Czwartek, 28 marca 202428/03/2024
690 680 960
690 680 960

Kilkadziesiąt zastępów straży walczyło z ogniem na kilkuset metrach kwadratowych

Wczorajszy pożar szklarni w miejscowości Cuple pod Bełżycami był jednym z największych w ostatnim czasie w naszym regionie. Od naszego Czytelnika otrzymaliśmy krótkie nagranie z początku akcji gaśniczej.

Wczorajszy pożar w miejscowości Cuple obejmował powierzchnię aż 500 m2. Paliło się głównie ocieplenie szklarni, stąd gęsty dym widoczny był z kilkunastu kilometrów. Na miejscu interweniowała również grupa ratownictwa chemicznego i ekologicznego z Lublina, ponieważ doszło do rozszczelnienia dwóch zbiorników z kwasem azotowym. Na miejscu z pożarem walczyło około 30 zastępów straży pożarnej.

 

 

 

W nocy z piątku na sobotę trwało dogaszanie pogorzeliska. Ogień wyrządził olbrzymie szkody. Spłonęły między innymi pomieszczenia socjalne. Trwa ustalanie dokładnych okoliczności pojawienia się ognia oraz szacowanie strat.

Szklarnie w Cuplach działają od 2004 roku. W chwili obecnej firma prowadzi uprawy na powierzchni 6 ha.  W swojej ofercie ma kilka odmian pomidorów i sałat.

2018-03-31 13:33:56
(fot. nadesłane Kuba, wideo aplikacja mobilna)

14 komentarzy

  1. ile z tej chemii wchłonęły pozostałe przy życiu pomidory i sałaty? nawet nie chcę wiedzieć…pewnie zobaczymy je wkrótce w supercenie w marketach…

    • Poprawny, gdybyś wiedział ile tej chemii one wchłaniają codziennie…

      • W Polsce nie ma żadnej kontroli nad stosowaniem chemii w produkcji rolnej i – o zgrozo! – w przemyśle spożywczym. W krajach zachodniej Europy działają systemy jakości i nikt nie może bez umiaru stosować chemii w produkcji żywności. Doszliśmy do takiego stanu, że zagraniczna żywność jest zdrowsza. Jeżeli ktoś ma wątpliwości co do tego to niech przypomni sobie komunikaty o padaniu pszczół w pobliżu zasiewów na polach. A kolejki do lekarzy na onkologii wydłużają się.

        • no ciekawe czy on kolog kupiłbyś brzydką sałatę lub nieforemnego pomidorka ?????????????????? pewnie grzebałbyś w tych ładniejszych hahahah a teraz chemi szukasz zal

          • w Polsce były bardzo rygorystyczne przepisy dotyczące żywności do czasu jak weszliśmy do UE… wtedy musieliśmy się „otworzyć” na ich „żywność”… W krajach zachodniej europu klient jest bardzo świadomy zagrożenia ze strony chemii w żywności i nie kupuje syfu, w Polsce „aby taniej”… Tylko nieliczni SZUKAJĄ certyfikowanej żywności ekologicznej, szukają..!!! W krajach zachodnich są całe markety z żywnością certyfikowaną w Polsce nieliczne półki…!!! Fakt, żywność jakościowa certyfikowana jest trochę droższa ale może taniej wyjdzie się leczyć na onkologii…

      • chemia to życie, ze względu na koszty ważne aby nie przedawkować

  2. Taka jest świadomość ludzi?????
    Myślą że na półkach w sklepach leży ekologiczna żywność???
    Ekologiczna to jest taka którą sam wychodujesz
    bez nawozów sztucznych i herbicydów.
    Mam działkę robię poplony nie stosuję chemii
    Nawet z pokrzyw moźna zrobić gnojownicę i pięknie rosną warzywa.

    • Ja podobnie, swoje najlepsze i najzdrowsze!
      Poza pokrzywa, to polecam takze czosnek lub wrotycz 🙂

  3. Spokojnie. Byłem,widziałem, gasiłem. Z tej szklarni prędko nikt nic nie będzie jadł.

  4. I niech ktoś powie, że nowy sprzęt dla strażaków OSP jest zbędny

  5. Maski tlenowe gdzie ? taki toksyczny dym ,oni wszyscy raka dostaną

  6. Sytuacja dzis w sklepie: ku… ale drogie pomidory! To napewno przez to ze sie ta szklarnia spalila wczoraj
    ..

  7. ludzie dajcie spokoj….tragedia ktos stracil dorobek a ktos prace…dajcie tym ludziom spokoj w swieta….

  8. Chcecie miec warzywka po 1zł to je macie kiedyś był produkcje na ziemi i nawozach naturalnych upadły

Z kraju