Lubelski kucharz jednym z najlepszych w Polsce w przyrządzaniu gęsiny
21:50 15-12-2016

W ósmej już edycji ogólnopolskiego konkursu „Król Gęsiny 2016/2017”, zorganizowanego w ramach akcji „Gęsina na św. Marcina”, wzięło udział ponad 130 najlepszych restauracji z całego kraju. Celem konkursu, który odbył się we współpracy ze Slow Food Polska, było promowanie spożywania gęsiny w Polsce. Uczestnicy zostali poproszeni o przedstawienie autorskich przepisów z wykorzystaniem gęsiny, która miała być motywem przewodnim dania.
Zaszczytne drugie miejsce zajął Mateusz Ciołko z restauracji Perłowa Pijalnia Piwa w Lublinie. Jego popisowym daniem, które zachwyciło komisję konkursową składającą się z szefów kuchni, jest pierś gęsi sous vide marynowana w jałowcu i herbacie, krokiet z kaszy gryczanej, zielony pomidor w occie z derenia, purée z głogu marchwi i wanilii, olej z suszonego jarmużu, demi glace z gęsi z sokiem z buraka.
Lokal w którym pracuje, jest jednym z 35 w Polsce, który posiada rekomendację organizacji Slow Food Polska. Owa rekomendacja to wyróżnienie dla tych restauracji, które dbają o zachowanie prawdziwych smaków i tradycji lokalnych produktów.
– W rozumieniu Slow Foodu dobra kuchnia opiera się na bowiem na trzech podstawowych atrybutach: dobre – używane w niej produkty powinny być wyjątkowe, zwłaszcza pod względem organoleptycznym, czyste – powinny być wytwarzane naturalnie i sprawiedliwe – czyli przestrzegające zasad tzw. sprawiedliwego handlu, a więc o krótkim łańcuchu dystrybucyjnym pomiędzy producentem i restauratorem – wyjaśnia Judyta Wieczorkiewicz- Głuszak z Browaru Perła.
Akcja „Gęsina na św. Marcina” ma na celu przypomnienie Polakom o wyjątkowych walorach smakowych gęsiny – mięsa popularnego w dawnej Polsce, a obecnie nieco zapomnianego, pomimo, że nasz kraj jest europejskim liderem hodowli gęsi. 90% produkcji trafia jednak na eksport, choć m.in. dzięki tej akcji, spożycie gęsiego mięsa w Polsce w porównaniu do 2008 roku wzrosło niemal czterokrotnie.
2016-12-15 21:30:13
(fot. ilustr. pixabay.com)
No to gratulacje wiemy że idzie u niego dobrze zjeść
Idzie to ty do szkoły… Nauczyć się porządnie ojczystego języka jak chce się nim posługiwać…
następny szeryf ortografi……..
Ja jestem królem kroliczyny
No i prawej grabuli nie?
Pitu litu…
Żeby pisać artykuł trzeba go zweryfikować.Próbowaliście tej gęsiny bo ja próbowałam.Sory przepis a danie to dwie różne rzeczy.Zjedzcie a zobaczycie o co mi chodzi.
ja próbowałem, i co chcesz nam powiedzieć…. że była nie dobra, mi smakowało ale wiem że nie każdemu musi. Są gusta i gusciki 🙂
kolejna reklama Perły w 112 🙂
A JA JESTEM KROELEM ALBANI HAHA HA TRALALALA