Jak wypadła kontrola tłuszczów do smarowania i tłuszczów do celów kulinarnych?
09:13 14-01-2024
Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej tłuszczów do smarowania innych niż tłuszcze mleczne (m.in. margaryny, miksy tłuszczowe) oraz tłuszczów do celów kulinarnych (np. masło klarowane), w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracją producenta. Kontrola na etapie sprzedaży detalicznej przeprowadzona została w II kwartale 2023 r. na terenie całego kraju. Kontrola na etapie produkcji została przeprowadzona przez wszystkie WIJHARS z wyjątkiem WIJHARS we Wrocławiu, Opolu, Szczecinie i Zielonej Górze. Skontrolowano 70 sklepów oraz 22 producentów. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 15 podmiotach (tj. 16,3% skontrolowanych), w tym w 8 sklepach i u 7 producentów.
Cechy organoleptyczne i cechy fizykochemiczne
Kontroli cech organoleptycznych poddano 12 partii, w tym: 7 partii w sklepach i 5 partii u producentów. Nieprawidłowości nie stwierdzono.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły na etapie sprzedaży detalicznej zawartości tłuszczu niezgodnej z deklaracją zamieszczoną na opakowaniu (3 partie), zaniżonej zawartości soli (1 partia) oraz zaniżonej zawartości tłuszczu mlecznego (1 partia) w stosunku do informacji w oznakowaniu produktu.
Na etapie produkcji w 3 partiach wykryto zawyżoną zawartość tłuszczu w odniesieniu do deklaracji zawartej w oznakowaniu lub specyfikacji jakościowej.
Znakowanie i sprzedaż detaliczna
Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w zakresie znakowania produktów. Spośród 181 sprawdzonych partii, w tym: 144 partii w sklepach i 37 partii u producentów, nieprawidłowości stwierdzono w 17 partiach wyrobów (w 7 partiach w sklepach i 10 partiach u producentów).
Na etapie sprzedaży detalicznej stwierdzono m.in. następujące nieprawidłowości:
- zastosowanie nazwy „margaryna o zawartości trzech czwartych tłuszczu” w produkcie zadeklarowanym jako produkt przeznaczony do pieczenia i smażenia – 3 partie;
- umieszczenie na etykiecie cenowej nieprawidłowej nazwy produktu „margaryna” podczas gdy wyrób był w rzeczywistości margaryną półtłustą – 1 partia;
- podanie na etykiecie „miksu tłuszczowego do smarowania X %” zaniżonej zawartości tłuszczu mlecznego – 1 partia;
- umieszczenie w oznakowaniu margaryny półtłustej w sąsiedztwie nazwy fantazyjnej określenia „z dodatkiem masła”, podczas gdy kontrolowany produkt zawierał w swym składzie tylko 1 % masła – 1 partia.
Produkcja
Na etapie produkcji stwierdzono m.in. następujące nieprawidłowości:
- wprowadzanie konsumenta w błąd poprzez sugestię, że środek spożywczy ma szczególne właściwości: zamieszczenie na opakowaniu masła klarowanego sformułowania „prawdziwe masło” – 2 partie; użycie w oznakowaniu masła klarowanego określenia „bez dodatku konserwantów” – 2 partie;
- brak uwzględnienia w wykazie składników dodatku witaminy E – 2 partie;
- podanie w oznakowaniu wyrobu niewłaściwej zawartości tłuszczu, niezgodnej z otrzymanymi wynikami badań – 2 partie;
- użycie niewłaściwej nazwy tj. „margaryna półtłusta”, w związku z wynikami badań świadczącymi o zawyżonej zawartości tłuszczu w wyrobie – 1 partia;
- podanie w nazwie określenia „z masłem”, podczas gdy producent zadeklarował produkt jako margaryna półtłusta i wyrób zawierał 1 % masła – 1 partia;
- podanie niejasnej informacji „100% KETO” w oznakowaniu masła klarowanego ghee – 1 partia;
- zamieszczenie w oznakowaniu informacji, że wyrób został wytworzony „z mleka od polskich krów z wypasu łąkowego” bez okazania dokumentacji potwierdzającej – 1 partia.
- podanie informacji o warunkach przechowywania w niewłaściwym miejscu – 3 partie;
- użycie niewłaściwego sformułowania „waga” poprzedzającego informację o zawartości netto oraz sformułowania „data przydatności do spożycia” do określenia daty minimalnej trwałości – 2 partie;
Należy nadmienić, że niektóre zakwestionowane partie zawierały po kilka nieprawidłowości.
Kontrola zawartości netto
Kontrola zawartości netto towaru paczkowanego metodą referencyjną została przeprowadzona u 11 producentów i dotyczyła 11 partii wyrobów w tym: 2 partii tłuszczów do celów kulinarnych oraz 9 partii tłuszczów do smarowania. Nieprawidłowości w zakresie deklarowanej ilości nominalnej stwierdzono w przypadku 1 partii tłuszczu do smarowania.
Zastosowane sankcje
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 10 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne (w tym: 2 decyzje za wprowadzenie do obrotu wyrobów zafałszowanych oraz 8 decyzji za wprowadzenie do obrotu artykułów rolno-spożywczych o niewłaściwej jakości handlowej). Inspektorzy wydali również 4 decyzje zakazujące wprowadzenia do obrotu produktów niespełniających wymagań jakości handlowej, na osoby odpowiedzialne nałożyli 2 mandaty karne oraz wydali 12 zaleceń pokontrolnych.
Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.
To fantastycznie! Tylko o jakie produkty, których producentów chodzi?
Nic warty artykuł.
Może zmyślony i dlatego nie ma konkretnych marek,
albo chronią oszustów – współudział?
Nikt etykiet nie czyta, od samego czytania robi się człowiekowi niedobrze a co mówić jak by to po czytaniu zacząć jeść.
Nie jest źle, dopóki zaniżają zawartość tłuszczu, a nie zawyżają. Polactwo zeżre i przepracowany olej z solą, jak go ładnie opakują i zrobią promocję.
po dojściu PISu do władzy od razu zaczęły się kurczyć produkty a ceny rosnąć , dobrze ,że pogonili złodziei , zamiast willa plus Cela plus , milionerzy TVPis , mogłem się zapisać do dojnej zmiany ach /// nie dorobię się nigdy
No tak, widzisz kasę tylko na współpracy z nową władzą, więc nie dziwię się.
Zgaduj zgadula gdzie złota kula; w jakim podmiocie, jakie nazwy wadliwych produktów – czeski film. A konsumenta to interesuje, więc na przyszłość prosimy o konkrety.