Piątek, 26 kwietnia 202426/04/2024
690 680 960
690 680 960

Bychawa: Królować będą pierogi. Zagrają Kobranocka, Jorrgus, Extazy i Boys

W najbliższy weekend w Bychawie odbędzie się coroczne święto pierogów. Atrakcji nie zabraknie, organizatorzy spodziewają się dziesiątek tysięcy gości.

19 komentarzy

  1. A dlaczego czterokrotny mistrz w zjadaniu pierogów nie dostał z automatu zaproszenia???

  2. Pierożki na oko 0_0

    Składniki na ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka gorącej lub bardzo ciepłej wody
    1 jajo
    na oko 0_o łyżeczki soli
    1 łyżeczka oleju

    Podpowiedź: 1 szklanka = na oko 0_o

    Składniki umieść w misie robota i włącz…-czekaj (kto by się przemęczał i sam wyrabiał 🙂

    Ciasto rozwałkuj na blacie (po co wyciągać stolnicę:), minimalnie podsyp mąką – na oko 🙂 0_o, na grubość około 2 mm – na oko 🙂 0_o. Wycinaj z ciasta krążki, na nich układaj łyżeczkę nadzienia na oko 0_o, sklejaj.

    Nadzionko:

    500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego oczywiście
    1 jajo
    3 – 4 łyżki cukru
    na oko 0_o cukru waniliowego

    Wszystkie składniki wymieszaj, rozetrzyj.

    Smacznego :-). 0_0

  3. Pierogi, ah pierogi, niech każdy ma 4 rogi, będzie wtedy jak poduszka, miękka, pulchna, lecz nie tłusta. W środku puchem wnet wypchana, może z owsa i banana? Poszeweczka tej podusi, swoim pięknem nas pokusi, będą wzory i kolory już zaś stracisz swe opory. Będziesz wąchać i zajadać, bo przyjemność to nie lada 🙂
    [email protected]

  4. Przepis na bychawskie pierogi,
    nie jest wcale drogi!
    Wystarczą dwie chętne ręce,
    które zagniotą ciasto w wielkiej udręce…
    Oprócz tego potrzeba jest:
    Mąka tortowa, z miejscowego sklepu będzie wyborowa!
    Żółciutkie jajeczka,
    które zniosła złocista kureczka,
    Serek biały,
    z bychawskiego OSM-u będzie doskonały!
    Cebulka złocista,
    od Wacowej oczywista!
    Gdy pierożki ugotujemy,
    zaraz je szybciutko zjemy!
    Takie pierogi to pierwsza klasa,
    zazdrości nam ich sam Okrasa!!!
    [email protected]

  5. Witam szanowna redakcjo!

    Chciałabym przedstawić Wam mój dzisiejszy specjał, którymi są pierogi indyjskie otulone nutą curry.

    W życiu nie jadłam lepszych pierogów. Od razu zaznaczam, że do ich przygotowania nie potrzeba ani wiele siły ani za dużo chęci (tak, nawet największy leń da radę – jestem tego oczywiście największym przykładem :)).
    A więc! Do dzieła moi mili!

    Na samym początku zajrzyj do kuchni i zobacz, czy masz te oto produkty:

    35 dag mąki pszennej
    4 łyżki sklarowanego masła
    pół kalafiora
    kawałek papryki
    pomidor
    szczypiorek
    kawałek świeżego imbiru
    czubata łyżeczka curry
    olej do głębokiego smażenia
    sól

    A teraz zakasaj rękawy i bierz się za ciasto. Mąkę, 2 łyżki masła, 200 ml wody oraz szczyptę soli i zagnieć na ciasto, a następnie je schłodź.
    Warzywa-baczność! Pokrój kalafiora na różyczki, sparz pomidora i pokrój go w kostkę. To samo zrób z papryką. Posiekaj szczypiorek i zajmij się imbirem! Musisz go obrać, posiekać oraz przesmażyć. Wszystkie warzywa teraz przesmaż, podduś (ale nie uduś i nie spal), dopraw curry i solą.
    Wyciągnij nasze schłodzone już ciasto. Rozwałkuj je i zrób kółka. Połóż na nie przygotowany wcześniej farsz a następnie zlep. Takie pierogi smaż na rozgrzanym oleju.
    Po usmażeniu czas na degustację.
    Mam nadzieję że będą wam smakować tak samo jak i mi.
    Bon apetit!

    [email protected]

  6. Troszkę mąki i serducha,
    wnet się zrobi wielka klucha!
    Wodę, jajo, ser dodamy,
    i pierożki zajadamy!
    A w Bychawie jak już wiecie,
    najlepsze pierogi są na świecie!!!

  7. Bychawskie pierogi, któż je dzisiaj zrobi?! Mąka, woda- już część ciasta jest gotowa! Trochę farszu by się zdało, aby ciasto lepiej smakowało. Serek bialy będzie do tego doskonały! A i cebuleczka wędruje już do rondeleczka. Już gosposie w gotowości, szykują dla Nas te wspaniałości. Jeden, drugi wedruje wnet do gara, to micha będzie doskonała!. Bychawski pierog dziś wymiata, wie to Magda Gessler i Okrasa:-)

Z kraju