Na rynek trafiły jaja kurze z salmonellą. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega

Główny Inspektor Sanitarny poinformował, że w pewnej partii jaj spożywczych stwierdzono obecność bakterii Salmonella Enteritidis. Z rynku mają zostać wycofane jaja z Gospodarstwa Rolnego – Krzysztof Niewczas.

Jak głosi komunikat GIS w badanej partii jaj wykryto bakterie Salmonella enterica subsp. enterica serovar Enteritidis. Bakterie znajdowały się w próbce produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną.

Szczegóły dotyczące produktów: „Jaja z chowu klatkowego kl. Wag. M”. Kod identyfikacyjny umieszczony na skorupce jaj: 3PL26111314. Producent: Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas Tychów Nowy 60, 27- 225 Pawłów, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 26111314. Zakład pakowania jaj: Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas, Tychów Nowy 60, 27-220 Mirzec, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL26115902WE. Termin przydatności do spożycia: 23.07.2018 oraz 24.07.2018.

Firma w tej sprawie opublikowała na swojej stronie poniższe oświadczenie:

oświadczenie-739x1024

Kwestionowana partia jaj (nr partii 23.07.2018) została wyprodukowana w dniu 25.06.2018 r. (data zniesienia jaj), producent postępowaniem objął dodatkowo jaja zniesione 26.06.2018 r. (nr partii 24.07.2018).

Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas poinformował konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta: http://fdniewczas.pl/ Ponadto producent prowadzi działania naprawcze oraz zmierzające do ustalenia przyczyny powstałego zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego.

Producent rozpoczął procedurę wycofywania jaj konsumpcyjnych pochodzących z fermy Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas Tychów Nowy 60, 27- 225 Pawłów, WNI 26111314, zniesionych w dniach 25-26.06.2018 r. Wycofane z obrotu jaja zostaną przekazane do utylizacji. Proces ten jest nadzorowany przez organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać jaj o numerach partii wskazanych w komunikacie, w szczególności na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

2018-07-12 22:19:38
(fot. ilustr. pixabay.com)

2 komentarze

  1. Jeśli ktoś już zdążył zjeść, to informacja poniewczasie…

  2. miesiac czasu ma ważnośc jajo ..pod warunkiem prawidłowego przechowywania …. były upały więc róznie to mogło być ,,

Materiały wideo

Lubelscy policjanci wzięli udział w akcji #GaszynChallenge (wideo)
Nowe iluminacje świąteczne na Rynku Wielkim w Zamościu (wideo)
99. Rocznica Bitwy pod Komarowem (wideo)
W Zamościu trwa 18 Międzynarodowy Festiwal Folklorystyczny EUROFOLK (wideo)
W Zamościu trwa XIII Zamojski Festiwal Kultury (wideo)

Co? Gdzie? Kiedy?

WeFilm – Lubelskie Dni Filmu
Wielki finał piłkarskiego Turnieju Wolności w województwie lubelskim
„Obieraczki kapuściane” w Muzeum Wsi Lubelskiej
Kazimierskie Święta Sąsiada
Trwają zapisy do CITY TRAIL!