Poniedziałek, 29 kwietnia 202429/04/2024
690 680 960
690 680 960

Firma dr Gerard przejęta przez hiszpańskiego lidera rynku ciastek

Adam Foods firma rodzinna z Hiszpanii z ponad 100-letnią historią jest liderem rynku ciastek w swoim kraju. Wczoraj została sfinalizowana transakcja, której wynikiem jest przejęcie przez hiszpański podmiot firmy dr Gerard. Celem tego przejęcia jest zbudowanie ogólnoeuropejskiej grupy produkującej ciastka, z dużym potencjałem produkcyjnym i innowacyjnym.

Adam Foods Biscuit Group, właściciel między innymi marek Cuétara i Artiach, 5 października sfinalizował przejęcie jednego z największych producentów ciastek, wafli i krakersów w Europie Środkowo-Wschodniej – firmy dr Gerard od funduszu inwestycyjnego Bridgepoint . To strategiczne przejęcie wzmocni pozycję Adam Foods na rynku i nada ważny impuls międzynarodowemu rozwojowi grupy.

– Przejęcie firmy dr Gerard jest ważnym krokiem w rozwoju naszej międzynarodowej działalności. Zapewni nam ono duże możliwości wzrostu i wprowadzania innowacji, a przede wszystkim pomoże produkować coraz lepsze ciastka na bazie innowacyjnych, smakowitych receptur dostosowanych do trendów rynkowych – mówi José Manuel Faría, dyrektor generalny segmentu ciastek w Adam Foods.

– Zmiana właścicielska jest wielką szansą dla naszej firmy, ponieważ dołączamy do grupy biznesowej o silnych fundamentach i długiej tradycji w Europie, zachowując jednocześnie elastyczność, dynamikę i pasję do jakości, które charakteryzują zarówno firmę dr Gerard, jak i Adam Foods. Możliwa jest też synergia wynikająca z różnorodności portfolio ciastek, które obie firmy mają do zaoferowania – mówi Jarosław Zawadzki, prezes firmy dr Gerard.

15 września br. stosowną zgodę na przejęcie wydał Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Po stronie Bridgepoint przy transakcji doradzał Houlihan Lokey, podczas gdy KPMG działało jako doradca finansowy i prawny Adam Foods.

Adam Foods

Adam Foods to hiszpańska grupa biznesowa specjalizująca się w produkcji i sprzedaży ciastek, pasztetów, miodu, ciast, bulionów i chleba. Jest liderem w Hiszpanii i Portugalii w sektorze ciastek, z takimi markami jak Cuétara, Artiach czy Birba, pasztetów (La Piara), miodu (Granja San Francisco), ciast (Phoskitos), bulionów (Aneto) i chleba (Panrico).

Zatrudnia ponad 1400 osób w 10 zakładach produkcyjnych: 8 w Hiszpanii – zlokalizowanych w Kraju Basków, Kantabrii, Madrycie i Katalonii – oraz 2 w Portugalii. Jej produkty są obecne na rynkach międzynarodowych w ponad 75 krajach, a obroty sięgają 350 milionów euro.

 dr Gerard

dr Gerard to jeden z największych producentów ciastek i wafli w Polsce oraz całym regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Szeroka gama produktów spółki obejmuje ponad 200 pozycji, m.in. wafle w czekoladzie, markizy, ciastka kruche, ciastka z nadzieniem i polewą czy pierniki. Produkcja firmy zlokalizowana jest w dwóch zakładach – w Międzyrzecu Podlaskim i Radzyniu Podlaskim. Poza sprzedażą krajową, produkty dr Gerard są eksportowane do prawie 50 krajów. Spółka osiąga obroty w wysokości 130 milionów euro, zatrudnia 1100 osób i posiada spółki zależne w Rumunii i na Węgrzech.

11 komentarzy

  1. Czyli w polskich zakładach będą teraz produkowane pasztety z żubra, konika polskiego pod marką La Piara.

  2. Hiszpanię wyprzedzamy. Tako rzecze prezes

  3. Przecież miało nie być prywatyzacji!

  4. Gdyby rzondzilo PO to ta firma była by sprzedana niemcom już dawno za 1/10 ceny

    • Najwyraźniej szkoły już wyprzedano. Młodzież nie może tracić czasu na naukę języka ojczystego, bo musi w 16 godzin dziennie w kopalni pracować.

  5. To klasyczny przejaw globalizacji

  6. Dr Gerard – Hiszpania
    trzeba szukac alternatyw chociazby, Polska firma rodzinna Colian, właściele marki:

    Goplana

    Grześki

    Jeżyki

    Solidarność

    Śliwka Nałęczowska

    Elizabeth Shaw

    Lily O’Brien’s

    Jutrzenka

    Familijne

    AKUKU!

    Oranżada Hellena

    Napoje gazowane Hellena

    Napoje niegazowane Hellena

    Appetita

    Siesta

Dodaj komentarz

Z kraju