Rozpoczął się Tydzień Kuchni Polskiej. W wielu lokalach królują dania oparte na tradycji, lecz często w nowym wykonaniu
14:50 04-11-2023
Tydzień Kuchni Polskiej to wydarzenie, którego celem jest podnoszenie świadomości na temat naszych rodzimych potraw. Polska kuchnia obfituje bowiem w skarby, które odzwierciedlają jej historię, kulturę a także lokalne tradycje kulinarne. W wielkim skrócie cechuje się ona prostymi składnikami, sezonowymi warzywami a przepisy na poszczególne potrawy często przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
Kuchnia polska obfituje w zupy i dania mączne takie jak pierogi, placki ziemniaczane czy kopytka, ale oczywiście nie brakuje dań na bazie mięsa z kotletem schabowym na czele lub kiełbasą dodawaną do zup i bigosu. Do tego wszystkiego dochodzą warzywa: kapusta, cebula, ogórki kiszone i małosolne, pomidory, marchew, buraki, seler, pietruszka i ziemniaki. Te ostatnie często są też głównym składnikiem. Mowa tu np. o plackach ziemniaczanych czy kopytkach. Nie można również zapomnieć o grzybach leśnych, z których wykonuje się zupy i sosy lub dodaje się je jako jeden ze składników, które sprawiają, że danie stają się esencjonalne.
Podczas Tygodnia Kuchni Polskiej będzie można skosztować tradycyjnych potraw w różnych odsłonach i często niecodziennym wydaniu. Wszystko przygotowane przez doświadczonych szefów kuchni. Jak podkreślają organizatorzy, wydarzenie to jest okazją do celebrowania bogactwa i różnorodności polskich dań, zarówno głównych, jak też przystawek i deserów.
W poprzedniej edycji festiwalu wzięło udział ponad 400 restauracji, podobna liczba lokali uczestniczy w tym roku. W naszym regionie jest ich 19. Co ważne, nie tylko z Lublina lecz także z: Bogucina, Fajsławic, Janowa, Janowa Lubelskiego, Lubartowa, Ryk, Ułęża, Zamościa a także z miejscowości Żółtańce-Kolonia.
W menu można znaleźć takie pozycja jak m.in.: tatar wołowy na krakersie, gofr ziemniaczany z kozim serem, zupa orzechowa, krem z kiszonej kapusty, sandacz pieczony, pierś z gęsi, dorsz w sosie kaparowym, pierś nadziewana kozim serem, roladka drobiowa z selerem naciowym i boczkiem czy krem z topinamburu. Oczywiście jednak nie brakuje dobrze wszystkim znanych potraw czyli pierogów, zupy rybnej, zupy gulaszowej, żuru wiejskiego z jajkiem i kiełbasą oraz tradycyjnego kotleta schabowego z kapustą zasmażaną i ziemniakami.
Festiwal potrwa do 26 listopada.
AKTUALIZACJA:
W związku z licznymi prośbami, podajemy lokale z województwa lubelskiego, biorące udział w Tygodniu Kuchni Polskiej:
Restauracja Legendy Miasta – Lublin
Tinto wine bar – Lublin
Restauracja Dwór Osmolice – Białki Dolne/Ułęż
Dwór Bogucin – Bogucin
Restauracja Verona – Zamość
Gościniec cegielnia Niwa Babicka/Ryki
Hotel Focus Centrum Konferencyjne – Lublin
Kaprys – Lublin
MOJO – Kuchnia i Przyjaciele – Lublin
Morando – Zamość
Perliczka – Lublin
Piwnica pod św. Kazimierzem – Zamość
Pstrągowo – Żółtańce-Kolonia
Restauracja Staropolska – Lublin
Restauracja w Hotelu Duo – Janów Lubelski
Restauracja Jankes – Fajsławice
Stara Łaźnia – Lubartów
Uwędzona Inaczej – Lublin
Zajazd Trzy Dęby – Janów
Ale gdzie ?
jakieś nazwy lokali?
Gdzie można zjeść te rarytasy ?
Jak nie masz kobiety, która robi takie rzeczy w domu, to znaczy że przegrałeś życie.
z Lublina lecz także z: Bogucina, Fajsławic, Janowa, Janowa Lubelskiego, Lubartowa, Ryk, Ułęża, Zamościa a także z miejscowości Żółtańce-Kolonia. szukaj wiatru w polu
dziękujemy 🙂