Czwartek, 25 kwietnia 202425/04/2024
690 680 960
690 680 960

5 sposobów na oryginalne podanie kawy

Podawanie kawy to niemal sztuka, która obejmuje nie tylko sam proces parzenia trunku, ale również jego dekorowanie i dobór odpowiednich naczyń. Możliwości ozdobienia aromatycznego napoju jest bardzo dużo, a wiele z nich możemy wykorzystać na co dzień. Przedstawiamy 5 sposobów na szybką i efektowną dekorację kawy, które jednocześnie zapewnią nam nieznane dotąd doznania smakowe.

Bita śmietana

Kawa zwieńczona bitą śmietaną to najprostsza z możliwych metod urozmaicenia codziennego rytuału picia kawy. Jeśli do jej nałożenia użyjemy szprycy, otrzymamy nie tylko smaczny dodatek, ale również elegancko zaserwujemy trunek. Jeszcze lepszy i bardziej spektakularny efekt uzyskamy barwiąc bitą śmietanę na różne kolory – zrobimy to np. za pomocą soku, który wystarczy dodać do śmietany pod koniec jej ubijania.

Kolorowe posypki

Kawa z bitą śmietaną albo ze spienionym mlekiem doskonale nadaje się do wykonania na niej wzorów. W tym celu potrzebujemy specjalnych szablonów, przez które przesypiemy wybraną posypkę. W tej roli sprawdzi się np. czekolada, kakao lub cynamon, ale możemy także wykorzystać gotowe posypki do kawy. Dostępne są w różnych smakach i kolorach, dzięki czemu będą stanowiły oryginalną dekorację napoju.

Skórka cytrusowa

Świeżo starta skórka z owoców cytrusowych nie tylko ładnie ozdobi kawę z bitą śmietaną, ale doda jej również specyficznego aromatu. Aby dekoracja wyszła efektownie, potrzebny będzie zester – skrobak, który umożliwi wycinanie długich i grubszych pasków skórki, albo krótszych i cieńszych paseczków. Tak zeskrobaną skórkę możemy wykorzystać świeżą albo kandyzowaną – w zależności od upodobań. Do tego typu dekoracji warto wybrać limonkę, cytrynę lub pomarańczę.

Kolorowy sos

To łatwy i smaczny sposób na oryginalne podanie kawy. Potrzebujemy do niego jedynie ulubionego sosu w wyrazistym kolorze (np. czekoladowego lub owocowego). Sosem możemy udekorować puszysty wierzch naszego trunku, ale również wewnętrzną stronę szklanki. Taka ozdoba będzie iście autorskim, choć niezwykle prostym w wykonaniu, dziełem sztuki – o tym, jak ją wykonać, przeczytacie tutaj: https://przepisynakawe.pl/porada/dekoracje-picasso-26/.

Warstwa na warstwie

Kawa może być czymś więcej niż tylko aromatycznym napojem. Dzięki dodatkom sprawdzi się także w roli deseru – nie tylko apetycznie wyglądającego, ale też smacznego. Zaserwowanie kawy, np. mrożonej, w wysokich szklankach, pozwoli nam na skomponowanie warstwowego przysmaku, w którym poza napojem znajdzie się np. dżem, konfitura, krem, dowolny owoc bądź bita śmietana. Możliwości jest bardzo dużo – składniki możemy swobodnie zmieniać, za każdym razem przygotowując inną wersję kawy.

MATERIAŁ PARTNERSKI

(fot. Nadesłane)

2 komentarze

  1. „Podawanie kawy to niemal sztuka, która obejmuje nie tylko sam proces parzenia trunku, ale również jego dekorowanie i dobór odpowiednich naczyń. ” Podawanie kawy to sztuka? Hm van Gogh, Rembrandt czy Michał Anioł sie w grobach przewracają. Trunek to napój alkoholowy ( za słownikiem Języka Polskiego PWN). Nie wiem, po co do tak prozaicznej czynności jaką jest w dzisiejszych czasach picie kawy dodawanie górnolotnych znaczeń.

  2. dajcie spokój z tą reklamą kawy, nie każdy musi się podkręcać i niszczyć sobie żołądek takimi badziewiami… zwłaszcza wysranymi przez lisy, od smakowitość

Z kraju