Sobota, 20 kwietnia 202420/04/2024
690 680 960
690 680 960

1 września w Lublinie rozpoczyna się Europejski Festiwal Smaku PROGRAM

Już we wtorek w Lublinie rozpoczyna się Europejski Festiwal Smaku, który potrwa do niedzieli 6 września. 100 wyselekcjonowanych wydarzeń ze smakiem czeka na Was w Lublinie. Oto program 7. edycji tej imprezy.

W tym roku tematem wiodącym jest Gruzja na talerzu. W ramach akcji Moc restauracji w menu najlepszych restauracji pojawią się dania gruzińskie. Wcześniej gruziński kucharz poprowadzi warsztaty z szefami kuchni.

Przed Ratuszem stanie Gruzińskie Miasteczko Smaku, w ramach którego będą odbywać się pokazy kulinarne. Nowością są profesjonalne, bezpłatne szkolenia dla mieszkańców Lublina i regionu.

Przedsmak
1 września (wtorek)

10.00–13.00: Warsztaty kuchni gruzińskiej dla szefów kuchni. Prowadzi Nana Kolbaia (Gruzja) – Caffe Trybunalska
12.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ. Inauguracja wystawy ogrodniczej – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie. Po raz pierwszy na festiwalu
12.00: Koncert Ellen Chkhitadze (Gruzja) – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
13.00: Warsztaty nalewek zdrowotnych. Prowadzi Marek Dyrka, Mistrz Nalewek – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
14.00: Krzewy i drzewa na nalewki. Warsztat. Prowadzi Krzysztof Wrona – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
18.00–21.00: Warsztaty kuchni gruzińskiej dla Vipów, dziennikarzy i blogerów. Prowadzi Nana Kolbaia (Gruzja) – Caffe Trybunalska

2 września (środa)

10.00–13.00: Warsztaty „Jem Ziemniak” dla szefów kuchni. Prowadzi Krzysztof Korolewicz, Europlant – Caffe Trybunalska
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
12.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
12.00–22.00: Jarmark Inspiracji. Inauguracja – Stare Miasto
16.00: Niko Pirosmani. Podróż w czasie. Malarki z Konopnicy – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
17.00: Tomasz Dostatni OP, Duchowe wędrowanie – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
17.00: Niko Pirosmani. Podróż w czasie. Malarki z Konopnicy – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
18.00: Gruzja magiczna. Wernisaż wystawy fotografii Magdaleny Konik. Koncert Ellen Chkhitadze (Gruzja) – Muzeum Lubelskie
18.30: Spacer wzruszeń. Moda i Ogrody. Małgorzata Sulisz & Atelier. historyczni – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
19.00: Salon Literacki. Czytanie gruzińskiego eposu „Rycerz w tygrysiej skórze” – Restauracja Old Pub
20.00: Koncert Ellen Chkhitadze (Gruzja) – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
21.00: jemTeatr. Premiera spektaklu „Kirgiz schodzi z konia” inspirowanego esejem Ryszarda Kapuścińskiego. 7 potraw polskich i 7 dzikich win gruzińskich. Gość specjalny Jerzy Rogalski – restauracja Old Pub (płatne zaproszenia)

3 września (czwartek)

10.00–18.00: Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci, za pomocą fotografii XIX wieku, czyli wielkie fotografowanie na ulicach Starego Miasta. Atelier.historyczni – plac Po Farze 6
10.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
10.00–22.00: Jarmark Inspiracji – Stare Miasto
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
12.00–16.00: Leica Open Day – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL. Warsztaty z udziałem firm Epson i Eizo.
16.00–18.00: Gospodarka ze smakiem. Warsztaty nalewek. Prowadzi Hieronim Błażejak – Caffe Trybunalska

16.00–17.00: Oko w oko z ośmiornicą. Pokaz w wykonaniu Restauracji Kardamon, Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka. *NOWE: Z udziałem Roberta Makłowicza

17.00: Warsztaty fotografii otworkowej. Prowadzi Ryszard Karczmarski – klasztor oo. Dominikanów
17.00: Koncert Zumba Georgian etno-folk (Gruzja) – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
18.00: Krym niedokończona podróż. Wernisaż wystawy fotografii Romana Krawczenki i Ryszarda Karczmarskiego – klasztor oo. Dominikanów

