Niedziela, 28 kwietnia 202428/04/2024
690 680 960
690 680 960

Bakterie Salmonella spp. w jednej z partii tatara wołowego. Produkt pochodzi z zakładu w regionie (zdjęcia)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii tatara wołowego wyprodukowanego przez Zakłady Mięsne Łuków S.A.

Zagrożenie

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy Auchan, 200 g. Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.

Szczegóły dotyczące produktu

Produkt – Tatar wołowy Auchan, 200 g
Numer partii: 2293008
Termin przydatności do spożycia: 30.08.2023
Wyprodukowano dla: Auchan Polska Sp. z o.o. ul. Puławska 46, 05-500 Piaseczno
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Bakterie Salmonella spp. w jednej z partii tatara wołowego. Produkt pochodzi z zakładu w regionie (zdjęcia)

fot. GIS

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Niezwłocznie po otrzymaniu zgłoszenia o stwierdzonej nieprawidłowości (28.08.2023) producent wraz z dystrybutorem podjęli działania mające na celu wycofanie ze sprzedaży i utylizację wskazanej partii towaru. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

(źródło GIS)

12 komentarzy

  1. Zawsze zastanawiają mnie jednostki jedzące surowe mięso. Paznokcie też zjadacie?

    • Ja jem paznokcie jak się zdenerwuje przy obgryzaniu ale surowego mięsa nigdy.

      • Jednostko wegetariańska ( bo mniemam ,że taka jestes pisząc coś takiego), od zawsze ludzie jeśli surowe mięso i jakoś żyją. W dobrE zrobionym tatarze wogole nie czuć surowego mięsa.

        • Już dawno temu ludzkość odkryła, że białko zwierzęce po obróbce termicznej jest o wiele lepiej przyswajalne. Surowe mięso jedzą tylko ci, którzy zrobili z żarcia religię.

          • O jakiej religii mówisz, bo tak jakby kojarzę o co Ci chodzi ale nie do końca. To, że jem surowe, a nie przetworzone ” obróbka termiczna” nie ma nic wspólnego z moja wiara.

      • masarz masażysta

        Niektórzy jedzą też kozy …kozy z nosa.

    • A mnie zastanawia tępota intelektualna takich jak ty

    • A mnie zadziwia jak można jeść ziemniaki, marchew czy buraki przecież to w ziemi jest;) każdy niech je co lubi , czy ktoś Ci każe to jeść?

  2. … tatar to zawsze do wódki, i salcia niegroźna

  3. kto madry je surowe miesa co to lis czy hiena

  4. Zakłady mięsne w Łukowie już dawno straciły renomę.

  5. Knur z Białstoku

    Się tatara zapija sie wódko czysto!
    I sie nic nie stanie sie!

Dodaj komentarz

Z kraju