5 sposobów na oryginalne podanie kawy
10:10 06-08-2015 | Autor: redakcja

Podawanie kawy to niemal sztuka, która obejmuje nie tylko sam proces parzenia trunku, ale również jego dekorowanie i dobór odpowiednich naczyń. Możliwości ozdobienia aromatycznego napoju jest bardzo dużo, a wiele z nich możemy wykorzystać na co dzień. Przedstawiamy 5 sposobów na szybką i efektowną dekorację kawy, które jednocześnie zapewnią nam nieznane dotąd doznania smakowe.
Bita śmietana
Kawa zwieńczona bitą śmietaną to najprostsza z możliwych metod urozmaicenia codziennego rytuału picia kawy. Jeśli do jej nałożenia użyjemy szprycy, otrzymamy nie tylko smaczny dodatek, ale również elegancko zaserwujemy trunek. Jeszcze lepszy i bardziej spektakularny efekt uzyskamy barwiąc bitą śmietanę na różne kolory – zrobimy to np. za pomocą soku, który wystarczy dodać do śmietany pod koniec jej ubijania.
Kolorowe posypki
Kawa z bitą śmietaną albo ze spienionym mlekiem doskonale nadaje się do wykonania na niej wzorów. W tym celu potrzebujemy specjalnych szablonów, przez które przesypiemy wybraną posypkę. W tej roli sprawdzi się np. czekolada, kakao lub cynamon, ale możemy także wykorzystać gotowe posypki do kawy. Dostępne są w różnych smakach i kolorach, dzięki czemu będą stanowiły oryginalną dekorację napoju.
Skórka cytrusowa
Świeżo starta skórka z owoców cytrusowych nie tylko ładnie ozdobi kawę z bitą śmietaną, ale doda jej również specyficznego aromatu. Aby dekoracja wyszła efektownie, potrzebny będzie zester – skrobak, który umożliwi wycinanie długich i grubszych pasków skórki, albo krótszych i cieńszych paseczków. Tak zeskrobaną skórkę możemy wykorzystać świeżą albo kandyzowaną – w zależności od upodobań. Do tego typu dekoracji warto wybrać limonkę, cytrynę lub pomarańczę.
Kolorowy sos
To łatwy i smaczny sposób na oryginalne podanie kawy. Potrzebujemy do niego jedynie ulubionego sosu w wyrazistym kolorze (np. czekoladowego lub owocowego). Sosem możemy udekorować puszysty wierzch naszego trunku, ale również wewnętrzną stronę szklanki. Taka ozdoba będzie iście autorskim, choć niezwykle prostym w wykonaniu, dziełem sztuki – o tym, jak ją wykonać, przeczytacie tutaj: https://przepisynakawe.pl/porada/dekoracje-picasso-26/.
Warstwa na warstwie
Kawa może być czymś więcej niż tylko aromatycznym napojem. Dzięki dodatkom sprawdzi się także w roli deseru – nie tylko apetycznie wyglądającego, ale też smacznego. Zaserwowanie kawy, np. mrożonej, w wysokich szklankach, pozwoli nam na skomponowanie warstwowego przysmaku, w którym poza napojem znajdzie się np. dżem, konfitura, krem, dowolny owoc bądź bita śmietana. Możliwości jest bardzo dużo – składniki możemy swobodnie zmieniać, za każdym razem przygotowując inną wersję kawy.
MATERIAŁ PARTNERSKI
(fot. Nadesłane)
„Podawanie kawy to niemal sztuka, która obejmuje nie tylko sam proces parzenia trunku, ale również jego dekorowanie i dobór odpowiednich naczyń. ” Podawanie kawy to sztuka? Hm van Gogh, Rembrandt czy Michał Anioł sie w grobach przewracają. Trunek to napój alkoholowy ( za słownikiem Języka Polskiego PWN). Nie wiem, po co do tak prozaicznej czynności jaką jest w dzisiejszych czasach picie kawy dodawanie górnolotnych znaczeń.
dajcie spokój z tą reklamą kawy, nie każdy musi się podkręcać i niszczyć sobie żołądek takimi badziewiami… zwłaszcza wysranymi przez lisy, od smakowitość