób swoje zobaczymy jakie tobie pomyje wyjdą, a sorry ty tylko goowno potrafisz zrobić i to nie do muszli tylko na dywan.

  9. Ocena: 0

    Gdzie mogę kupić to piwo?

  10. Pamiętam perłę z lat 90 była świetna.

    • mieszkaniec osiedla
      Ocena: 0

      Chętnie przypomniałbym sobie ten smak. Dawna Perła była naprawdę zacnym piwem.

Z kraju

Biznes i handel

Polityka i społeczeństwo

Zdrowie i styl życia

Nauka i technologia