Kilkadziesiąt zastępów straży walczyło z ogniem na kilkuset metrach kwadratowych
14:04 31-03-2018
Wczorajszy pożar w miejscowości Cuple obejmował powierzchnię aż 500 m2. Paliło się głównie ocieplenie szklarni, stąd gęsty dym widoczny był z kilkunastu kilometrów. Na miejscu interweniowała również grupa ratownictwa chemicznego i ekologicznego z Lublina, ponieważ doszło do rozszczelnienia dwóch zbiorników z kwasem azotowym. Na miejscu z pożarem walczyło około 30 zastępów straży pożarnej.
W nocy z piątku na sobotę trwało dogaszanie pogorzeliska. Ogień wyrządził olbrzymie szkody. Spłonęły między innymi pomieszczenia socjalne. Trwa ustalanie dokładnych okoliczności pojawienia się ognia oraz szacowanie strat.
Szklarnie w Cuplach działają od 2004 roku. W chwili obecnej firma prowadzi uprawy na powierzchni 6 ha. W swojej ofercie ma kilka odmian pomidorów i sałat.
Galeria zdjęć
2018-03-31 13:33:56
(fot. nadesłane Kuba, wideo aplikacja mobilna)
ile z tej chemii wchłonęły pozostałe przy życiu pomidory i sałaty? nawet nie chcę wiedzieć…pewnie zobaczymy je wkrótce w supercenie w marketach…
Poprawny, gdybyś wiedział ile tej chemii one wchłaniają codziennie…
W Polsce nie ma żadnej kontroli nad stosowaniem chemii w produkcji rolnej i – o zgrozo! – w przemyśle spożywczym. W krajach zachodniej Europy działają systemy jakości i nikt nie może bez umiaru stosować chemii w produkcji żywności. Doszliśmy do takiego stanu, że zagraniczna żywność jest zdrowsza. Jeżeli ktoś ma wątpliwości co do tego to niech przypomni sobie komunikaty o padaniu pszczół w pobliżu zasiewów na polach. A kolejki do lekarzy na onkologii wydłużają się.
no ciekawe czy on kolog kupiłbyś brzydką sałatę lub nieforemnego pomidorka ?????????????????? pewnie grzebałbyś w tych ładniejszych hahahah a teraz chemi szukasz zal
w Polsce były bardzo rygorystyczne przepisy dotyczące żywności do czasu jak weszliśmy do UE… wtedy musieliśmy się „otworzyć” na ich „żywność”… W krajach zachodniej europu klient jest bardzo świadomy zagrożenia ze strony chemii w żywności i nie kupuje syfu, w Polsce „aby taniej”… Tylko nieliczni SZUKAJĄ certyfikowanej żywności ekologicznej, szukają..!!! W krajach zachodnich są całe markety z żywnością certyfikowaną w Polsce nieliczne półki…!!! Fakt, żywność jakościowa certyfikowana jest trochę droższa ale może taniej wyjdzie się leczyć na onkologii…
chemia to życie, ze względu na koszty ważne aby nie przedawkować
Taka jest świadomość ludzi?????
Myślą że na półkach w sklepach leży ekologiczna żywność???
Ekologiczna to jest taka którą sam wychodujesz
bez nawozów sztucznych i herbicydów.
Mam działkę robię poplony nie stosuję chemii
Nawet z pokrzyw moźna zrobić gnojownicę i pięknie rosną warzywa.
Ja podobnie, swoje najlepsze i najzdrowsze!
Poza pokrzywa, to polecam takze czosnek lub wrotycz 🙂
Spokojnie. Byłem,widziałem, gasiłem. Z tej szklarni prędko nikt nic nie będzie jadł.
I niech ktoś powie, że nowy sprzęt dla strażaków OSP jest zbędny
Maski tlenowe gdzie ? taki toksyczny dym ,oni wszyscy raka dostaną
Sytuacja dzis w sklepie: ku… ale drogie pomidory! To napewno przez to ze sie ta szklarnia spalila wczoraj
..
ludzie dajcie spokoj….tragedia ktos stracil dorobek a ktos prace…dajcie tym ludziom spokoj w swieta….
Chcecie miec warzywka po 1zł to je macie kiedyś był produkcje na ziemi i nawozach naturalnych upadły