690 680 960

Bychawa: Królować będą pierogi. Zagrają Kobranocka, Jorrgus, Extazy i Boys

W najbliższy weekend w Bychawie odbędzie się coroczne święto pierogów. Atrakcji nie zabraknie, organizatorzy spodziewają się dziesiątek tysięcy gości.

W sobotę i niedzielę 27 i 28 maja na stadionie miejskim przy ul. Sportowej w Bychawie odbędzie się kultowa już impreza „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” połączona z festiwalem „W krainie pierogów”. Corocznie wydarzenie przyciąga dziesiątki tysięcy osób z całego regionu. Tradycyjnie ustawione zostanie miasteczko produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych, charakterystycznych dla Polski Wschodniej.

Jak co roku wystawcy przygotują tysiące pierogów, zarówno tradycyjnych, jak i tych o unikalnych smakach. Na licznych stoiskach regionalni twórcy i artyści ludowi zaprezentują swoje rękodzieło. Wyjątkowe wyroby, gdyż wytworzone przez osoby, których pasją jest kultywowanie tradycji i podtrzymywanie zwyczajów regionalnych, będzie można również zakupić. Swoją ofertę przedstawią także pszczelarze i bartnicy oraz lokalni producenci artykułów spożywczych.

Podczas festiwalu „W krainie pierogów” nie zabraknie występów zespołów muzycznych. W sobotę na scenie będą prezentowały się lokalne zespoły ludowe, a gwiazdą wieczoru będzie Kobranocka. W niedzielę wystąpią zaś zespoły Jorrgus, Top Girls, Dystans, Extazy oraz Boys. W sobotę wstęp na imprezę będzie bezpłatny w niedzielę za bilet zapłacimy 10 złotych.

Specjalnie dla naszych czytelników mamy pulę podwójnych zaproszeń na niedzielne wydarzenie. Wystarczy w komentarzu podać swój przepis na pierogi – ale w humorystycznej formie. Oceniane będą: pomysł, kreatywność i humor. Zaproszeń jest sporo także każdy ma szansę. Nie zapomnijcie w komentarzu zostawić swojego maila.

Wyniki konkursu w czwartek wieczorem !!! Śledźcie naszą stronę !!!

Program imprezy:

27 maja 2017 r. (SOBOTA – wstęp bezpłatny)

Godz. 13.00 – Lubelskie wzgórza – rajd rowerowy. Początek i zakończenie na Stadionie Sportowym w Bychawie

Godz. 14.00 – Rozpoczęcie imprezy

Godz. 14.30 – Wystąpienia zaproszonych gości

Godz. 15.00 – Fantazja zespół wokalno instrumentalny z Księżomierzy

Godz. 16.00 – Pokaz Kulinarny GIENO MIENTKIEWICZ

Godz. 17.00 – Zespół muzyczny z Krzczonowa

Godz. 17.30 – Młodzieżowa Orkiestra Dęta z Z.S. im. ks. A. Kwiatkowskiego

Godz. 18.00 – KONCERT GWIAZDY „KOBRANOCKA”

Godz. 19.30 – Zabawa przy muzyce

28 maja 2017 r. (NIEDZIELA – wstęp 10 zł

Godz. 10.00 – Zawody strzeleckie o Puchar Burmistrza Bychawy – strzelnica Podzamcze

Godz. 14.00 – Rozpoczęcie XVIII Festiwalu, Uroczyste powitanie przez Marszałka Województwa Lubelskiego i Burmistrza Bychawy

Rozpoczęcie konkursu na najlepsze stoisko pierogowe

Godz. 14.30 – Występy artystyczne z BCK

Godz. 15.00 – Koncert zespołu „JORRGUS”

Godz. 16.00 – Rozpoczęcie konkursu na najlepsze pierogi i najładniejsze stoisko z pierogami.

Godz. 16.30 – Koncert zespołu „TOP GIRLS”

Godz. 17.30 – Występy artystyczne z BCK – Klub Seniora

Godz. 18.00 – Koncert zespołu „DYSTANS – RENATA DĄBKOWSKA”

Godz. 19.00 – Ogłoszenie wyników konkursów pierogowych

Godz. 19.30 – Koncert zespołu „EXTAZY”

Godz. 20.30 – XVIII Mistrzostwa Świata w Zjadaniu Pierogów

Godz. 21.15 – Koncert gwiazdy – ZESPÓŁ ,,BOYS”

Godz. 22.30 – Pokaz sztucznych ogni

Godz. 22.40 – Zabawa taneczna

Godz. 00.00 – Zakończenie Festiwalu50

2017-05-24 11:42:08
(fot. mat. org.)

