Czwartek, 18 kwietnia 202418/04/2024
690 680 960
690 680 960

Europejski Festiwal Smaku rozpoczął się na dobre. Smaczne jedzenie kusi z każdej strony

W Lublinie rozpoczęła się 10 edycja Europejskiego Festiwalu Smaku. Odbywa się pod hasłem „Inspiruje nas wolność”. Organizatorzy przygotowali bardzo dużo wydarzeń towarzyszących.

Od środy na Starym Miejsce w Lublinie kuszą różnego rodzaju specjały kulinarne z różnych stron świata. To znak, że rozpoczął się Europejski Festiwal Smaku. Do końca tygodnia, w ramach Jarmarku Inspiracji, w ustawionych na staromiejskich alejkach straganach dostępne będą zarówno dania m.in. kuchni węgierskiej czy gruzińskiej, sery, nalewki, domowe wędliny, grillowane warzywa, pieczywo, cista, soki a nawet słodycze. Tegoroczna 10. edycja Festiwalu odbywa się pod hasłem „Inspiruje nas wolność” i włączona została w oficjalne obchody 100-lecia odzyskania Niepodległości.

Jednak Europejski Festiwal Smaku to nie tylko stragany z jedzeniem. Dobiega końca montaż sceny, na której odbywać się będzie wiele wydarzeń. Poniżej szczegółowy ich wykaz:

PIĄTEK
10:00 – Targi Ekonomii Społecznej, Stare Miasto przy Trybunale Koronnym (ul. Rynek 11-13)
12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
15.00 – Konkurs na Najlepszy Smak Lubelszczyzny, Cafe Trybunalska
16:00 – Nowość. Restaurant Week. Pokaz Piotr Kwiatosz, restauracja Chapter One, plac po Farze
17:00 – Lubelskie na talerzu. Kodeń, Paulina Pietrusik, plac Po Farze
17:40 – Lubelskie na talerzu. Chełm, Edyta Wójtowicz, Grażyna Stankiewicz, Krzysztof Grabczuk, wicemarszałek województwa lubelskiego, plac Po Farze
18.00 – Lubelskie na talerzu. Poniatowa, restauracja Pod Kogutem, plac Po Farze
18.00 – Premiera piwa festiwalowego „Malinowe Ale” z Browaru Zakładowego, pub firmowy Wielokran, Centrum Spotkania Kultur, plac Teatralny 1
18.30 – Lubelskie ze Smakiem, „Puławska na talerzu”. Pokaz Mistrzowski Maestro Jean Bos, Sławomir Sosnowski, marszałek województwa lubelskiego, plac Po Farze
18.45 – Koncert Pieśni Sefardyjskich. Kaja Mianowana z zespołem, Kaplica Paryska, bazylika Dominikanów
19:00 – Ogłoszenie werdyktu konkursu „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, plac po Farze
19:15 – koncert zespołu RDZA, plac Po Farze
20.00 – Wernisaż wystawy „Miasteczko”. Portret niewidzianego Hrubieszowa na fotografii Mariusza Tomczuka, restauracja Zaczarowana Dorożka
20:15 – koncert zespołu LAO CHE, plac Po Farze
21.00 – JemTeatr. Kolacja historyczna. Rekonstrukcja uczty Józefa Czechowicza i Bolesława Leśmiana (zaproszenia), restauracja Zaczarowana Dorożka
21.00 – Anioły, Sen o mieście. Multimedialne pokazy fontann, plac Litewski

