A dlaczego czterokrotny mistrz w zjadaniu pierogów nie dostał z automatu zaproszenia???
KAsia
Pierożki na oko 0_0
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej lub bardzo ciepłej wody
1 jajo
na oko 0_o łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju
Podpowiedź: 1 szklanka = na oko 0_o
Składniki umieść w misie robota i włącz…-czekaj (kto by się przemęczał i sam wyrabiał 🙂
Ciasto rozwałkuj na blacie (po co wyciągać stolnicę:), minimalnie podsyp mąką – na oko 🙂 0_o, na grubość około 2 mm – na oko 🙂 0_o. Wycinaj z ciasta krążki, na nich układaj łyżeczkę nadzienia na oko 0_o, sklejaj.
Nadzionko:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego oczywiście
1 jajo
3 – 4 łyżki cukru
na oko 0_o cukru waniliowego
Wszystkie składniki wymieszaj, rozetrzyj.
Smacznego :-). 0_0
Bożi
Pierogi, ah pierogi, niech każdy ma 4 rogi, będzie wtedy jak poduszka, miękka, pulchna, lecz nie tłusta. W środku puchem wnet wypchana, może z owsa i banana? Poszeweczka tej podusi, swoim pięknem nas pokusi, będą wzory i kolory już zaś stracisz swe opory. Będziesz wąchać i zajadać, bo przyjemność to nie lada 🙂 [email protected]
Iwonka
Przepis na bychawskie pierogi,
nie jest wcale drogi!
Wystarczą dwie chętne ręce,
które zagniotą ciasto w wielkiej udręce…
Oprócz tego potrzeba jest:
Mąka tortowa, z miejscowego sklepu będzie wyborowa!
Żółciutkie jajeczka,
które zniosła złocista kureczka,
Serek biały,
z bychawskiego OSM-u będzie doskonały!
Cebulka złocista,
od Wacowej oczywista!
Gdy pierożki ugotujemy,
zaraz je szybciutko zjemy!
Takie pierogi to pierwsza klasa,
zazdrości nam ich sam Okrasa!!! [email protected]
Kizi
Witam szanowna redakcjo!
Chciałabym przedstawić Wam mój dzisiejszy specjał, którymi są pierogi indyjskie otulone nutą curry.
W życiu nie jadłam lepszych pierogów. Od razu zaznaczam, że do ich przygotowania nie potrzeba ani wiele siły ani za dużo chęci (tak, nawet największy leń da radę – jestem tego oczywiście największym przykładem :)).
A więc! Do dzieła moi mili!
Na samym początku zajrzyj do kuchni i zobacz, czy masz te oto produkty:
35 dag mąki pszennej
4 łyżki sklarowanego masła
pół kalafiora
kawałek papryki
pomidor
szczypiorek
kawałek świeżego imbiru
czubata łyżeczka curry
olej do głębokiego smażenia
sól
A teraz zakasaj rękawy i bierz się za ciasto. Mąkę, 2 łyżki masła, 200 ml wody oraz szczyptę soli i zagnieć na ciasto, a następnie je schłodź.
Warzywa-baczność! Pokrój kalafiora na różyczki, sparz pomidora i pokrój go w kostkę. To samo zrób z papryką. Posiekaj szczypiorek i zajmij się imbirem! Musisz go obrać, posiekać oraz przesmażyć. Wszystkie warzywa teraz przesmaż, podduś (ale nie uduś i nie spal), dopraw curry i solą.
Wyciągnij nasze schłodzone już ciasto. Rozwałkuj je i zrób kółka. Połóż na nie przygotowany wcześniej farsz a następnie zlep. Takie pierogi smaż na rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu czas na degustację.
Mam nadzieję że będą wam smakować tak samo jak i mi.
Bon apetit!
Troszkę mąki i serducha,
wnet się zrobi wielka klucha!
Wodę, jajo, ser dodamy,
i pierożki zajadamy!
A w Bychawie jak już wiecie,
najlepsze pierogi są na świecie!!!
Madzik
Bychawskie pierogi, któż je dzisiaj zrobi?! Mąka, woda- już część ciasta jest gotowa! Trochę farszu by się zdało, aby ciasto lepiej smakowało. Serek bialy będzie do tego doskonały! A i cebuleczka wędruje już do rondeleczka. Już gosposie w gotowości, szykują dla Nas te wspaniałości. Jeden, drugi wedruje wnet do gara, to micha będzie doskonała!. Bychawski pierog dziś wymiata, wie to Magda Gessler i Okrasa:-)
A dlaczego czterokrotny mistrz w zjadaniu pierogów nie dostał z automatu zaproszenia???
