Piątek, 19 kwietnia 202419/04/2024
690 680 960
690 680 960

Coraz bliżej do Festiwalu Bożonarodzeniowego „Kucharze Dzieciom”. Znamy więcej szczegółów imprezy

Już w najbliższy weekend w Lublinie odbędzie się wyjątkowy Festiwal Bożonarodzeniowy. Organizują go kucharze z najlepszych lubelskich restauracji. Celem jest pomoc dzieciom z Hospicjum im. Małego Księcia.

„Kucharze Dzieciom” to charytatywny projekt tworzony przez szefów kuchni z najlepszych lubelskich restauracji. Jego celem jest pomoc na rzecz dzieci z Hospicjum im. Małego Księcia. Wszystko organizowane jest i finansowane przez samych kucharzy, który w wolnym czasie postanowili zrobić coś wyjątkowego dla potrzebujących dzieci. W miniony weekend zorganizowali również dla najmłodszych mieszkańców Lublina warsztaty, na których wypiekane były pierniki. Odzew był bardzo duży i w ciągu zaledwie kilku dni wszystkie miejsca zostały zarezerwowane. Całkowity dochód z warsztatów również zostanie przekazany na rzecz hospicjum.

Podczas finału akcji wystąpi wielu gości, wśród nich m.in. Kevin Aiston, finalistka pierwszej edycji Hell’s Kitchen Sylwia Biały, zwycięzca szóstej edycji Hell”S Kitchen Michał Suchanowski, uczestnik szóstej edycji Top Chef Paweł Gross, zwycięzca czwartej edycji Hell”s Kitchen Damian Marchlewicz, znani też z tego programu: Marta Smeja, Kuba Wolski, Jakub Szuchta czy Damian Bańkowski. Do tego z Dolnego Śląska przyjedzie na Festiwal szef kuchni Marcin Bożek.

Wyjątkowe świąteczne specjały przygotowywać będą szefowie kuchni z najlepszych restauracji w kraju. Z Mazurskimi specjałami przyjadą z Giżycka szef kuchni z restauracji Tawerna Dariusz Baryga oraz kucharz Małgorzata Baranowska. Z Warmii i Mazur przyjedzie także miłośnik kuchni Staropolskiej, członek Organizacji Slow FOOD szef kuchni hotelu i restauracji Młyn Klekotki Krzysztof Kacper Malinowski. Z województwa łódzkiego ze specjałami tego regionu przyjedzie szef kuchni restauracji Kiosk Pabianice Szymon Ryba. Z Bydgoszczy z kolei przybędzie mistrz wypieku chleba szef Józef Sadkiewicz.

Nie zabraknie również wybitnych lubelskich kucharzy. Wyjątkowe świąteczne potrawy będą przygotowywać m.in. Łukasz Łobejko z restauracji Kuźnia, szef kuchni restauracji Kogel-mogel Michał Kulpiński, szef kuchni Marek Panek i kucharz Ireneusz Michaluk z restauracji Hades Szeroka, szef kuchni Dawid Kozioł z Hotel Restauracja Forum, kucharze Michał Ziętek i Michał Welik z Hotel Restauracja Biesiada, szef kuchni Kuba Piętowski z restauracji 2 PI ER jak też szef kuchni Piotr Nojszewski z restauracji VIVA LA PIZZA.

Goście Festiwalu będą mieli okazję wylicytować wiele atrakcyjnych rzeczy. Wśród nich są książki pt. Kuchnia Molekularna, autorskie książki Józefa Sadkiewicza, koszulki GOOD CHEF, autorskie książki od Kevina Aistona czy też kosz specjałów od Restauracji Hades Szeroka. W koszyku znajduje się dereniowka, śliwka kresowa, zielony pomidor korzenny, biały ser wędzony i śledź cytrynowy. Będzie tez można nabyć świeżutkie koguty prosto z Kazimierza Dolnego od piekarni „Sarzyński”. Całkowity dochód takze trafi do dzieci z Hospicjum im. Małego Księcia.

Przypominamy również, że w kilku restauracjach, m.in. w Zaścianek, Sarzyński, Locomotiva, do akcji pomocy dzieciom mogą przyłączyć się również klienci. Ustawione zostały tam puszki, do których można wrzucać datki. Podczas finału akcji w Galerii Olimp, kucharze będą przygotowywać wyjątkowe dania, których każdy będzie mógł spróbować. Wtedy też do ustawionych puszek wato będzie wrzucić przysłowiowe kilka groszy. Do organizacji wydarzenia dołączyły się także lubelskie firmy m.in.: Multi Frigo, Ladros, Indykpol, Farutex, Iglotex, Dabex, Alert.

Portal lublin112.pl jest medialnym partnerem wydarzenia.

dssd

(fot. nadesłane)
2016-12-13 23:54:51

Komentarze wyłączone

Z kraju