Niedziela, 28 kwietnia 202428/04/2024
690 680 960
690 680 960

Jak zadbać o zdrowie? – czytaj etykiety na żywności! (PODKAST)

Świat bardzo się zmienia i to w szalonym tempie. Zmienia się też – i to na niekorzyść dla nas – jakość żywności.

Przed wejściem do Unii Europejskiej w Polsce obowiązywały w produkcji wyrobów spożywczych tzw. krajowe normy branżowe. To były wymogi zawieszone bardzo wysoko dla producentów. Nie dopuszczano sztucznych konserwantów, substancji aromatyzujących. Mogły być tylko naturalne.

A jak jest dzisiaj? Jak i dlaczego powinniśmy czytać etykiety na produktach, żeby dbać o swoje zdrowie?

M.in. o tym będziemy rozmawiać z naszym gościem, którym jest pani Jadwiga Dębska-Próchniak – przez ponad 20 lat doradca w zakresie rolnictwa ekologicznego w Lubelskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Końskowoli, od wielu lat do dzisiaj zajmuje się też certyfikacją i kontrolą żywności ekologicznej w naszym kraju.

Komentarze, opinie, propozycje ciekawych tematów i rozmów do następnych podkastów prosimy przesyłać na nasz adres mailowy: [email protected]

(fot. Zbigniew Pacholik)

2 komentarze

  1. Od niedawna ustalili sobie prawo do różnicy składu podanego na etykiecie produktu od składu rzeczywistego. I co?

  2. To że człowiek przeczyta etykietę nie będzie zdrowszy ponieważ ponad 98% produktów zawiera konserwanty ulepszacze i cała tablice Mendelejewa. A globalistow i mafii spożywczej nikt nie będzie karał Tutaj liczy się zysk a nie zdrowie czy życie człowieka.

Z kraju