Przed laty produkowano tu tanie wino, teraz przerabiają pomidory. W przyszłym roku Milejów stanie się największym tego typu zakładem w Polsce
18:27 20-09-2023 | Autor: redakcja
Historia przetwórstwa produktów rolnych w Milejowie sięga 1908 roku, kiedy to powstała tam cukrownia. W skład jej zarządu wchodzili okoliczni ziemianie. W pierwszych latach przerabiała ona buraki uprawiane na blisko 1,6 tys. ha pobliskich gruntów, a produkcja wynosiła 3,6 tys. ton cukru. Później nadszedł kryzys, w wyniku czego zaczęła spadać powierzchnia upraw, a tym samym poziom produkcji. W końcu, w 1936 roku, cukrownię postawiono w stan likwidacji.
Pod koniec wojny, a dokładnie w 1944 roku, po wyzwoleniu Milejowa na tym terenie powołano do życia Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego. Z uwagi, iż nasz region jest typowo rolniczy, rozwijały się one niezwykle szybko, z roku na rok zwiększając produkcję. W latach 70-80 ub. wieku była to jedna z najnowocześniejszych tego typu firm w Polsce. Zajmowała teren 25 ha i pracowało w niej na stałe 1200 osób. Wytwarzano szereg produktów, oprócz wspomnianego wcześniej wina były to miody pitne, dżemy, konserwy owocowo-warzywne, soki, czy też koncentrat pomidorowy.
Stawiano także na innowacyjność. To właśnie w Milejowie zainstalowano pierwszy w Polsce detektor do prześwietlania gotowych produktów. Związane to było z pozyskaniem intratnych kontraktów na eksport wyrobów m.in. do Stanów Zjednoczonych czy Izraela. Jednak tamtejsze restrykcyjne przepisy wymagały zachowania najwyższej jakości produkcji. Przy czym urządzenie to znacznie się różniło od obecnych, gdzie wszystko analizuje komputer. Wówczas stosowano promienie rentgenowskie, a żeby ograniczyć wpływ promieniowania na organizm ludzki operatorka była zamknięta w pokoju obok i na żywo obserwowała, czy wewnątrz słoika nie znajdują się jakieś ciała obce. W milejowskim zakładzie zainstalowana została także druga w kraju linia Tetra Pak a tym samym zaczęto stosować opakowania kartonowe.
W 1990 roku zakład wchodzi w skład Agros-Holding. Przyjęta przez nowych właścicieli strategia sprawiła, iż skupiono się tylko na rozwoju marki Krakus pomijając całkowicie ugruntowaną na rynku pozycję ZPOW Milejów. Doprowadziło to do drastycznego spadku produkcji przez co zakład zaczął chylić się ku upadkowi. Na skutek tego z Milejowa zaczęto wywozić linie produkcyjne aż w 2001 roku całość wystawiono na sprzedaż. Wówczas zakład wykorzystywał zaledwie 10 procent swoich mocy przerobowych i zatrudniał już tylko 250 osób.
Kolejnym właścicielem stała się spółka Fructo-Maj. Po początkowym wzmocnieniu produkcji, głównie przetwórstwa owoców, firma zaczęła jednak popadać w problemy finansowe. Ostatecznie w 2006 roku ogłasza upadłość a do Milejowa wszedł syndyk. Z uwagi na brak zainteresowania całym zakładem podzielił on teren na części i sprzedał kilku oddzielnym firmom. W 2010 roku część produkcyjną kupiła znana na rynku rodzinna firma Dawtona.
Jak wskazuje obecny dyrektor zakładu ZPOW Milejów Przemysław Bartkowiak, inicjatywę podjęli tu okoliczni rolnicy, którzy dostarczali swoje płody rolne do innych zakładów Dawtony. To oni zaczęli sugerować, iż będzie to dla firmy dobre rozwiązanie z uwagi na dostęp do bazy surowcowej. W końcu władze spółki podjęły decyzję skupiając się jedynie na przetwórstwie pomidorów.
Jednak lata braku inwestycji w zakład oraz przestawienie się rolników na inne uprawy sprawiły, że początkowo nie brakowało problemów. Zaniedbane budynki nawet z 1907 roku, czy też 60-letnia linia do produkcji koncentratu oraz niewielka ilość surowca sprawiły, iż po uruchomieniu produkcji przerobiono jedynie 8 tys. ton pomidorów.
Początkowo w zakładzie zatrudnionych było 17 osób, po uruchomieniu produkcji w latach 2012-2014 pracowało tam już na stałe 50 osób dodatkowo od 50 do 70 pracowników sezonowych. Postawiono jednak na rewitalizację i rozbudowę zakładu oraz odbudowę upraw co zaczęło przynosić w kolejnych latach wzrost produkcji. W 2018 rok postawiono na produkcję musów owocowych w saszetkach, które zyskały uznanie konsumentów. Po dwóch latach uruchomiono kolejną linię do ich produkcji a w 2022 roku jeszcze jedną, tym razem do musów z jogurtem.
Obecnie w zakładzie w Milejowie przetwarzane jest 80 tys. ton pomidorów, z czego powstaje 40 mln puszek gotowego produktu oraz 10 tys. ton koncentratu. Do tego dochodzi 80 mln saszetek z musem. Jednak władze firmy na tym nie poprzestają. W ostatnich dniach uruchomiona została nowa, jedna z najnowocześniejszych w Europie linia do produkcji koncentratu pomidorowego. Pozwoli to na znaczące zwiększenie produkcji, dzięki czemu już w przyszłym roku Milejów stanie się największym zakładem przetwórstwa pomidora w Polsce.
Jedno jest pewne. Udało im się podzielić kraj bo skłóconymi ludźmi bardzo dobrze się rządzi kiedy nie ma jedności w narodzie
Brawo Milejów tak rozwija się Polska pod rządami PiS za peło za bezcen sprzedali by szwabom bo się nie opłaca.
ta, całe szczęście, że to prywatny zakład…
Stadnina w Janowie ???
Jak Ci się jeździ Izerą ?
Sprzedali by prywatny zakład 🙂
To było dobre wino bo było tanie i dobre.
Maspex szykuje się już do kolejnego przejęcia.
Unowocześnili i zaraza upadną… Bo będzie się komuś bardziej opłacac..