Piątek, 26 kwietnia 202426/04/2024
690 680 960
690 680 960

Weekend pod znakiem kuchni włoskiej. Dobiega końca Europejski Festiwal Smaku

Od kilku dni na lubelskim Starym Mieście można spróbować potraw z całego świata, jak też poznać kulinarne techniki szefów kuchni. Impreza przyciągnęła tłumy ludzi.

Dobiega końca odbywający się od poniedziałku w Lublinie Europejski Festiwal Smaku. Choć na licznych stoiskach ustawionych na Starym Mieście jak i deptaku spróbować można potraw z całego świata, to królują dania rodem z Włoch. To dlatego, iż tegoroczna edycja imprezy przebiegała właśnie pod znakiem kuchni włoskiej. Jednak Festiwal to nie tylko stoiska, na mieszkańców Lublina jak też gości, czekały liczne atrakcje, przede wszystkim kulinarne, ale nie tylko: warsztaty dla kucharzy i amatorów, koncerty, premiera pizzy po lubelsku, konkurs ,,Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, turniej nalewek, Jarmark Inspiracji, pokaz mody włoskiej, wernisaże i wiele, wiele innych. Do tego w 7 najlepszych restauracjach Lublina turyści mogli poznać smak 7 wieków historii miasta. Od ulubionej zupy Reja, przez polędwicę w węgrzynie Leśmiana po bułeczki z kardamonem Piłsudskiego.

(fot. lublin112)
2017-09-10 18:03:57

5 komentarzy

  1. przyciągneła tłumy bo można spróbować kuchni Włoskiej …. Do darmowego żarła, zawsze tłumy przylezo… a czasem i dojadą 😀
    i jeszcze pogoda, zachęcająca do wyjscia z domu.. to samo przez siebie tam ciagnie …

    Kuchnia łoska… mniaaaami 😉

    • Niestety, nic za darmo tam nie dostaniesz… Trzeba zapłacić i to więcej niż przy innej okazji, a i produkty bardzo różnej jakości. Tegoroczny festiwal to w ogóle porażka. A jeśli chodzi o kuchnię włoską, to było jeszcze mniej stoisk, niż w minionych latach.

  2. Byłam świadkiem,jak kobieta kichnęła wprost na jedzenie,niczym nie osłonięte,ohyda, tfu.

  3. Uśmiech tego Włocha jest zajbiaszczy ha ha

Z kraju