Poniedziałek, 07 października 202407/10/2024
690 680 960
690 680 960

Stare Miasto wypełniło się zapachami i smakołykami. Trwa Europejski Festiwal Smaku (zdjęcia)

Tak jak co roku Europejski Festiwal Smaku, jaki od kilku dni odbywa się w Lublinie, cieszy się dużym zainteresowaniem. Oprócz mieszkańców miasta wydarzenie ściągnęło też szereg turystów.

Już po raz 16. W Lublinie odbywa się Europejski Festiwal Smaku. Wydarzenie jest nie tylko ucztą dla podniebienia, lecz także dla ducha. Organizatorzy zadbali bowiem o szereg atrakcji w postaci koncertów, wystaw, wykładów czy spacerów.

Na staromiejskich uliczkach prezentuje się 50 wystawców. Wśród kulinarnych gwiazd pojawiły się Michał Fabiszewski a także Katarzyna Bosacka. Oprócz europejskich smaków oczywiście nie brakuje tych, z których słynie Lublin i Lubelszczyzna. Mowa o forszmaku, cebularzu czy też flakach.

Europejski Festiwal Smaku porwą jeszcze w jutro. Przedstawiamy program na niedzielę:

12:00 – Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, konkursy z nagrodami
12:30 – Śniadanie na trawie. Żywy obraz. Inscenizacja Stacji Teatr
13:00 – Spacer ziołoleczniczy z Justyną Pargiełą z Pytania na śniadanie
13:30 – Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek
14:00 – Eliksir św. Kazimierza. Spotkanie z Justyną Pargiełą
14:15 – Spacer historyczny z Kazimierzem Jagiellończykiem. Oprowadza Agata Hrycaj
15:00 – Festiwal Parzynalia z Bełżyc. Pokaz gotowania, degustacje
16:00 – Pokaz gotowania Łukasza Modelskiego
16:45 – Św. Franciszek głosi kazanie do ptaków
17:00 – Projekt Re:Union Smaków – Debata historyczna „Unia Lubelska Inspiracje” z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego i Macieja Nowickiego
17:00 – Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania chefów kuchni ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska
18:00 – Uroczysta msza św. w intencji 550 lat Województwa Lubelskiego
19:00 – Projekt Re:Union Smaków – koncert Grzegorza Rogali, Projekt P.G.R. „Polish Psalter” Psalmy Jana Kochanowskiego, uroczyste zakończenie festiwalu

7 komentarzy

  1. EUROPEJSKIE smaki to jest smażona szarańcza i kiełbasa ekologiczna z odchodów.

  2. W taki upał to się jeść nie chce.

  3. Spróbowałam sajgonek, nie polecam. Czuć było zjełczały, przepalony tłuszcz i były twarde, nie dały się ugryźć. Zresztą wszystko co było przy tym i sąsiednim stoisku było smażone w niemal czarnym tłuszczu. Pozostałe produkty na różnych stoiskach rewelacja. Super lemoniady.

  4. Chów klatkowy wyszedł na żer

  5. Co autor miał na myśli? Europejski Festiwal Smaku porwą jeszcze w jutro. Trochę mi szkoda, że dopiero przeczytałem a nie mam kierowcy żeby mnie zawiózł. Było stoisko z paellą? Większość tej oferty to gruby skok na kasę z byle czym w ofercie. Najlepsze to te stoiska z wysypanym czymś na brudny stół, potem zbierane w jakieś pudełko i wysypywane na kolejnej imprezie. Smacznego.

Dodaj komentarz

Z kraju

Polityka i społeczeństwo

Zdrowie i styl życia

Nauka i technologia