19 komentarzy

  1. A dlaczego czterokrotny mistrz w zjadaniu pierogów nie dostał z automatu zaproszenia???

  2. Pierożki na oko 0_0

    Składniki na ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka gorącej lub bardzo ciepłej wody
    1 jajo
    na oko 0_o łyżeczki soli
    1 łyżeczka oleju

    Podpowiedź: 1 szklanka = na oko 0_o

    Składniki umieść w misie robota i włącz…-czekaj (kto by się przemęczał i sam wyrabiał 🙂

    Ciasto rozwałkuj na blacie (po co wyciągać stolnicę:), minimalnie podsyp mąką – na oko 🙂 0_o, na grubość około 2 mm – na oko 🙂 0_o. Wycinaj z ciasta krążki, na nich układaj łyżeczkę nadzienia na oko 0_o, sklejaj.

    Nadzionko:

    500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego oczywiście
    1 jajo
    3 – 4 łyżki cukru
    na oko 0_o cukru waniliowego

    Wszystkie składniki wymieszaj, rozetrzyj.

    Smacznego :-). 0_0

  3. Pierogi, ah pierogi, niech każdy ma 4 rogi, będzie wtedy jak poduszka, miękka, pulchna, lecz nie tłusta. W środku puchem wnet wypchana, może z owsa i banana? Poszeweczka tej podusi, swoim pięknem nas pokusi, będą wzory i kolory już zaś stracisz swe opory. Będziesz wąchać i zajadać, bo przyjemność to nie lada 🙂
    [email protected]

  4. Przepis na bychawskie pierogi,
    nie jest wcale drogi!
    Wystarczą dwie chętne ręce,
    które zagniotą ciasto w wielkiej udręce…
    Oprócz tego potrzeba jest:
    Mąka tortowa, z miejscowego sklepu będzie wyborowa!
    Żółciutkie jajeczka,
    które zniosła złocista kureczka,
    Serek biały,
    z bychawskiego OSM-u będzie doskonały!
    Cebulka złocista,
    od Wacowej oczywista!
    Gdy pierożki ugotujemy,
    zaraz je szybciutko zjemy!
    Takie pierogi to pierwsza klasa,
    zazdrości nam ich sam Okrasa!!!
    [email protected]

  5. Witam szanowna redakcjo!

    Chciałabym przedstawić Wam mój dzisiejszy specjał, którymi są pierogi indyjskie otulone nutą curry.

    W życiu nie jadłam lepszych pierogów. Od razu zaznaczam, że do ich przygotowania nie potrzeba ani wiele siły ani za dużo chęci (tak, nawet największy leń da radę – jestem tego oczywiście największym przykładem :)).
    A więc! Do dzieła moi mili!

    Na samym początku zajrzyj do kuchni i zobacz, czy masz te oto produkty:

    35 dag mąki pszennej
    4 łyżki sklarowanego masła
    pół kalafiora
    kawałek papryki
    pomidor
    szczypiorek
    kawałek świeżego imbiru
    czubata łyżeczka curry
    olej do głębokiego smażenia
    sól

    A teraz zakasaj rękawy i bierz się za ciasto. Mąkę, 2 łyżki masła, 200 ml wody oraz szczyptę soli i zagnieć na ciasto, a następnie je schłodź.
    Warzywa-baczność! Pokrój kalafiora na różyczki, sparz pomidora i pokrój go w kostkę. To samo zrób z papryką. Posiekaj szczypiorek i zajmij się imbirem! Musisz go obrać, posiekać oraz przesmażyć. Wszystkie warzywa teraz przesmaż, podduś (ale nie uduś i nie spal), dopraw curry i solą.
    Wyciągnij nasze schłodzone już ciasto. Rozwałkuj je i zrób kółka. Połóż na nie przygotowany wcześniej farsz a następnie zlep. Takie pierogi smaż na rozgrzanym oleju.
    Po usmażeniu czas na degustację.
    Mam nadzieję że będą wam smakować tak samo jak i mi.
    Bon apetit!

    [email protected]

  6. Troszkę mąki i serducha,
    wnet się zrobi wielka klucha!
    Wodę, jajo, ser dodamy,
    i pierożki zajadamy!
    A w Bychawie jak już wiecie,
    najlepsze pierogi są na świecie!!!

  7. Bychawskie pierogi, któż je dzisiaj zrobi?! Mąka, woda- już część ciasta jest gotowa! Trochę farszu by się zdało, aby ciasto lepiej smakowało. Serek bialy będzie do tego doskonały! A i cebuleczka wędruje już do rondeleczka. Już gosposie w gotowości, szykują dla Nas te wspaniałości. Jeden, drugi wedruje wnet do gara, to micha będzie doskonała!. Bychawski pierog dziś wymiata, wie to Magda Gessler i Okrasa:-)

Kursy walut

  • USD 4.3354zł 0.21%
  • GBP 5.369zł 0.8%
  • EUR 4.7239zł 0.34%
  • CHF 4.7142zł 0.58%

Polub nas