Piątek, 29 marca 202429/03/2024
690 680 960
690 680 960

Mieszkańcy naszego regionu spożywają najwięcej jajek w Polsce

Z okazji świąt Wielkanocnych, które kojarzą się z jajkami, Urząd Statystyczny policzył, gdzie spożywanych jest najwięcej jajek, ile się ich produkuje czy też ile znosi ich przeciętna kura.

Wielkanoc praktycznie każdemu kojarzy się z jajkami. Są one nieodłącznym elementem tych świąt i w tym okresie roku ich spożycie wzrasta wielokrotnie. Niektórzy potrafią ich zjeść nawet kilkanaście. Oczywiście pod różną postacią: gotowanych, faszerowanych, w żurku czy też w świątecznych wypiekach. Mało kto jednak wie, że Wielkanoc pod tym względem przegrywa z Bożym Narodzeniem. W zimowe święta ich spożycie jest jeszcze większe.

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego przeciętny Polak spożywa 11,64 jajek miesięcznie. Każdy mieszkaniec województwa lubelskiego zjada ich średnio 13,64 sztuk w każdym miesiącu. Za nami są mieszkańcy województwa świętokrzyskiego 13,62 jajek na osobę i podkarpackiego, ze średnim spożyciem 13,12 jajek. Z kolei najmniej jedzą ich mieszkańcy województwa wielkopolskiego, gdzie średnie miesięczne spożycie na osobę wynosi 9,16 sztuk.

Porównano również ceny jajek. Na targowiskach średnia ich cena wynosi 71 groszy i są one o jedną piątą droższe niż w okresie świątecznym rok temu. Obliczono także, że jedna kura znosi średnio 223 jajka rocznie. W ubiegłym roku w całym kraju wyprodukowano 10,59 mld jaj, przy czym najwięcej w województwach wielkopolskim i mazowieckim. Na to pierwsze przypada 35,8 a na drugie 17,6 proc. ogólnej produkcji. Województwo lubelskie jest na 10 miejscu z 2,8 proc. produkcji.

(fot. pixabay)
2018-04-01 08:20:24

22 komentarze

  1. Wiklinowy Nocnik

    Mnie po smazonym sraczka bierze

  2. … bo jaja ( te z ferm ) to pokarm biedaków !

Z kraju