Bychawa: Królować będą pierogi. Zagrają Kobranocka, Jorrgus, Extazy i Boys
11:48 24-05-2017
W sobotę i niedzielę 27 i 28 maja na stadionie miejskim przy ul. Sportowej w Bychawie odbędzie się kultowa już impreza „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” połączona z festiwalem „W krainie pierogów”. Corocznie wydarzenie przyciąga dziesiątki tysięcy osób z całego regionu. Tradycyjnie ustawione zostanie miasteczko produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych, charakterystycznych dla Polski Wschodniej.
Jak co roku wystawcy przygotują tysiące pierogów, zarówno tradycyjnych, jak i tych o unikalnych smakach. Na licznych stoiskach regionalni twórcy i artyści ludowi zaprezentują swoje rękodzieło. Wyjątkowe wyroby, gdyż wytworzone przez osoby, których pasją jest kultywowanie tradycji i podtrzymywanie zwyczajów regionalnych, będzie można również zakupić. Swoją ofertę przedstawią także pszczelarze i bartnicy oraz lokalni producenci artykułów spożywczych.
Podczas festiwalu „W krainie pierogów” nie zabraknie występów zespołów muzycznych. W sobotę na scenie będą prezentowały się lokalne zespoły ludowe, a gwiazdą wieczoru będzie Kobranocka. W niedzielę wystąpią zaś zespoły Jorrgus, Top Girls, Dystans, Extazy oraz Boys. W sobotę wstęp na imprezę będzie bezpłatny w niedzielę za bilet zapłacimy 10 złotych.
Specjalnie dla naszych czytelników mamy pulę podwójnych zaproszeń na niedzielne wydarzenie. Wystarczy w komentarzu podać swój przepis na pierogi – ale w humorystycznej formie. Oceniane będą: pomysł, kreatywność i humor. Zaproszeń jest sporo także każdy ma szansę. Nie zapomnijcie w komentarzu zostawić swojego maila.
Wyniki konkursu w czwartek wieczorem !!! Śledźcie naszą stronę !!!
Program imprezy:
27 maja 2017 r. (SOBOTA – wstęp bezpłatny)
Godz. 13.00 – Lubelskie wzgórza – rajd rowerowy. Początek i zakończenie na Stadionie Sportowym w Bychawie
Godz. 14.00 – Rozpoczęcie imprezy
Godz. 14.30 – Wystąpienia zaproszonych gości
Godz. 15.00 – Fantazja zespół wokalno instrumentalny z Księżomierzy
Godz. 16.00 – Pokaz Kulinarny GIENO MIENTKIEWICZ
Godz. 17.00 – Zespół muzyczny z Krzczonowa
Godz. 17.30 – Młodzieżowa Orkiestra Dęta z Z.S. im. ks. A. Kwiatkowskiego
Godz. 18.00 – KONCERT GWIAZDY „KOBRANOCKA”
Godz. 19.30 – Zabawa przy muzyce
28 maja 2017 r. (NIEDZIELA – wstęp 10 zł
Godz. 10.00 – Zawody strzeleckie o Puchar Burmistrza Bychawy – strzelnica Podzamcze
Godz. 14.00 – Rozpoczęcie XVIII Festiwalu, Uroczyste powitanie przez Marszałka Województwa Lubelskiego i Burmistrza Bychawy
Rozpoczęcie konkursu na najlepsze stoisko pierogowe
Godz. 14.30 – Występy artystyczne z BCK
Godz. 15.00 – Koncert zespołu „JORRGUS”
Godz. 16.00 – Rozpoczęcie konkursu na najlepsze pierogi i najładniejsze stoisko z pierogami.
Godz. 16.30 – Koncert zespołu „TOP GIRLS”
Godz. 17.30 – Występy artystyczne z BCK – Klub Seniora
Godz. 18.00 – Koncert zespołu „DYSTANS – RENATA DĄBKOWSKA”
Godz. 19.00 – Ogłoszenie wyników konkursów pierogowych
Godz. 19.30 – Koncert zespołu „EXTAZY”
Godz. 20.30 – XVIII Mistrzostwa Świata w Zjadaniu Pierogów
Godz. 21.15 – Koncert gwiazdy – ZESPÓŁ ,,BOYS”
Godz. 22.30 – Pokaz sztucznych ogni
Godz. 22.40 – Zabawa taneczna
Godz. 00.00 – Zakończenie Festiwalu
2017-05-24 11:42:08
(fot. mat. org.)
