Środa, 24 kwietnia 202424/04/2024
690 680 960
690 680 960

Europejski Festiwal Smaku w Lublinie. Będą dania zawarte w książce kucharskiej z XVIII wieku

Podczas tegorocznej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku zaprezentowana zostanie historia odkrycia księgi Pociejów. Do Lublina przyjadą wybitni szefowie kuchni, by odtworzyć historyczne potrawy. Część z nich ma zostać też wprowadzonych do menu restauracji.

W najbliższy poniedziałek 7 września w Lublinie rozpocznie się Europejski Festiwal Smaku. Tematem przewodnim tegorocznej edycji wydarzenia są lubelskie tradycje kulinarnych. Festiwal odbywał się będzie pod hasłem „Historia smakuje”. Związane jest to z odkryciem przez prof. Jarosława Dumanowskiego w Kijowie spisanej w połowie XVIII wieku rękopiśmiennej książki kucharskiej „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia”, która należała do Rozalii Pociejowej i potem jej córki Ludwiki Honoraty Lubomirskiej. Byli oni właścicielami rozległych dóbr, przede wszystkim Włodawy, Różanki, Uściługa oraz posiadłości na Wołyniu i dzisiejszej Białorusi.

Jak wyjaśnia prof. Jarosław Dumanowski, książka kucharska Pociejów powstała na Lubelszczyźnie i jest to tak naprawdę zbiór kilku książek spisywanych od XVI do XVIII w. Zawiera ona ponad 1000 receptur, oraz dotyczy różnych działów sztuki kulinarnej i jest najpełniejszym i najciekawszym tego rodzaju polskim tekstem, jego publikacja w prestiżowej serii wilanowskiej i związane z tym działania mogą zaowocować zwiększonym zainteresowaniem tymi terenami i ich historią. Receptury i posiane w nich oryginalne dania i produkty oraz przetwory umożliwiają wykreowanie, promocję i rejestrację wielu potraw i produktów tradycyjnych oraz regionalnych województwa lubelskiego.

Otwarcie festiwalu nastąpi o godzinie 18 koncertem Myra Horal i Mateusz „Cikno” Gabor w krużgankach Bramy Krakowskiej. We wtorek o godzinie 20:00 w ogródku restauracji Tinto na Starym Mieście Stacja Teatr zaprezentuje spektakl „Lata dwudzieste, lata trzydzieste”. W środę o godzinie 18:00 w Restauracji Hades Szeroka odbędzie się Wieczór literacki z Krzysztofem Miklaszewskim wraz z prezentacją nowej książki o teatrze polskim i teatrach lubelskich. W czwartek o godzinie 18:00 w Muzeum Historii Miasta Lublina zaplanowano wernisaż wystawy Danki Jaworskiej La dentelle de Bruxelles. Z kolei od piątku do niedzieli program będzie obfitował w szereg wydarzeń, wśród których każdy powinien znaleźć dla siebie coś ciekawego.

Jarmark Inspiracji, czyli stoiska wystawców z Polski i Europy, rozpocznie się w czwartek w południe. Dzień później ruszy Jarmark Tradycji na Szambelańskiej. W tym roku, z powodu pandemii koronawirusa, wystawców będzie mniej. Przewidziano bowiem tylko 60 wystawców. Europejski Festiwal Smaku potrwa do 13 września.

(fot. lublin112/archiwum)

9 komentarzy

  1. Oddzialł zakażny

    A co na to sanepid? Karamy czy zakażamy?

  2. Zaczyna się przepychanka po Covid 19 ..?? Hm…jak to mówią i już nawet pokazują ” bogatemu kto zabroni..” ..pozdrawiam.

  3. "Fałszywa pandemia"

    „Fałszywa pandemia” – dr Mariusz Błochowiak | W Punkt

    —> youtube. com /watch?v=OcbP3ZkmfIo

  4. A po festiwalu smaku będzie festiwal kwarantanny. No cóż trzeba cały czas lawirować i utrzymywać balans pomiędzy ilością zarażonych i hamowaniem gospodarki.

  5. Przestańcie z tą pandemią. W mózgu macie pandemie. Dajcie żyć. Boicie się to proszę zostać w domu. Trole.

  6. O tuź to , taka okazja do wyźerki powinna być raz w miesiącu , to kobiety by mogli więcej siedzieć za kierownicą i poświęcać na naukę jazdy .??

Z kraju