Piątek, 26 kwietnia 202426/04/2024
690 680 960
690 680 960

Jesienne osłabienie organizmu – jak uniknąć choroby podczas chłodnej i deszczowej aury? Rozmawiamy z Dietetykiem Natalią Kaniewską z Projektu Zdrowie w Lublinie

Pani Natalio, nadchodzący okres jesienny to ryzyko częstych infekcji, jak sobie z tym radzić?

Dietetyk Natalia Kaniewska:

Tak, to prawda, chłodne, deszczowe dni to problem nie tylko z powodu obniżonego nastroju, ale również osłabionego działania naszego układu odpornościowego. Mniejsza ilość słońca oraz niezbilansowana dieta powodują, że w naszym organizmie zaczyna brakować witamin i składników odżywczych odpowiedzialnych za wsparcie układu odpornościowego. Często jest to pierwszy etap dla rozwijających się infekcji. Można jednak temu przeciwdziałać, wzbogacając dietę o pełnowartościowe posiłki oraz odpowiednią suplementację.

Na co w szczególności powinniśmy zwrócić uwagę?

Dietetyk Natalia Kaniewska:

Zwracajmy większą uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu

Dieta, która w największym stopniu chroni nas przed infekcjami, jest bogata w pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz węglowodany złożone. Przy tym wszystkim ważne są również wysokie ilości witamin i składników mineralnych, które można dostarczyć wraz z sezonowymi produktami. 

Jakie witaminy i produkty w tym okresie powinny być naszym pierwszym wyborem?

Dietetyk Natalia Kaniewska:

Wśród witamin powinniśmy w szczególności zwrócić uwagę na witaminą C, która jest obecna między innymi w owocach cytrusowych, natce pietruszki, papryce czy brokułach i kalafiorze. Jest świetnym przeciwutleniaczem, który eliminuje wolne rodniki powodujące stan zapalny w organizmie oraz skraca czas trwania przeziębienia. Istotna jest również Witamina A występująca w jarmużu, szpinaku czy dyni stymuluje syntezę białych krwinek, które są niezbędne w walce z infekcjami. Należy pamiętać także o Witamine B6 obecnej w brokułach i ziemniakach czy witaminie D które korzystnie wpływają na podniesienie odporności. Ze względu na małe ilości promieni słonecznych, a przez to obniżoną syntezę witaminy D, należy bezwzględnie pamiętać o jej suplementacji w sezonie jesienno-zimowym. Witamina D3 wpływa na komórki układu immunologicznego, do których zalicza się między innymi makrofagi, limfocyty B i T, eozynofile i neutrofile. Dodatkowo witamina ta nasila wytwarzanie katelicydyny – białka o właściwościach bakteriobójczych.

Węglowodany złożone zawarte w pieczywie pełnoziarnistym, kaszach i ryżu brązowym, dzięki stopniowemu uwalnianiu glukozy dostarczają energii niezbędnej do walki z infekcją, a wysoka zawartość błonnika w tych produktach „odżywia” bakterie probiotyczne zasiedlające nasze jelita, co podnosi odporność organizmu.

Kwasy omega-3 modulują układ immunologiczny, co związane jest z jego ochroną, działaniem przeciwzapalnym i przeciwalergicznym, hamowaniem nadmiernej, niekontrolowanej odpowiedzi immunologicznej i ostrości przebiegu procesów zapalnych podczas przeziębień. Znajdziemy je w tłustych rybach morskich (łosoś, śledź, makrela, szprotka), orzechach włoskich, awokado czy oleju lnianym. 

Nie zapominajmy naturalnych antybiotykach stosowanych w walce z infekcją, czyli cebuli, czosnku i chrzanie oraz naturalnych probiotykach, które regulują korzystną mikroflorę jelit i przeciwdziałają infekcjom – najlepszym ich źródłem są kiszone ogórki i kapusta oraz mleczne produkty fermentowane takie jak kefir, maślanka czy jogurt naturalny.

Wiele ziół wykazuje wpływ na odporność organizmu i są to na przykład pokrzywa czy dziurawiec, a także kwiat czarnego bzu, aloes i jeżówka pospolita. Zaleca się zatem picie naparów z pokrzywy i dziurawca oraz dodawanie soku z kwiatów czarnego bzu do herbaty.

A co z naszą aktywnością fizyczną?

Dietetyk Natalia Kaniewska

Bardzo ważną rolę w utrzymaniu zdrowia w dobrej kondycji stanowi aktywność fizyczna. Mogą to być zarówno spacery, jak i ulubiona dyscyplina sportowa – pływanie, jazda na rowerze, gra w piłkę czy bieganie. Zdaję sobie sprawę że w okresie jesiennym często ciężko się zmobilizować do wyjścia na świeże powietrza ale nie powinniśmy o tym zapominać. 

Wracając jeszcze do kwestii o których rozmawialiśmy wcześniej, pamiętajmy, że lepiej zapobiegać niż leczyć – zbilansowana i zróżnicowana dieta pomoże nam nie tylko w przetrwaniu jesieni w pełni sił i zdrowia, ale również zadba o stan naszej masy ciała!

Rozmawialiśmy z Dietetykiem Natalią Kaniewską z Projektu Zdrowie w Lublinie przy ul. Ametystowej 16. 

Umów się na bezpłatną konsultację z dietetykiem – przeanalizuje on Twoją obecną dietę, określi zawartość tkanki tłuszczowej oraz zapotrzebowanie kaloryczne. Jest to pierwszy krok, aby zaplanować indywidualny plan odżywiania dostosowany do Twoich potrzeb i osiągnięcie wymarzonych celów.

Jesienne osłabienie organizmu – jak uniknąć choroby podczas chłodnej i deszczowej aury? Rozmawiamy z Dietetykiem Natalią Kaniewską z Projektu Zdrowie w Lublinie

PROJEKT ZDROWIE LUBLIN
POLSKIE CENTRA DIETETYCZNE

ul. Ametystowa 16, 20-576 Lublin
tel. 512 575 156
e-mail: [email protected]
https://lublin.projektzdrowie.info/

Jesienne osłabienie organizmu – jak uniknąć choroby podczas chłodnej i deszczowej aury? Rozmawiamy z Dietetykiem Natalią Kaniewską z Projektu Zdrowie w Lublinie

Jesienne osłabienie organizmu – jak uniknąć choroby podczas chłodnej i deszczowej aury? Rozmawiamy z Dietetykiem Natalią Kaniewską z Projektu Zdrowie w Lublinie

Jesienne osłabienie organizmu – jak uniknąć choroby podczas chłodnej i deszczowej aury? Rozmawiamy z Dietetykiem Natalią Kaniewską z Projektu Zdrowie w Lublinie

Dietetyk Natalia Kaniewska

Jesienne osłabienie organizmu – jak uniknąć choroby podczas chłodnej i deszczowej aury? Rozmawiamy z Dietetykiem Natalią Kaniewską z Projektu Zdrowie w Lublinie