Piątek, 29 marca 202429/03/2024
690 680 960
690 680 960

W cukierniach praca wre. Najlepsze pączki to te, robione tradycyjnie

Jutro Tłusty Czwartek. Trwają przygotowania do jednego z najgorętszych dni dla cukierników. Podglądaliśmy pracę w cukierni Skierka w Lublinie, gdzie pączki wyrabiane są ręcznie.

W ten dzień chyba nie ma osoby, która nie skusi się na zjedzenie choć jednego pączka. Są też rekordziści, którzy zapominają o kaloriach, zjadając ich do wieczora nawet kilkanaście. By pączków nie zabrakło, cukiernicy już od kilku dni przygotowują się na zwiększone zapotrzebowanie wśród klientów. Mąka liczona jest w setkach kilogramów, podobnie jak też inne składniki. Najwięcej pracy jednak jest w noc, poprzedzającą Tłusty Czwartek.

-Standardowo w ciągu dnia robimy do tysiąca pączków, na jutro musimy ich wykonać niemal 20 tysięcy. By żaden z naszych klientów nie odszedł bez słodkiego przysmaku, zwiększamy obsadę. Do pomocy przychodzą nawet osoby z biura – tłumaczyła nam Danuta Zabora, brygadzistka lubelskiej cukierni Skierka. Jest to jedna z nielicznych już cukierni, w której pączki wykonywane są od początku do końca ręcznie..

Jaki jest sukces na najsmaczniejsze pączki? Nie może to być masowa robota, gdyż nie chodzi o to, żeby zrobić ich jak najwięcej. By miały one wyjątkowy smak, cukiernik musi włożyć w swoją pracę odrobinę serca. Ciasto jest ręcznie wyrabiane, później dzielone i wałkowane. Następnie nakładane jest nadzienie, pączek jest zawijany, wrzucany do gorącego tłuszczu i smażony. Na koniec otrzymuje posypkę z cukru pudru, bądź też nakładany jest lukier.

Przed cukiernikami „Skierki” wyjątkowo pracowita noc. Wszystko po to, by jutro od rana klienci mogli kupić świeże i pachnące a przede wszystkim pyszne pączki.

2016-02-03 21:38:23
(fot. lublin112.pl)

reklama

8 komentarzy

  1. Dobrze trafiliscie, w cukierni skierka paczki sa pyszne i robione z tradycja.Nie ma to jak prawdziwy paczek,a nie mrozony z lidla czy innych dyskontow

  2. Na Kruczkowskiego też dobra cukiernia

  3. ja kupie w skierce bo mieszkam na lsm ale dobra też jest staropolska na racławickich a poza tym w każdej cukierni/piekarni będą lepsze niż z marketu.

  4. Uwielbiam pączki najbardziej z lukrem ale w tym roku Tłusty czawartek jest nie dla mnie dopadła mnie grypa żołądkowa i mam pozamiatane

  5. Najlepsze są pączki z Cukierni Królewska i z Cukierni Zbyszek! 🙂

Z kraju