Pierożki na oko 0_0
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej lub bardzo ciepłej wody
1 jajo
na oko 0_o łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju
Podpowiedź: 1 szklanka = na oko 0_o
Składniki umieść w misie robota i włącz…-czekaj (kto by się przemęczał i sam wyrabiał 🙂
Ciasto rozwałkuj na blacie (po co wyciągać stolnicę:), minimalnie podsyp mąką – na oko 🙂 0_o, na grubość około 2 mm – na oko 🙂 0_o. Wycinaj z ciasta krążki, na nich układaj łyżeczkę nadzienia na oko 0_o, sklejaj.
Nadzionko:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego oczywiście
1 jajo
3 – 4 łyżki cukru
na oko 0_o cukru waniliowego
Wszystkie składniki wymieszaj, rozetrzyj.
Smacznego :-). 0_0
Pierogi, ah pierogi, niech każdy ma 4 rogi, będzie wtedy jak poduszka, miękka, pulchna, lecz nie tłusta. W środku puchem wnet wypchana, może z owsa i banana? Poszeweczka tej podusi, swoim pięknem nas pokusi, będą wzory i kolory już zaś stracisz swe opory. Będziesz wąchać i zajadać, bo przyjemność to nie lada 🙂
[email protected]
Przepis na bychawskie pierogi,
nie jest wcale drogi!
Wystarczą dwie chętne ręce,
które zagniotą ciasto w wielkiej udręce…
Oprócz tego potrzeba jest:
Mąka tortowa, z miejscowego sklepu będzie wyborowa!
Żółciutkie jajeczka,
które zniosła złocista kureczka,
Serek biały,
z bychawskiego OSM-u będzie doskonały!
Cebulka złocista,
od Wacowej oczywista!
Gdy pierożki ugotujemy,
zaraz je szybciutko zjemy!
Takie pierogi to pierwsza klasa,
zazdrości nam ich sam Okrasa!!!
[email protected]
Witam szanowna redakcjo!
Chciałabym przedstawić Wam mój dzisiejszy specjał, którymi są pierogi indyjskie otulone nutą curry.
W życiu nie jadłam lepszych pierogów. Od razu zaznaczam, że do ich przygotowania nie potrzeba ani wiele siły ani za dużo chęci (tak, nawet największy leń da radę – jestem tego oczywiście największym przykładem :)).
A więc! Do dzieła moi mili!
Na samym początku zajrzyj do kuchni i zobacz, czy masz te oto produkty:
35 dag mąki pszennej
4 łyżki sklarowanego masła
pół kalafiora
kawałek papryki
pomidor
szczypiorek
kawałek świeżego imbiru
czubata łyżeczka curry
olej do głębokiego smażenia
sól
A teraz zakasaj rękawy i bierz się za ciasto. Mąkę, 2 łyżki masła, 200 ml wody oraz szczyptę soli i zagnieć na ciasto, a następnie je schłodź.
Warzywa-baczność! Pokrój kalafiora na różyczki, sparz pomidora i pokrój go w kostkę. To samo zrób z papryką. Posiekaj szczypiorek i zajmij się imbirem! Musisz go obrać, posiekać oraz przesmażyć. Wszystkie warzywa teraz przesmaż, podduś (ale nie uduś i nie spal), dopraw curry i solą.
Wyciągnij nasze schłodzone już ciasto. Rozwałkuj je i zrób kółka. Połóż na nie przygotowany wcześniej farsz a następnie zlep. Takie pierogi smaż na rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu czas na degustację.
Mam nadzieję że będą wam smakować tak samo jak i mi.
Bon apetit!
[email protected]
Troszkę mąki i serducha,
wnet się zrobi wielka klucha!
Wodę, jajo, ser dodamy,
i pierożki zajadamy!
A w Bychawie jak już wiecie,
najlepsze pierogi są na świecie!!!
Bychawskie pierogi, któż je dzisiaj zrobi?! Mąka, woda- już część ciasta jest gotowa! Trochę farszu by się zdało, aby ciasto lepiej smakowało. Serek bialy będzie do tego doskonały! A i cebuleczka wędruje już do rondeleczka. Już gosposie w gotowości, szykują dla Nas te wspaniałości. Jeden, drugi wedruje wnet do gara, to micha będzie doskonała!. Bychawski pierog dziś wymiata, wie to Magda Gessler i Okrasa:-)