A dlaczego czterokrotny mistrz w zjadaniu pierogów nie dostał z automatu zaproszenia???
Pierożki na oko 0_0
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej lub bardzo ciepłej wody
1 jajo
na oko 0_o łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju
Podpowiedź: 1 szklanka = na oko 0_o
Składniki umieść w misie robota i włącz…-czekaj (kto by się przemęczał i sam wyrabiał 🙂
Ciasto rozwałkuj na blacie (po co wyciągać stolnicę:), minimalnie podsyp mąką – na oko 🙂 0_o, na grubość około 2 mm – na oko 🙂 0_o. Wycinaj z ciasta krążki, na nich układaj łyżeczkę nadzienia na oko 0_o, sklejaj.
Nadzionko:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego oczywiście
1 jajo
3 – 4 łyżki cukru
na oko 0_o cukru waniliowego
Wszystkie składniki wymieszaj, rozetrzyj.
Smacznego :-). 0_0
Pierogi, ah pierogi, niech każdy ma 4 rogi, będzie wtedy jak poduszka, miękka, pulchna, lecz nie tłusta. W środku puchem wnet wypchana, może z owsa i banana? Poszeweczka tej podusi, swoim pięknem nas pokusi, będą wzory i kolory już zaś stracisz swe opory. Będziesz wąchać i zajadać, bo przyjemność to nie lada 🙂
[email protected]
Przepis na bychawskie pierogi,
nie jest wcale drogi!
Wystarczą dwie chętne ręce,
które zagniotą ciasto w wielkiej udręce…
Oprócz tego potrzeba jest:
Mąka tortowa, z miejscowego sklepu będzie wyborowa!
Żółciutkie jajeczka,
które zniosła złocista kureczka,
Serek biały,
z bychawskiego OSM-u będzie doskonały!
Cebulka złocista,
od Wacowej oczywista!
Gdy pierożki ugotujemy,
zaraz je szybciutko zjemy!
Takie pierogi to pierwsza klasa,
zazdrości nam ich sam Okrasa!!!
[email protected]
Witam szanowna redakcjo!
Chciałabym przedstawić Wam mój dzisiejszy specjał, którymi są pierogi indyjskie otulone nutą curry.
W życiu nie jadłam lepszych pierogów. Od razu zaznaczam, że do ich przygotowania nie potrzeba ani wiele siły ani za dużo chęci (tak, nawet największy leń da radę – jestem tego oczywiście największym przykładem :)).
A więc! Do dzieła moi mili!
Na samym początku zajrzyj do kuchni i zobacz, czy masz te oto produkty:
35 dag mąki pszennej
4 łyżki sklarowanego masła
pół kalafiora
kawałek papryki
pomidor
szczypiorek
kawałek świeżego imbiru
czubata łyżeczka curry
olej do głębokiego smażenia
sól
A teraz zakasaj rękawy i bierz się za ciasto. Mąkę, 2 łyżki masła, 200 ml wody oraz szczyptę soli i zagnieć na ciasto, a następnie je schłodź.
Warzywa-baczność! Pokrój kalafiora na różyczki, sparz pomidora i pokrój go w kostkę. To samo zrób z papryką. Posiekaj szczypiorek i zajmij się imbirem! Musisz go obrać, posiekać oraz przesmażyć. Wszystkie warzywa teraz przesmaż, podduś (ale nie uduś i nie spal), dopraw curry i solą.
Wyciągnij nasze schłodzone już ciasto. Rozwałkuj je i zrób kółka. Połóż na nie przygotowany wcześniej farsz a następnie zlep. Takie pierogi smaż na rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu czas na degustację.
Mam nadzieję że będą wam smakować tak samo jak i mi.
Bon apetit!
[email protected]
Troszkę mąki i serducha,
wnet się zrobi wielka klucha!
Wodę, jajo, ser dodamy,
i pierożki zajadamy!
A w Bychawie jak już wiecie,
najlepsze pierogi są na świecie!!!
Bychawskie pierogi, któż je dzisiaj zrobi?! Mąka, woda- już część ciasta jest gotowa! Trochę farszu by się zdało, aby ciasto lepiej smakowało. Serek bialy będzie do tego doskonały! A i cebuleczka wędruje już do rondeleczka. Już gosposie w gotowości, szykują dla Nas te wspaniałości. Jeden, drugi wedruje wnet do gara, to micha będzie doskonała!. Bychawski pierog dziś wymiata, wie to Magda Gessler i Okrasa:-)