Sobota, 25 maja 202425/05/2024
690 680 960
690 680 960

Ostrzeżenie dotyczące wykrycie Escherichia coli w tatarze wołowym z Łukowa

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o wykrycie Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym z zakładów mięsnych w Łukowie.

Zagrożenie

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek tatara wołowego z określonej poniżej partii.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Szczegóły dotyczące produktów

Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g

Numer partii: 1032604

Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Ostrzeżenie dotyczące wykrycie Escherichia coli w tatarze wołowym z Łukowa

(Źródło: GIS)

3 komentarze

  1. Szlachetna wołowina, a w Ameryce wszystko z colą jedzą i żyją i to jak.

  2. Oj, przeczytało mi się „w teatrze wołowym”. Prawda że śmiesznie?

Dodaj komentarz