W Lublinie powstają jedyne w Polsce czekoladki o pro-zdrowotnych właściwościach. Właśnie otworzyli nowy zakład (zdjęcia)
16:08 02-09-2021
W czwartek przy ul. Franczaka „Lalka” w Lublinie miało miejsce uroczyste otwarcie zakładu produkcyjnego spółki „Laboratoria Natury”. Nowa fabryka zlokalizowana jest na terenie specjalnej strefy ekonomicznej i posiada powierzchnię 7 tys. m.kw. W budynku uruchomiono już wszystkie linie technologiczne, które pracują w standardzie farmaceutycznym. Chodzi sprzęt do produkcji syropów, kropli, żelków pektynowych, a także form czekoladowych. Te ostatnie powstają na innowacyjnej linii do produkcji suplementów diety w czekoladowych formach.
Lubelską spółkę wyróżnia to, że w nowym zakładzie stworzona została specjalna strefa z do produkcji wyrobów LLP, czyli Long Life Probiotics, a dokładnie zawierających żywe kultury bakterii. Jak wyjaśnia Wojciech Furtak, Dyrektor Badań i Rozwoju w Laboratoria Narury, produkcja została zaprojektowana w taki sposób, aby ograniczyć negatywny wpływ czynników zewnętrznych takich jak wilgotność i temperatura, na stabilność i jakość produktów probiotycznych.
Dzięki zastosowaniu nowatorskiej technologii, produkty pochodzące z nowego zakładu charakteryzują się 24-miesięcznym okresem zachowania deklarowanej zawartości probiotyków. W produkcji wykorzystywane są tylko wyselekcjonowane szczepy probiotyczne z udokumentowanym pochodzeniem i działaniem fizjologicznym potwierdzonym w badaniach naukowych.
– Nasz nowy zakład jest zwieńczeniem tysięcy godzin pracy dziesiątków zaangażowanych w budowę fachowców, firm czy też instytucji. Jest to już trzecia nasza siedziba, największa z dotychczasowych. Wyposażona w innowacyjne linie produkcyjne, przestrzeń do prac badawczo rozwojowych, laboratoria, biura i magazyn. Jesteśmy z niego wszyscy ogromnie dumni i mam nadzieję, ze to będzie nasz drugi dom – mówi Sylwia Tandejko, zarządzająca firmą Laboratoria Natury.
Jak wyjaśniali przedstawiciele spółki, budynek powstał dwa lata temu, ale dopiero od dziś można mówić o pełnym uruchomieniu produkcji. Zwłaszcza, że w 2020 roku na przeszkodzie stanęła pandemia, to w ostatnich miesiącach z sukcesem zakończono wszystkie niezbędne próby produkcyjne, badania wdrożeniowe i tzw. testy stabilnościowe. W zakładzie wytwarzanych jest kilka kategorii produktów. Są wśród nich syropy dla dzieci i dorosłych, krople, trany, toniki, napoje funkcjonalne oraz żelki pektynowe.
Unikatowym produktem są suplementy diety w formie czekoladek probiotycznych, produkowane w standardzie farmaceutycznym. Zyskują one coraz większą popularność jako forma podania, co jest związane z dynamicznym i ciągłym wzrostem sprzedaży kategorii probiotycznej na świecie.
Spółka specjalizuje się również w rozwijaniu produktów typu clean label, czyli tzw. czysta etykieta, co oznacza, że produkty te nie zawierają żadnych konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. W większości są to produkty kontraktowe, czyli wytwarzane na zlecenie innych podmiotów, które następne sprzedają je pod swoją marką.
– Spółka Laboratoria Natury jest jedną z najlepszych firm w swoim sektorze. Patrząc na owoce naszej pracy, nowoczesne produkty o doskonałej jakości wiem, że udaje nam się tutaj połączyć unikaną w świecie technologię z pasją ludzi do odkrywania tego do nowe, zdrowe i dobre. To dzięki determinacji oraz bliskim kontaktom w świecie nauki, nasze laboratoria każdego dnia tworzą coś innowacyjnego, tworzą naszą przyszłość. Dlatego też dziś składam szczególne podziękowania wszystkim naszym pracownikom, z każdego działu, bo to oni są sercem naszej firmy – dodała Sylwia Tandejko.
Wydarzenie zbiegło się równolegle z 10-leciem wejścia lubelskiej firmy „Laboratoria Natury” w struktury międzynarodowej grupy Maabarot Products Ltd. Był to przełom w rozwoju zlokalizowanej wówczas przy ul. Rapackiego firmy, która zajmowała się produkcją ziołowych syropów i soków z aloesu. Izraelski inwestor, od ponad 60 lat specjalizuje się w zakresie technologii odżywiania dzieci, produkcji zdrowej żywności oraz suplementów diety. Wejście Maabarot do Laboratoriów Natury wiązało się nie tylko z wsparciem kapitałowym, ale także udostępnieniem izraelskiego know-how.
– Nowy zakład produkcyjny otwiera przed nami wiele nowych opcji rozwoju. Na tym etapie chcemy ciągle rozbudowywać zakres naszej produkcji i zwiększać grono zadowolonych odbiorców. Już dziś eksportujemy z Lublina produkty na rynki całej Unii Europejskiej, Bliskiego Wschodu, w tym Izraela, Azji Pacyficznej, Stanów Zjednoczonych i Afryki. Spółka jednak w dalszym ciągu chce prowadzić ekspansję zagraniczną, a budowa zakładu ma właśnie umożliwić zdobywanie rynku kolejnych krajów na całym świecie – powiedziała Efrat Gilat, prezes Maabarot Products Ltd.
Wraz z otwarciem nowej fabryki, spółka planuje zwiększenie zatrudnienia. Obecnie w zakładzie pracuje 85 osób. Docelowo po osiągnięciu pełnych mocy produkcyjnych, liczba pracowników ma przekroczyć setkę.
(fot. lublin112)
izraelski inwestor…. nie dziękuję, wybieram polski herbapol
W Lublinie jest więcej takich ”jedynych” w Polsce przykładem może być :
– kamień nieszczęscia
– największa liczb kościołów na 1000 mieszkańców
– skok z okna , unikalny regionalny sport
– pielgrzymki na kolanach po ulicach miasta
– …
I najgorsze Marian piszący z Abramowic .
To już wiadomo dlaczego loty ze Świdnika do Telawiwu uruchomili 😉