Wtorek, 18 czerwca 202418/06/2024
690 680 960
690 680 960

Dr Gerard z nowym inwestorem zapowiada dalszą ekspansję międzynarodową

Od małego zakładu produkcyjnego w 1993 roku do jednej z wiodących firm na rynku ciastek i wafli w Europie Środkowo-Wschodniej. W Polsce dr Gerard (pod względem sprzedaży) jest 2. graczem w kategorii krakersów i 4. w kategorii ciastek. Przedsiębiorstwo od 30 lat rozwija swoje cukiernicze imperium i nie spoczywa na laurach. Z nowym inwestorem – Adam Foods – zapowiada rozwój, innowacje i dalszą ekspansję międzynarodową.

Dr Gerard zatrudnia obecnie ponad 1 100 osób, z których większość pracuje w dwóch zakładach produkcyjnych w Międzyrzecu i Radzyniu Podlaskim. Tym samym firma jest jednym z największych pracodawców w tym regionie.

W sumie firma oferuje aż 200 produktów, które codziennie zjeżdżają z 22 linii produkcyjnych. W ofercie znajduje się wiele marek znanych i lubianych przez klientów w Polsce i na świecie. Należą do nich m.in. kultowe Pryncypałki, Pasja, Mafijne, Pryncytorcik czy rurki Rolls Rolls. Specjalnie z okazji 30. rocznicy powstania firmy, produkty dr Gerard można kupić w jubileuszowych opakowaniach.

Wysoka jakość i nowoczesność

Dr Gerard świętuje swoje 30-lecie w dobrej kondycji finansowej. W 2022 roku przychody firmy wyniosły 531 mln zł (+29% r/r), a zysk operacyjny 20,3 mln zł (+300% r/r). Mimo niełatwej sytuacji gospodarczej i rosnących kosztów, po trzecim kwartale 2023 r. firma zrealizowała plan sprzedaży powyżej zakładanych celów, uzyskując tym samym rekordowe wyniki.

– Przez 30 lat istnienia naszej firmy wypracowaliśmy wartości, którymi kierujemy się w codziennej pracy, a które nadają kierunek naszym działaniom i dalszemu rozwojowi. To sprawdzone receptury, wysoka jakość, profesjonalny zespół oraz nowoczesne technologie produkcji – wylicza Jarosław Zawadzki, prezes dr Gerard. Śledzimy trendy rynkowe i odpowiadamy na zmieniające się gusta konsumentów. Od lat otrzymujemy wysokie oceny w badaniach opinii klientów oraz nagrody, które przyznają nam różne organizacje konsumenckie. Uzyskaliśmy również certyfikaty jakości międzynarodowych instytucji akredytujących – dodaje.

Wyroby firmy są eksportowane do prawie 50 krajów. Najwięcej do krajów Europy Środkowo-Wschodniej i Bliskiego Wschodu, ale również do Hiszpanii, Francji, czy nawet na Filipiny. Dr Gerard posiada też swoje spółki zależne w Rumunii i na Węgrzech.

Nowy inwestor, nowe możliwości

Nowym właścicielem firmy, po funduszu inwestycyjnym Bridgepoint, została grupa Adam Foods. To jeden z największych producentów ciastek na rynku iberyjskim, którego produkty obecne są w ponad 75 krajach.

– Nowy inwestor oznacza dla nas nowe możliwości wzrostu poprzez rozwój parku maszynowego, innowacji i zwiększenie obecności na rynkach półwyspu iberyjskiego. Kolejne działania firmy przewidują dalszą ekspansję na rynku. Planujemy zwiększyć nacisk na sprzedaż produktów brandowych oraz wzmocnić działania marketingowe – zapewnia Jarosław Zawadzki.

Urodziny z zielonym akcentem

Firma dr Gerard jest od lat mocno zaangażowana w życie społeczności lokalnej. Wspiera finansowo i produktowo organizacje pozarządowe oraz lokalne instytucje, które organizują wydarzenia kulturalne i sportowe. Wspomaga m.in. Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji
w Radzyniu Podlaskim, Miejski Ośrodek Kultury w Międzyrzecu Podlaskim, Bialskopodlaskie Stowarzyszenie Jazzowe, Radzyński Ośrodek Kultury i wiele innych.

Naturalnym sposobem świętowania 30-lecia było więc dla firmy zaangażowanie się w kolejną społeczną akcję. Dr Gerard zdecydował się na sfinansowanie rewitalizacji zieleni przy pl. Jana Pawła II w Międzyrzecu Podlaskim, a pracownicy firmy, w ramach wolontariatu, wzięli udział w sadzeniu drzew i innych roślin w tym reprezentacyjnym punkcie miasta.

Od pięciu produktów do ciastkowego imperium

Historia firmy dr Gerard zaczęła się od małego zakładu produkcyjnego w Lipinach Starych. Powstające w nim kruche ciastka cieszyły się tak dużą popularnością, że już po roku działalności oferta firmy zwiększyła się z pięciu do kilkudziesięciu produktów.

W 1997 r. powstał duży zakład dr Gerard w Radzyniu Podlaskim, a oferta rozszerzyła się o krakersy. Kolejnym przełomowym momentem było otwarcie drugiej fabryki w 2002 r. w Międzyrzecu Podlaskim. Od 2015 r. dr Gerard wzmocnił ofertę produktów słonych, przejmując od Grupy Mieszko firmę Artur, producenta ciastek kruchych oraz krakersów.

W swojej historii firma przeszła też kilka zmian właścicielskich. W 2010 r. została przejęta przez francuską grupę piekarniczą Poult. W 2013 r. dra Gerarda odkupił fundusz Bridgepoint. Hiszpański Adam Foods przejął producenta ciastek 10 lat później.

Dr Gerard z nowym inwestorem zapowiada dalszą ekspansję międzynarodową

fot. mat. prasowe

Autor: redakcja

3 komentarze

  1. Przyjemnie czytac, że firma się rozwija. Produkty są dość „plastikowe” ale jak chce się słodkiego sztuczniaka to ok. Duży plus za stworzenie miejsc pracy tu gdzie trudno o pracę.

  2. Moje najpyszniejsze ciasteczka to Pasja o smaku adwokata. Życzę powodzenia pracownikom a firmie następnych jubileuszy.

  3. Łoo,ale jaki zegarek on ma on! ŁAŁ!

Dodaj komentarz