Lubelscy kucharze organizują Festiwal Bożonarodzeniowy. Celem jest pomoc dzieciom z hospicjum

W połowie grudnia w Lublinie odbędzie się wyjątkowy Festiwal Bożonarodzeniowy. Organizują go kucharze z najlepszych lubelskich restauracji. Każdy będzie mógł spróbować ich kulinarnych dzieł.

„Kucharze Dzieciom” to charytatywny projekt tworzony przez szefów kuchni z najlepszych lubelskich restauracji. Jego celem jest pomoc na rzecz dzieci z Hospicjum im. Małego Księcia. Finał akcji, w postaci Festiwalu Bożonarodzeniowego, odbędzie się w sobotę i niedzielę 17-18 grudnia w Galerii Olimp.

Wystąpi na nim wielu gości, wśród nich m.in. Kevin Aiston, finalistka pierwszej edycji Hell’s Kitchen Sylwia Biały, zwycięzca szóstej edycji Hell”S Kitchen Michał Suchanowski, uczestnik szóstej edycji Top Chef Paweł Gross, zwycięzca czwartej edycji Hell”s Kitchen Damian Marchlewicz, znani też z tego programu: Marta Smeja, Kuba Wolski, Jakub Szuchta czy Damian Bańkowski. Do tego z Dolnego Śląska przyjedzie na Festiwal szef kuchni Marcin Bożek. Lista gości nie jest zamknięta i jak zapewniają organizatorzy, będzie jeszcze kilka niepodzianie.

Wszystko organizowane jest i finansowane przez samych kucharzy, który w wolnym czasie postanowili zrobić coś wyjątkowego dla potrzebujących dzieci. Zanim odbędzie się Festiwal, zorganizowali również dla najmłodszych mieszkańców Lublina warsztaty, na których wypiekane będą pierniki. Odzew był bardzo duży i w ciągu zaledwie kilku dni wszystkie miejsca zostały zarezerwowane. Całkowity dochód z warsztatów również zostanie przekazany na rzecz hospicjum.

Dodatkowo w kilku restauracjach, m.in. w Zaścianek, Sarzyński, Locomotiva, do akcji mogą przyłączyć się również klienci. Ustawione zostały tam puszki, do których można wrzucać datki. Podczas finału akcji w Galerii Olimp, kucharze będą przygotowywać wyjątkowe dania, których każdy będzie mógł spróbować. Wtedy też do ustawionych puszek wato będzie wrzucić przysłowiowe kilka groszy. Do organizacji wydarzenia dołączyły się także lubelskie firmy: Multi Frigo dostarczy zaplecze kuchenne, Indykpol mięso zaś Farutex niezbędne do przygotowania dań produkty.

Portal lublin112.pl jest medialnym partnerem wydarzenia.

(fot. lublin112 – zdjęcie ilustracyjne)
2016-12-03 10:41:41

Komentarze wyłączone

Pracapraca.lublin112.pl

    Kursy walut

    • USD 3.8014zł -0.13%
    • GBP 5.2376zł -0.26%
    • EUR 4.5546zł -0.01%
    • CHF 4.1198zł -0.52%

    Polub nas

    Materiały wideo

    Lubelscy policjanci wzięli udział w akcji #GaszynChallenge (wideo)
    Nowe iluminacje świąteczne na Rynku Wielkim w Zamościu (wideo)
    99. Rocznica Bitwy pod Komarowem (wideo)
    W Zamościu trwa 18 Międzynarodowy Festiwal Folklorystyczny EUROFOLK (wideo)
    W Zamościu trwa XIII Zamojski Festiwal Kultury (wideo)

    Co? Gdzie? Kiedy?

    Trwa akcja charytatywna w Parafii Matki Bożej Bolesnej w Kraśniku
    Oprowadzania po wystawach w Galerii Labirynt
    Dzisiaj zaczynają się Wydziałowe Drzwi Otwarte UMCS
    W Lublinie odbędzie się kolejna edycja „Nocy Sów”. Tym razem w formie online
    W Chatce Żaka na żywo zagra Orkiestra św. Mikołaja