Zielone dania na słodko i słono – sprawdź, co przygotujesz ze szpinakiem
13:20 24-06-2025 | Autor: redakcja

Muffinki szpinakowe – deser, który wygląda obłędnie
Co powiecie na naprawdę intensywnie zielony deser, ale bez sztucznych dodatków, tylko przy zastosowaniu całkowicie naturalnych barwników? Taką opcją są muffinki szpinakowe. Muffinki często goszczą na naszych stołach, ale te z dodatkiem szpinaku to świetna opcja na coś słodkiego, jednak w zupełnie nowej odsłonie. Ten fantazyjny kolor nadają oczywiście liście szpinaku. W dodatku ich przygotowanie jest bardzo proste i mało czasochłonne. To tylko pięć nieskomplikowanych kroków, dzięki którym uzyskamy pyszny deser z efektem wow.
- Szpinak w liściach rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru płynu, a następnie blendujemy wraz z jajkami na jednolitą masę.
- Dodajemy olej i sok z cytryny, a następnie wszystko mieszamy.
- Dodajemy sypkie składniki, jak cukier, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wszystko należy dokładnie połączyć – można to zrobić za pomocą silikonowej łopatki albo miksera.
- Ciasto przekładamy do foremek na muffinki.
- Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200°C, studzimy i jemy!
Muffinki możemy podać gościom podczas pikniku czy luźnego spotkania, ale to też dobre rozwiązanie na lunch do pracy lub po prostu jako alternatywa dla klasycznych słodkich przekąsek. W wersji wegańskiej wystarczy zamienić jajka na aquafabę, siemię lniane lub dojrzałego banana.
Zielone naleśniki ze szpinakiem i fetą – prosty przepis na obiad lub kolację
Propozycją na wytrawne danie, które z powodzeniem możemy zjeść na obiad, są zielone naleśniki ze szpinakiem i fetą. Są sycące, a jednocześnie lekkie. Wzrok oczywiście przykuwa intensywna barwa, ale równie godne uwagi jest pyszne nadzienie z sera feta z dodatkiem czosnku. Naleśniki smakują idealnie na ciepło, ale sprawdzą się także podane na zimno. To idealna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi, do pracy, czy też po prostu klasyczny, domowy obiad.
Pamiętajmy, że po rozmrożeniu szpinaku należy odsączyć z niego nadmiar wody – w tym celu dobrze sprawdzi się sitko. Następnie w misce rozbijamy jajka, dodajemy mleka, oleju i szczyptę soli i wszystko dokładnie mieszamy ze szpinakiem. Jeżeli dokładnie nie odsączymy szpinaku, ciasto będzie zbyt rzadkie i będzie gorzej się smażyć. Na gotowych naleśnikach należy rozsmarować porcję farszu, a następnie wedle uznania zawinąć w rulon lub złożyć w kopertę. Brzmi prosto, prawda?
Dlaczego warto mieć szpinak w zamrażarce?
Warto mieć szpinak w zamrażarce, gdyż jest to uniwersalny składnik, który pasuje do różnego rodzaju dań i napojów. Z powodzeniem wykorzystamy go jako składnik zupy, koktajlu, omletu czy wypieków albo element sosu do makaronu. Co istotne, szpinak od FRoSTY jest mrożony tuż po zbiorach, dlatego zachowuje wyjątkową świeżość i wysoką jakość. Zaletą mrożonego szpinaku jest również to, że możemy sięgnąć po niego o dowolnej porze roku. Jeśli zechcemy zrobić zielone muffinki zimą, nic nie stanie nam na przeszkodzie!
Zielony kolor w kuchni? Czemu nie! Zarówno muffinki, jak i naleśniki pokazują, że szpinak może być inspiracją do nieoczywistych dań. Wpadnijcie na stronę FRoSTA i wypróbujcie te przepisy – bo gotowanie może być proste, szybkie, a przy tym wywołujące efekt zachwytu!