Czwartek, 28 marca 202428/03/2024
690 680 960
690 680 960

Lubelskie hotele i restauracje laureatami IV edycji Programu „Miejsce Inspiracji”

W czwartej edycji Programu „Miejsce Inspiracji”, 11 podmiotów z lubelskiej branży HoReCa będzie mogło przez najbliższe dwa lata poszczycić się prestiżowym tytułem. Wybrane lokale, oprócz noclegów i posiłków, zapewnią turystom możliwość bliższego poznania Lublina i klimatu miasta.

37 podmiotów z branży HoReCa zgłosiło się do pierwszego etapu Programu Miejsce Inspiracji. 16 z nich pozytywnie przeszło do ostatniego etapu, a 2 kolejne otrzymały „dzikie karty”. W drodze eksperckich wizyt Komisji Programowej przeprowadzonych we wszystkich nominowanych podmiotach, wybranych zostało 11 finalistów, którzy oficjalnie zostali laureatami IV edycji Programu Miejsce Inspiracji. Kadencja Programu będzie trwała dwa lata – do grudnia 2017 roku.

Największą liczbę punktów spośród obiektów noclegowych otrzymały:

  • Hotel Alter,
  • Hotel Ilan,
  • Apartamenty Browaru Perła wraz z Perłową Pijalnią Piwa,

Najwyższe noty wśród obiektów gastronomicznych zdobyły:

  • Restauracja Mandragora,
  • Restauracja Kardamon,
  • Pub Dom Złotnika,
  • Restauracja Hades Szeroka,
  • Irish Pub u Szewca,
  • Pub u Fotografa,
  • Kawiarnia Między Słowami.

 

Specjalne wyróżnienie komisji przyznano Cafe Mari.

– Bardzo cieszy mnie tak duża liczba zgłoszeń do IV edycji Programu. Poprzez Program Miejsce Inspiracji chcemy promować miejsca związane z Lublinem oraz wspierać branżę hotelarsko-gastronomiczną, tak istotną dla rozwoju turystyki. Współpraca z wyróżnionymi podmiotami stanowi dla nas niezwykle ważną rolę w budowaniu pozytywnych doświadczeń z miastem – mówi Krzysztof Żuk, Prezydent Miasta Lublin.

Uczestnicy poza możliwością posługiwania się tytułem, mają przekazany do dyspozycji podświetlany kaseton „Miejsce Inspiracji”, stojak oraz stale uzupełniane w nim materiały promocyjne. W ramach Programu realizowany jest cykl wydarzeń i eventów, które pozwalają uczestnikom na doznawanie atmosfery miasta oraz poznanie jego dawnego i współczesnego dziedzictwa.

Skład Komisji Programowej:

– Karina Falkiewicz – Magazyn Aromat, Lubelska Blogosfera Kulinarna
– Dawid Furmanek – mEATing – warsztaty kulinarne
– Patryk Góźdź – Fundacja Rozwoju Designu LuCreate
– Bartłomiej Kożuchowski – Stowarzyszenie Architektów Polskich
– Waldemar Sulisz – Jem Lublin, Europejski Festiwal Smaku
– Agata Makuch – Wydział Sportu i Turystyki Miasta Lublin
– Agnieszka Wiechnik – Kancelaria Prezydenta Miasta Lublin – Marketing Miasta Lublin

2016-03-24 07:06:02
(fot. UM Lublin)

3 komentarze

  1. Heca, że sami sobie przyznają te nagrody i za jakie miejsca inspiracji? Hotel to miejsce do spania, odpoczynku i posiłku, a restauracja do ostatniego z wymienionych, więc śmieszy mnie takie kreowanie rzeczywistości innej niż jest.
    To jak malowanie chodników po zamachach muzułmańskich w Brukseli…. 😀 choć podobno przyniosło rezultaty, bo podobno paru islamistów, aż zadusiło się ze śmiechu…

  2. Lublinianin zadowolony z systemu kierowania ruchem

    Proszę przyjrzeć się prawdziwym udziałowcom wymienionych restauracji i będzie wiadomo dlaczego są tak promowane przez władze miasta.
    Będzie wiadomo dlaczego dostają unijne dotacje i dlaczego obsługują imprezy organizowane przez urząd miasta.
    Jeszcze proszę napisać iż Qumak dostarczył platformę elektroniczna do organizacji konkursu (za kolejne 27 mln złotych) i będzie wszystko jasne.

Z kraju