Piątek, 26 kwietnia 202426/04/2024
690 680 960
690 680 960

W Lublinie powstają jedyne w Polsce czekoladki o pro-zdrowotnych właściwościach. Właśnie otworzyli nowy zakład (zdjęcia)

Na terenie lubelskiej strefy ekonomicznej powstał nowy zakład spółki „Laboratoria Natury”. Dzisiaj odbyło się jego uroczyste otwarcie. Wytwarzane tam produkty trafiają na rynki całego świata.

W czwartek przy ul. Franczaka „Lalka” w Lublinie miało miejsce uroczyste otwarcie zakładu produkcyjnego spółki „Laboratoria Natury”. Nowa fabryka zlokalizowana jest na terenie specjalnej strefy ekonomicznej i posiada powierzchnię 7 tys. m.kw. W budynku uruchomiono już wszystkie linie technologiczne, które pracują w standardzie farmaceutycznym. Chodzi sprzęt do produkcji syropów, kropli, żelków pektynowych, a także form czekoladowych. Te ostatnie powstają na innowacyjnej linii do produkcji suplementów diety w czekoladowych formach.

Lubelską spółkę wyróżnia to, że w nowym zakładzie stworzona została specjalna strefa z do produkcji wyrobów LLP, czyli Long Life Probiotics, a dokładnie zawierających żywe kultury bakterii. Jak wyjaśnia Wojciech Furtak, Dyrektor Badań i Rozwoju w Laboratoria Narury, produkcja została zaprojektowana w taki sposób, aby ograniczyć negatywny wpływ czynników zewnętrznych takich jak wilgotność i temperatura, na stabilność i jakość produktów probiotycznych.

Dzięki zastosowaniu nowatorskiej technologii, produkty pochodzące z nowego zakładu charakteryzują się 24-miesięcznym okresem zachowania deklarowanej zawartości probiotyków. W produkcji wykorzystywane są tylko wyselekcjonowane szczepy probiotyczne z udokumentowanym pochodzeniem i działaniem fizjologicznym potwierdzonym w badaniach naukowych.

– Nasz nowy zakład jest zwieńczeniem tysięcy godzin pracy dziesiątków zaangażowanych w budowę fachowców, firm czy też instytucji. Jest to już trzecia nasza siedziba, największa z dotychczasowych. Wyposażona w innowacyjne linie produkcyjne, przestrzeń do prac badawczo rozwojowych, laboratoria, biura i magazyn. Jesteśmy z niego wszyscy ogromnie dumni i mam nadzieję, ze to będzie nasz drugi dom – mówi Sylwia Tandejko, zarządzająca firmą Laboratoria Natury.

Jak wyjaśniali przedstawiciele spółki, budynek powstał dwa lata temu, ale dopiero od dziś można mówić o pełnym uruchomieniu produkcji. Zwłaszcza, że w 2020 roku na przeszkodzie stanęła pandemia, to w ostatnich miesiącach z sukcesem zakończono wszystkie niezbędne próby produkcyjne, badania wdrożeniowe i tzw. testy stabilnościowe. W zakładzie wytwarzanych jest kilka kategorii produktów. Są wśród nich syropy dla dzieci i dorosłych, krople, trany, toniki, napoje funkcjonalne oraz żelki pektynowe.

Unikatowym produktem są suplementy diety w formie czekoladek probiotycznych, produkowane w standardzie farmaceutycznym. Zyskują one coraz większą popularność jako forma podania, co jest związane z dynamicznym i ciągłym wzrostem sprzedaży kategorii probiotycznej na świecie.

Spółka specjalizuje się również w rozwijaniu produktów typu clean label, czyli tzw. czysta etykieta, co oznacza, że produkty te nie zawierają żadnych konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. W większości są to produkty kontraktowe, czyli wytwarzane na zlecenie innych podmiotów, które następne sprzedają je pod swoją marką.

– Spółka Laboratoria Natury jest jedną z najlepszych firm w swoim sektorze. Patrząc na owoce naszej pracy, nowoczesne produkty o doskonałej jakości wiem, że udaje nam się tutaj połączyć unikaną w świecie technologię z pasją ludzi do odkrywania tego do nowe, zdrowe i dobre. To dzięki determinacji oraz bliskim kontaktom w świecie nauki, nasze laboratoria każdego dnia tworzą coś innowacyjnego, tworzą naszą przyszłość. Dlatego też dziś składam szczególne podziękowania wszystkim naszym pracownikom, z każdego działu, bo to oni są sercem naszej firmy – dodała Sylwia Tandejko.

Wydarzenie zbiegło się równolegle z 10-leciem wejścia lubelskiej firmy „Laboratoria Natury” w struktury międzynarodowej grupy Maabarot Products Ltd. Był to przełom w rozwoju zlokalizowanej wówczas przy ul. Rapackiego firmy, która zajmowała się produkcją ziołowych syropów i soków z aloesu. Izraelski inwestor, od ponad 60 lat specjalizuje się w zakresie technologii odżywiania dzieci, produkcji zdrowej żywności oraz suplementów diety. Wejście Maabarot do Laboratoriów Natury wiązało się nie tylko z wsparciem kapitałowym, ale także udostępnieniem izraelskiego know-how.

– Nowy zakład produkcyjny otwiera przed nami wiele nowych opcji rozwoju. Na tym etapie chcemy ciągle rozbudowywać zakres naszej produkcji i zwiększać grono zadowolonych odbiorców. Już dziś eksportujemy z Lublina produkty na rynki całej Unii Europejskiej, Bliskiego Wschodu, w tym Izraela, Azji Pacyficznej, Stanów Zjednoczonych i Afryki. Spółka jednak w dalszym ciągu chce prowadzić ekspansję zagraniczną, a budowa zakładu ma właśnie umożliwić zdobywanie rynku kolejnych krajów na całym świecie – powiedziała Efrat Gilat, prezes Maabarot Products Ltd.

Wraz z otwarciem nowej fabryki, spółka planuje zwiększenie zatrudnienia. Obecnie w zakładzie pracuje 85 osób. Docelowo po osiągnięciu pełnych mocy produkcyjnych, liczba pracowników ma przekroczyć setkę.

(fot. lublin112)

4 komentarze

  1. izraelski inwestor…. nie dziękuję, wybieram polski herbapol

  2. W Lublinie jest więcej takich ”jedynych” w Polsce przykładem może być :
    – kamień nieszczęscia
    – największa liczb kościołów na 1000 mieszkańców
    – skok z okna , unikalny regionalny sport
    – pielgrzymki na kolanach po ulicach miasta
    – …

  3. To już wiadomo dlaczego loty ze Świdnika do Telawiwu uruchomili 😉

Z kraju