SOBOTA
10:00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto w Lublinie.
10:00 – Targi Ekonomii Społecznej, Stare Miasto przy Trybunale Koronnym (ul. Rynek 11-13)
11:00 – Diorama „Wojsko Polskie 1918 – 1920”. Rekonstrukcja historyczna, plac przed Bramą Krakowską. Inscenizacja potrwa do wieczora
12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
12.00 – XXVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek edycja “Nalewki ziołowe” i seminarium “Nalewki i zioła lecznicze”, restauracja Old Pub
13:00 – Konkurs „Śniadanie po lubelsku ( 2 tury po 3 restauracje), plac Po Farze
14:00 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze”. Edgar Ghazaryan, ambasador Republiki Armenii w Polsce: Historia koniaku, restauracja Old Pub
14:00 – Konkurs „Good Chef”. Część pierwsza, plac Po Farze
14:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Prof. Agnieszka Ludwiczuk z katedry Farmakognozji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie: Lecznicze właściwości ziół i nalewek, restauracja Old Pub
14:45 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Szef Marek Panek Hades Szeroka & Marek Siudym*
15:00 – Stacja Teatr z Konopnicy. Spektakl dla dzieci „Kop-ciuszek” plac Łokietka
15:20 – Konkurs „Good Chef”. Część druga, plac Po Farze
15:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Maria Nitychoruk, zielarka z Podlasia „ Sekretne życie Ziół”, restauracja Old Pub
16.00 – Spotkanie autorskie z aktorką Etel Szyc. Promocja kalendarza „Przy żydowskim stole. Mistrzowie kuchni gotują”, ogródek restauracji Trybunalska Cafe
16:05 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Szef Karol Zając z restauarcji Ego Hotelu Alter & Grzegorz Daukszewicz, plac Po Farze*
16:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Barbara i Dariusz Chwesiuk (właściciele Pałacu w Cieleśnicy) relacja „Od Pałacu do gorzelni”, restauracja Old Pub
16:40 – Konkurs „Good Chef”. Część trzecia, plac Po Farze
17:25 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Pokaz rdzennej kuchni armeńskiej w wykonaniu Grishy Arakelova, ormiańskiego szefa kuchni. Z udziałem Edgara Ghazaryana, Ambasadora Republiki Armenii w Polsce & Anny Popek, plac Po Farze *
18:00 – Ogłoszenie werdyktu konkursu Good Chef i Turnieju Nalewek, plac Po Farze
18:15 – Lubelskie ze Smakiem. Pokaz mistrzowski Zuza Zak (Wielka Brytania), Anna Augustyniak, sekretarz województwa lubelskiego
18:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Pokaz wyrobu ormiańskich gołąbków tolma w wykonaniu Grishy Arakelova, ormiańskiego szefa kuchni. Wspólny posiłek nalewkowiczów, restauracja Old Pub
19.00 – Pokaz mody z udziałem gwiazd filmu i telewizji. W trakcie pokaz „Smaki Tanga. Tango Milonga”, Stowarzyszenie Akademia Tanga Argentyńskiego, plac Po Farze
19.30 – Koncert Katy Carr (Wielka Brytania), plac Po Farze
20.30 – Koncert Raper Tadek. Firma, z udziałem kwintetu smyczkowego, plac Po Farze
21.00 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze”, pokaz mistrzowski Jeana Bosa „Alchemia nalewek, wspólna degustacja nalewek, restauracja Old Pub
21.00 – Anioły, Historia Placu Litewskiego na wesoło. Multimedialne pokazy fontann, plac Litewski
21.00 – Kolacja z gwiazdami, Hotel Hampton by Hilton (bilety)

NIEDZIELA
10.00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto w Lublinie
11.30 – Lubelskie Święto Miodu, msza święta w intencji pszczelarzy, Archikatedra Lubelska
12.30 – uroczysty pochód pszczelarzy z Archikatedry do Trybunału Koronnego, Stare Miasto
12.00 – XVII Lubelskie Święto Miodu (LŚM). Pokazy, koncerty, stoiska, Rynek Starego Miasta
12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
13:00 – Lubelskie na talerzu. Pszczela Wola, Technikum Pszczelarskie, plac Po Farze
13.30 – LŚM. Występ Zespołu Pieśni i Tańca APIS, plac Po Farze
14.30 – LŚM. Występ Dziecięcego Zespołu Regionalnego „Kropelki Rosy” z Łukowa, plac Po Farze
14.30 – Akademia Kubusia Puchatka. Prowadzi szef Arek Krzesiak. Projekt Jemy Zdrowo, plac Po Farze
15.30 – LŚM. Pokaz mody pszczelarskiej, plac Po Farze
15.45 – Lubelskie na talerzu. Włodawa, Zespół Kresowianki, plac Po Farze
16.00 – Spotkanie autorskie z aktorką Etel Szyc. Promocja kalendarza „Przy żydowskim stole. Mistrzowie kuchni gotują”, ogródek restauracji Trybunalska Cafe
16.15 – LŚM. Koncert Zespołu Ludowego „Kresowianki” z Włodawy, plac Po Farze
16.45 – Lubelskie na talerzu. Kozłówka „Kuchnia hrabiego”, restauracja BelEtage IBB Grand Hotel Lublinianka
17.45 – Lubelskie na talerzu. Wierzchowiska Koźmianów, restauracja Przystań w Lublinie, plac Po Farze
18.15 – Lubelskie na talerzu. Łosoś w sosie parmeńskim. Przysmak Bolesława Leśmiana, restauracja Giuseppe, plac Po Farze
19:00 – Lubelskie ze Smakiem, „Puławska na talerzu”. Pieczeń po huzarsku, restauracja Huzar, plac Po Farze
20.00 – koncert Mickiewicz – Stasiuk – Haydamaky, plac Po Farze

(fot. lublin112)
2018-09-06 18:41:02

6 komentarzy

  1. Czy HERBALIFE niszczy wątrobę?

    A nie lepiej pier…ąć sobie koktajl z magicznego proszku

  2. Europejski festiwal smaku i niestety europejskie ceny.

    • hehe, kiedyś koleś poszedł z dziewczyną i wyprztykał się z kasy przy pierwszym straganie. Jak znajdę czas to podejdę, warto.

  3. 17,90 zł za 100 gram sera?!

    179zł za kilo zera?!

    Chyba ktoś oszalał!

  4. Jest kiełbasa za 89 zł za kg?

Z kraju