Sobota, 27 kwietnia 202427/04/2024
690 680 960
690 680 960

Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii hamburgera drobiowego (zdjęcia)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii hamburgera drobiowego.

Zagrożenie

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów

Nazwa produktu: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano

Numer partii: 6350290081
Termin przydatności do spożycia: 27.03.2024
Kod kreskowy: 5 900751 015603
Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Producent ANIMEX FOODS Sp. z o.o. poinformował o przeprowadzonej analizie ryzyka, w tym potwierdził, że proces produkcyjny przedmiotowej partii produktu przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami w kontrolowanych warunkach, jak również wymazy ze środowiska produkcyjnego w dniu produkcji przedmiotowej partii oraz badania surowca, z którego wyprodukowano tę partię, nie wykazały obecności Salmonella.

Mając ponadto na względzie fakt natychmiastowego zrealizowania przez jedynego odbiorcę tej partii, procedury wycofania przedmiotowego produktu z obrotu, producent uznał te czynności za wystarczające do zamknięcia sprawy. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu przeprowadził postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii hamburgera drobiowego (zdjęcia)

fot. GIS

Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii hamburgera drobiowego (zdjęcia)

fot. GIS

Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii hamburgera drobiowego (zdjęcia)

fot. GIS

Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii hamburgera drobiowego (zdjęcia)

fot. GIS

17 komentarzy

  1. Wcześniej, po takiej akcji, z oferty biedry na stałe zniknęły burgery wieprzowe, zostały tylko te drobiowe. Teraz znikną prawdopodobnie i one.

  2. Salmonella to akurat najmniejszy problem po spożyciu tego czegoś.

  3. Kierownik Jacek

    A mięsa tam nie wykryli czasem w tym „produkcie”? To by była sensacja!
    Widocznie tym razem do młyna do mielenia kości dostało się też trochę jelit, salmonella to pewnie z kału.

Dodaj komentarz

Z kraju