Piątek, 26 kwietnia 202426/04/2024
690 680 960
690 680 960

Zbliża się Europejski Festiwal Smaku. Tym razem królować będzie Polska i nasz region

Hasłem tegorocznego Europejskiego Festiwalu Smaku jest „Lublin romantyczny”. Promowana będzie Lubelszczyzna, która jest typowo rolniczym regionem, jednak mającym bardzo bogate tradycje kulinarne.

Tegoroczna, XIII już edycja Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie rozpocznie się w poniedziałek 6 września. Hasłem wydarzenia jest „Lublin romantyczny”, a całość ma być dedykowana Cyprianowi Kamilowi Norwidowi, poecie związanemu z naszym regionem. Festiwal, każdego roku prezentujący dziedzictwo innego kraju czy też części świata, tym razem stawia na Polskę.

Jak wyjaśniał marszałek województwa lubelskiego Jarosław Stawiarski, promowana będzie Lubelszczyzna, która jest typowo rolniczym regionem, jednak mającym bardzo bogate tradycje kulinarne, jak też bardzo wartościowych ludzi. Z kolei część artystyczna, czyli m.in. koncerty i wystawy, uzupełnią to, z czego nasz region słynie.

Gwiazdą Festiwalu będzie Dominika Zamara, polska diva operowa mieszkająca na stałe we Włoszech. Zaśpiewa w piątek, 10 września o godz. 20.00 w Archikatedrze Lubelskiej, na koncercie dedykowanym pamięci kardynała Stefana Wyszyńskiego, w dniu Jego beatyfikacji. Tego samego dnia, o godz. 19.00 w bazylice Dominikanów na Złotej odbędzie się koncert „Medieval Sepharad” Kai Mianowanej i Gerarda Ederya. W sobotę 11 września o godz. 20.30 w kościele ewangelickim wystąpi Myra Horal, wokalistka zespołu Tryptyk. Natomiast w niedzielę 12 września o godz. 20.00 w Archikatedrze Św. Jana Chrzciciela i św. Jana Ewangelisty zaśpiewa Luigi Pagano.

Europejski Festiwal Smaku to oczywiście również sztuka. W poniedziałek odbędzie się wernisaż malarstwa Barbary Bartnik pt. „Mikrokosmos”, w czwartek wystawa malarstwa Daniele Donde z Cremony oraz wieczór autorski Hanny Lewandowskiej i spotkanie z Piotrem Selimem. Nie zabraknie również warsztatów.

Będą zarówno warsztaty szkoły gotowania „Jemy Zdrowo”, warsztaty zielarskie „Eliksir Życia” jak też warsztaty fotograficzne „Leica Open Day”. Do tego liczne pokazy kulinarne, prezentacje W tym roku będą też trzy jarmarki. Jarmark Tradycji na Szambelańskiej, Trybunalski Jarmark Inspiracji dookoła Trybunału Koronnego oraz nowość: Targ Romantyczny na Placu Rybnym, który zostanie zrealizowany wspólnie z Muzeum Wsi Lubelskiej.

Zaplanowano również Przedsmak Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. Odbędzie się on w Muzeum Wsi Lubelskiej w sobotę i niedzielę 4 i 5 września. W tych dniach w Czworaku z Brusa Starego mistrz regionalnej kuchni Piotr Huszcz będzie gotował na żywym ogniu dania z książki kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance. Oprócz pokazów kulinarnych w programie są też warsztaty wyrobu cydru oraz degustacje.

(fot. UMWL)

2 komentarze

  1. największym obłożeniem będą się cieszyły tradycyjnie ….. kebaby 😛

  2. Europejski Festiwal Covid-19

Z kraju