690 680 960

Z tych wyjątkowych produktów słynie nasz region. Ich producenci spotkali się w Lublinie

Niesamowite smaki zawładnęły dzisiaj Lubelskim Centrum Konferencyjnym. Wszystko za sprawą regionalnych produktów, których twórcy dyskutowali na temat ułatwień w ich obrocie.

W czwartek w Lubelskim Centrum Konferencyjnym odbyło się spotkanie producentów zajmujących się wytwarzaniem produktów tradycyjnych i regionalnych. Podczas konferencji, którą zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego we współpracy z lubelskim oddziałem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Lubelskich Kucharzy, dyskutowano m.in. o problemach jakie trapią osoby wytwarzające tego typu żywność.

O ile w wielu krajach Europy rolnicy mogą bez żadnego problemu sprzedawać wytworzoną przez siebie żywność, w Polsce producenci nie mają tak łatwo. Wszystko przez szereg niekorzystnych dla nich przepisów. Na szczęście w ostatnim czasie wprowadzono wiele ułatwień w tym zakresie, jednak wciąż nie jest to, czego rolnicy oczekują. Podczas wydarzenia poruszane były zagadnienia dotyczące m.in.: możliwości wykorzystania produktów tradycyjnych i regionalnych przy tworzeniu menu restauracji, jak i w żywieniu zbiorowym, nowych ułatwień w rolniczym handlu detalicznym obowiązujących od 1 stycznia 2019 roku, nowych rozwiązań dla Kół Gospodyń Wiejskich czy też możliwości pozyskania środków finansowych w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

Celem spotkania było wskazanie wszystkim zainteresowanym wytwórcom żywności, w tym rolnikom i kołom gospodyń wiejskich, najnowszych rozwiązań ułatwiających wytwarzanie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych na terenach wiejskich. Konferencja miała również na celu promocję działalności przetwórczej wśród właścicieli małych gospodarstw rolnych. Każdy z przybyłych miał okazję zapoznania się z produktami lokalnych wytwórców oraz skosztować regionalnej żywności wysokiej jakości.

W trakcie konferencji zaprezentowano także najnowsze wydawnictwo Urzędu Marszałkowskiego. Jest to bogato ilustrowana książka przedstawiająca świat smakołyków z babcinej kuchni, których już 208 zostało zarejestrowanych na ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych. Są wśród nich samodzielne produkty, jak np. malina kraśnicka, nałęczowski miód wielokwiatowy czy olej świąteczny roztoczański, a także gotowe wyroby, jak np. pierogi zosinowskie z jagodami, konfitura poziomkowa, szyneczka z karpia z Pustelni czy janowska nalewka miodowa.


(fot. Urząd Marszałkowski)

Jeden komentarz

  1. Nie widzę tradycyjnej i regionalnej perełki.

Kursy walut

  • USD 4.3833zł 2.11%
  • GBP 5.2764zł 0.37%
  • EUR 4.7195zł 0.59%
  • CHF 4.7458zł 0.93%

Polub nas