Po 22 latach pracy odszedł z korporacji, aby samemu warzyć piwo. Stworzone przez niego produkty zachwycają smakiem (PODKAST)
18:45 26-02-2023 | Autor: redakcja
Tym razem bohaterem podkastu jest Mirosław Sołyga, szef małego rodzinnego browaru Chmiele Nałęczowskie. Wytwarza on w Przybysławicach w powiecie lubelskim wyjątkowe rzemieślnicze piwo, smakujące tak, jak to z lat 80. XX wieku. Warzenie odbywa się przy użyciu tradycyjnych metod, a do produkcji używane są tylko wysokiej jakości naturalne składniki. Skala produkcji jest niewielka, więc piwo można nabyć głównie w lokalnych restauracjach w Nałęczowie, czy Kazimierzu Dolnym i małych sklepach.
Wszystko zaczęło się 10 lat temu od pasji i zainteresowań. Mirosław Sołyga zajmował się domowym warzelnictwem na własne potrzeby, gdyż jak wskazuje, po piwach koncernowych zmagał się nadkwasotą żołądka i bolała go głowa. W pamięci miał za to smak dawnego piwa i dążył, aby stworzyć podobne w domowym zaciszu. Okazję do jego spróbowania mieli wtedy jedynie członkowie rodziny oraz znajomi. Każdy był zachwycony i wszyscy chcieli więcej.
Wtedy po 22 latach postanowił odejść z pracy w korporacji spożywczej i zająć się właśnie warzeniem piwa. Samodzielnie wymyślił linię technologiczną, jak też stworzył recepturę. Skupił się w niej, jak podkreśla na „złocie Lubelszczyzny”, czyli chmielu jaki uprawiany jest w naszym regionie. Zapraszamy do zapoznania się z podkastem.
(fot. podkast Zbigniew Pacholik)
Właśnie chmiel kiedyś był składnikiem najcenniejszym w piwie i dzięki temu był cudny smak. W dzisiejszej recepturze jest w większości sód jęczmienny.
Słod zawsze byl podstawa piwa chmiel nadaje smaku 😛
slód daje cukier do fermentacji a chmiel smak
Ile bolteka czy kufel ?
Dobre robi to piwo?
duże brawa dla tego Pana ! za odwagę odejścia z korpo i pasję ! samych sukcesów życzę:)
Bardzo dobre piwa.
Trzeba będzie spróbowac.
Trzeba będzie sprobowac.
próbowałem smakuje jak perla otwarta dzień wcześniej wygazowane i ma gorzki smak a i cena za wysoka
zrób swoje zobaczymy jakie tobie pomyje wyjdą, a sorry ty tylko goowno potrafisz zrobić i to nie do muszli tylko na dywan.
Gdzie mogę kupić to piwo?
Pamiętam perłę z lat 90 była świetna.
Chętnie przypomniałbym sobie ten smak. Dawna Perła była naprawdę zacnym piwem.