20.00: Mela Koteluk, Katie Melua. Główny koncert Europejskiego Festiwalu Smaku. Uroczyste otwarcie festiwalu – Arena Lublin (bilety na www.eventim.pl)

23.00: After Party po koncercie – Klub Plener

4 września (piątek)

10.00–22.00: Targ Rybny & Slow Food. Inauguracja – plac Rybny. Po raz pierwszy na festiwalu
10.00–12.00: Tajemnice kuchni gruzińskiej. Warsztaty dla top szefów kuchni z Lublina i regionu. Prowadzi Giorgi Beżuaszwili (Gruzja) – Caffe Trybunalska
10.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
10.00–22.00 – Jarmark Inspiracji – Stare Miasto
10.00–18.00: Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci, za pomocą fotografii XIX wieku, czyli wielkie fotografowanie na ulicach Starego Miasta. Atelier.historyczni – plac Po Farze 6

12.00: *NOWE. Wernisaż wystawy malarstwa Keti Matabeli (Gruzja) – Muzeum Lubelskie

12.00–14.00: Gospodarka ze smakiem. Warsztaty wyrobu cydru. Prowadzi Hieronim Błażejak− Caffe Trybunalska

12.00–16.00: Leica Open Day – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL. Z udziałem firm Epson i Eizo
17.00: Pokaz kulinarny Gospodarka ze smakiem: Restauracja Stary Młyn w Bełżycach – scena plac Po Farze
17.30: Pokaz kulinarny Ivo Violante & Przyjaciele – scena plac Po Farze
18.00: Burzliwe życie Lejzorka Rojtszwańca. Spektakl Stowarzyszenia Teatralnego Badów wg Ilji Erenburga – sala widowiskowa Centrum Kultury (spektakl biletowany)
18.00: Wernisaż wystawy fotografii Atelier. historyczni „Ludzie Konopnicy. Folklor historyczną techniką ujęty” – kawiarnia Między Słowami
18.00: Trzy Krainy Smaku. Pokaz kulinarny LGD Ziemia Biłgorajska – scena plac Po Farze
18.30: Gruzja na talerzu. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
18.00: Premiera festiwalowego piwa. Browar Piwne Podziemie – Pub U Fotografa
19.00: Salon Literacki: Wieczór autorski Mariana Janusza Kawałko – restauracja Old Pub
19.00: Muzyczne wyprawy kulinarne: Izrael. Restauracja The Olive. Hotel Ilan – scena plac Po Farze

20.00: Koncert Zumba Georgian etno-folk (Gruzja) – scena plac Po Farze
21.00: Koncert zespołu A-Wa (Izrael) – scena plac Po Farze
22.00: Suliko. Koncert Ellen Chkhitadze (Gruzja) – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
23.00: Noc toastów gruzińskich z udziałem Zumba Georgian etno-folk – restauracja Old Pub

5 września (sobota)

10.00–22.00: Targ Rybny & Slow Food – plac Rybny. Po raz pierwszy na festiwalu
10.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
10.00–22.00: Jarmark Inspiracji – Stare Miasto
10.00–18.00: Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci, za pomocą fotografii XIX wieku, czyli wielkie fotografowanie na ulicach Starego Miasta. Atelier.historyczni – plac Po Farze 6
10.00–15.00: Akademia Odkryć Fotograficznych Centrum Kultury w Lublinie. Wystawy, gość specjalny, pokaz – Centrum Kultury w Lublinie.
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie. Po raz pierwszy na festiwalu
12.00–14.00: Gruzińskie Wariacje w wykonaniu finalistów programów Top Chef, MasterChef, Hell’s Kitchen – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
14.00: Teatr Nalewek. jubileuszowy XXV Ogólnopolski Turniej Nalewek. Obrady kapituły z udziałem Artystów Nalewek – restauracja Old Pub
14.00: Wędrowny Teatr Lalek Małe Mi z Wrocławia: „Ali Baba i czterech rozbójników” – plac Po Farze
14.30 – 17.00: Zielona Akademia Kubusia Puchatka dla dzieci. Prowadzą finaliści programów Top Chef, MasterChef, Hell’s Kitchen – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
15.00–16.30: DJ-e Miksują. Pierwsze w Polsce pokazy kulinarne najlepszych didżejów z Polski. Prowadzi Piotr Tyczyński – scena plac Po Farze

