W przyszłym tygodniu mają ruszyć akcja, w której każda osoba, która odnajdzie martwego dzika, otrzyma 200 złotych. Taka sama suma trafi do myśliwych, którzy odstrzelą lochę dzika.
igrzyska smierci – wszyscy widly w dlonie i do lasu 200+ czeka
ja
Moim zdaniem koła łowieckie powinny zrobić to za darmo a minister środowiska, zdaje się profesor nie powinien smrodzić powietrza fajkami.
dzik
czy 200zł będzie opodatkowane?
Stu dwunasty niedorzecznik
Nieodłączny VAT bierze się nawet za SMS’y typu:”warto pomagatsc”, czy „pomagajmy”, to niby dlaczego nie brać od 200+?
grzesiek
myśliwiy 200 zl za jedna sztuke…??? przecież tu będzie szlo szachrajstwo !! jeden zabije 10 napiszą ze 50 i się podziela haha lktos tgo upilnuje tym razem czuje////////////
aaa
Wariaci. Mamy zdrową populację to ją chcą wystrzelać. W zamian przyjdzie ta ze wschodu.
Mam pytanie na jakiej podstawie będą wypłacane te pieniądze myśliwym ,na pdst.odstrzalu?A nie myśliwym co zdjęcie a co wtedy z tym dzikiem martwym kto będzie płacił za utylizacje?
StaszekLublin
Dziczyznę kl. II rozdrabniamy na szarpaku. Mięso kl. III przepuszczamy przez sitko 3 mm. Fasolę moczymy minimum 12 godzin w wodzie następnie obgotowujemy do miękkości. Wszystkie przyprawy winne być drobno zmielone lub roztarte. Do rozdrabnianych mięs dodaje się sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość mieszamy dodając mączkę ziemniaczaną.
Z mąki pszennej i smalcu sporządzamy rumianą zasmażkę, która rozprowadzamy wodą (ja robię to bulionem z dzika) i dodajemy koncentrat pomidorowy a następnie paprykę, rozdrobnioną cebulę, maggi i doprawiamy solą.
Puszki (słoiki) po wyparzeniu napełniamy masą mięsną do poziomu mniej nieco niż połowa puszki a resztę uzupełniamy obgotowaną fasolą. Zalewamy przygotowaną jak wyżej zalewą pozostawiając około 5 mm wolnej przestrzeni u góry puszki na dekielek.
Wycieramy krawędzie puszek lub słoików i zamykamy.
Pasteryzujemy.
Emil
Karwasz !
Niedługo i w lodówce Kulwapa się znajdzie.
igrzyska smierci – wszyscy widly w dlonie i do lasu 200+ czeka
Moim zdaniem koła łowieckie powinny zrobić to za darmo a minister środowiska, zdaje się profesor nie powinien smrodzić powietrza fajkami.
czy 200zł będzie opodatkowane?
Nieodłączny VAT bierze się nawet za SMS’y typu:”warto pomagatsc”, czy „pomagajmy”, to niby dlaczego nie brać od 200+?
myśliwiy 200 zl za jedna sztuke…??? przecież tu będzie szlo szachrajstwo !! jeden zabije 10 napiszą ze 50 i się podziela haha lktos tgo upilnuje tym razem czuje////////////
Wariaci. Mamy zdrową populację to ją chcą wystrzelać. W zamian przyjdzie ta ze wschodu.
Mam pytanie na jakiej podstawie będą wypłacane te pieniądze myśliwym ,na pdst.odstrzalu?A nie myśliwym co zdjęcie a co wtedy z tym dzikiem martwym kto będzie płacił za utylizacje?
Dziczyznę kl. II rozdrabniamy na szarpaku. Mięso kl. III przepuszczamy przez sitko 3 mm. Fasolę moczymy minimum 12 godzin w wodzie następnie obgotowujemy do miękkości. Wszystkie przyprawy winne być drobno zmielone lub roztarte. Do rozdrabnianych mięs dodaje się sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość mieszamy dodając mączkę ziemniaczaną.
Z mąki pszennej i smalcu sporządzamy rumianą zasmażkę, która rozprowadzamy wodą (ja robię to bulionem z dzika) i dodajemy koncentrat pomidorowy a następnie paprykę, rozdrobnioną cebulę, maggi i doprawiamy solą.
Puszki (słoiki) po wyparzeniu napełniamy masą mięsną do poziomu mniej nieco niż połowa puszki a resztę uzupełniamy obgotowaną fasolą. Zalewamy przygotowaną jak wyżej zalewą pozostawiając około 5 mm wolnej przestrzeni u góry puszki na dekielek.
Wycieramy krawędzie puszek lub słoików i zamykamy.
Pasteryzujemy.
Karwasz !
Niedługo i w lodówce Kulwapa się znajdzie.