Powoli wraca gastronomiczne życie. Są już pierwsze ogródki w centrum Lublina (zdjęcia)
21:14 18-05-2020
Od poniedziałku 18 maja, w ramach odmrażania gospodarki w III etapie, zostały ponownie otwarte punkty gastronomiczne. Restauratorzy od dzisiaj mogą prowadzić działalność z zachowaniem wytycznych sanitarnych.
W centrum Lublina pojawiły się już pierwsze ogródki. Właściciele pubów, restauracji czy barów muszą pamiętać o odpowiedniej odległości od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego stolika i powinna ona wynosić 1,5 m lub 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).
Zgodnie z wytycznymi, właściciele restauracji powinni stworzyć takie warunki pracy, które będą gwarantowały zachowanie bezpiecznych odległości pomiędzy pracownikami. A tam, gdzie to możliwe, wykorzystywać do komunikacji telefony komórkowe i Internet. Co ważne, w lokalach musi być zachowana bezpieczna odległość, a także środki higieny dla gości. Co więcej obsługa lokalu musi regularnie dezynfekować powierzchnie w restauracjach i kawiarniach z miejscami do siedzenia.
Klienci stojący w kolejce muszą pamiętać o zachowaniu 2-metrowego dystansu. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. Dozowniki z płynem do dezynfekcji powinny się znajdować w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/kasowych) oraz przy wyjściu z toalet.
Do właścicieli lokali gastronomicznych należy też ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. Natomiast kucharze oraz kelnerzy powinni nosić maseczki oraz rękawiczki. Po zakończeniu obsługi gości, stoliki powinny być każdorazowo dezynfekowane.
Strefy gastronomiczne zostały dzisiaj również otwarte w galeriach i centrach handlowych.
Galeria zdjęć
(fot. lublin112.pl)
Volf, kwoli ścisłości kilka lat temu słyszałem, że Trójmiasto to Ćmiłów, Mętów, Dominów.
gwoli*