15.00–23.00: Akademia Odkryć Fotograficznych Centrum Kultury w Lublinie. Plener na festiwalu – Stare Miasto

16.30: Lubelskie smakuj życie. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze

17.00: Pokaz kulinarny Gospodarka ze smakiem: Sadyba Rozalin – scena plac Po Farze. *NOWE. Przeniesiony z niedzieli na sobotę.

17.30: Pokaz kulinarny Ivo Violante & Przyjaciele – scena plac Po Farze

18.00: Trzy Krainy Smaku. Pokaz kulinarny LGD Kraina wokół Lublina – scena plac Po Farze
18.30: Gruzja na talerzu. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
19.00: Muzyczne wyprawy kulinarne: Ukraina – scena plac Po Farze
20.00: Ogłoszenie wyników jubileuszowego XXV Turnieju Nalewek – scena plac Po Farze

20.00: Koncert zespołu Rokiczanka (Polska) – scena plac Po Farze
21.00: Koncert zespołu Haydamaky (Ukraina) – scena plac Po Farze
22.00: Projekt Haydamaky & Rokiczanka (Ukraina Polska) – scena plac Po Farze
23.00: Noc Nalewek z zespołem Haydamaky & Rokiczanka – restauracja Old Pub

6 września (niedziela)

10.00–22.00: Targ Rybny & Slow Food – plac Rybny. Po raz pierwszy na festiwalu
10.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
10.00–22.00: Jarmark Inspiracji – Stare Miasto
10.00–18.00: Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci, za pomocą fotografii XIX wieku czyli wielkie fotografowanie na ulicach Starego Miasta. Atelier. historyczni – plac Po Farze 6
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie. Po raz pierwszy na festiwalu
12.00: 40 urodziny Ivo Violante, benefis kulinarny – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
12.00–14.00: Gruzińskie Wariacje w wykonaniu finalistów programów Top Chef, MasterChef, Hell’s Kitchen – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
14.00: Wędrowny Teatr Lalek Małe Mi z Wrocławia: Ali Baba i czterech rozbójników – plac Po Farze
14.30 – 17.00: Zielona Akademia Kubusia Puchatka dla dzieci. Prowadzą finaliści programów Top Chef, MasterChef, Hell’s Kitchen – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
15.00–16.30: Jem Ziemniak. Pokazy kulinarne lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
16.30: Lubelskie smakuj życie. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze

17.00: Pokaz kulinarny Gospodarka ze smakiem: Pensjonat Rozanna – scena plac Po Farze. *NOWE. Przeniesiony z soboty na niedzielę

17.00: Wernisaż wystawy ambrotypów Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci. Atelier. historyczni – róg Grodzkiej Ku Farze
17.30: Pokaz kulinarny Ivo Violante & Przyjaciele – scena plac Po Farze
18.00: Trzy Krainy Smaku. Pokaz kulinarny LGD Ziemia Kraśnicka – scena plac Po Farze
18.30: Gruzja na talerzu. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
19.00: Salon literacki: Czytanie eseju Ryszarda Kapuścińskiego: Kirgiz schodzi z konia. Gość specjalny Jerzy Rogalski – restauracja Old Pub
19.00: Muzyczne wyprawy kulinarne: Macedonia – scena plac Po Farze

20.00: Džambo Aguševi Orchestra (Macedonia). Koncert finałowy Europejskiego Festiwalu Smaku – scena plac Po Farze

8 września (wtorek)

19. 00: Debata Dwóch Ambon. Smak i kolor krzyża. Prowadzi o. Tomasz Dostatni – Bazylika oo. Dominikanów
20.00: Duchowe After Party 7. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku – klasztor oo. Dominikanów

2015-08-30 11:42:33
(fot. lublin112.pl)

2 komentarze

  1. A GDZIE festiwal piwa? :/

  2. Zależy jaki festiwal masz na myśli. A samo piwo gruzińskie również będzie

Z kraju