Środa, 29 maja 202429/05/2024
690 680 960
690 680 960

W Milejowie ruszyła jedna z najnowocześniejszych linii w Europie do produkcji koncentratu pomidorowego (zdjęcia)

W zakładzie w Milejowie przetwarzanych jest 80 tys. ton pomidorów rocznie. Dawtona uruchomiła właśnie nowoczesną linię produkcyjną, dzięki której spadnie zużycie energii a jakość produktów wzrośnie. W wydarzeniu wziął udział m.in. minister rolnictwa.

We wtorek, w zakładzie firmy Dawtona w Milejowie, miało miejsce uroczyste otwarcie jednej z najnowocześniejszych w Europie linii do produkcji koncentratu pomidorowego. W wydarzeniu wzięli udział m.in. minister rolnictwa Robert Telus, wiceminister finansów Artur Soboń, wiceminister infrastruktury Tomasz Tomala, Prezes Krajowej Izby Rolniczej, posłowie z naszego regionu, władze powiatu i gminy oraz oczywiście szefostwo firmy.

Jak podkreślano, technologia na jaką postawiono w tym zakładzie, nie była dotychczas wykorzystywana w produkcji koncentratu pomidorowego. Mowa o ultra innowacyjnej technologii recyrkulacji skroplin. Pierwsza tego typu instalacja pojawiła się dwa lata temu. Jeżeli chodzi o Polskę, to obecnie powstają dwie takie linie, jednak milejowska jest pierwszą w kraju, jaka już funkcjonuje. Pozwala ona przede wszystkim na zmniejszenie zużycia energii potrzebnej do produkcji, a po drugie poprawia jakość finalnego produktu.

– Zbudowana została specjalna wieża, do której sok jest pompowany na wysokość 30 metrów. Następnie jest on rozpylany a wtłaczane od dołu powietrze sprawia, że sok spadając do dołu się zagęszcza. Dzięki temu nie musi on być podgrzewany aby odparować z niego wodę, co jest bardzo energochłonne. W tym przypadku energia cieplna nie jest wcale wykorzystywana. Ogranicza to koszty, co przy obecnych cenach gazu czy węgla, daje kolosalne wartości. Do tego dochodzi o 15 proc. mniejsze zużycie wody. Natomiast parametry jakościowe produktu, w porównaniu do tradycyjnej linii, są o 20 proc. lepsze. Mowa tu o kolorze, smaku i gęstości – mówi nam Dyrektor Zakładu Z.P.O.W Milejów Przemysław Bartkowiak.

Obecnie w zakładzie w Milejowie przetwarzane jest 1500 ton pomidorów na dobę. Jednak w dalszym ciągu realizowane są inwestycje, które mają zapewnić dobowy przerób surowca na poziomie 2500 ton już w przyszłym roku. Jak podkreślają władze firmy, wówczas Milejów będzie największym zakładem przetwórstwa pomidora w Polsce.

Rewitalizacja i rozbudowa zakładu w Milejowie, a tym samym rozwój produkcji trwa już od 13 lat. Już obecna roczna produkcja robi ogromne wrażenie. Przetwarzanych jest 80 tys. ton pomidorów z których powstaje 40 mln puszek produktu i 10 tys. ton koncentratu. Do tego powstaje 80 mln saszetek z musem owocowym.

– Jesteśmy polską firmą rodzinną z całkowicie polskim kapitałem. W ciągu 30 lat istnienia zbudowana została firma nie tylko o zasięgu krajowym, ale globalnym. Obecnie Dawtona wkroczyła do grona firm o przychodzie ponad miliarda złotych. Strategią firmy jest budowanie bazy surowcowej. Chcemy być uniezależnieni od czynników zewnętrznych. Chcemy mieć własny produkt wytwarzany z polskiego surowca. Ostatnie lata, czyli m.in. okres covidowy, inflacja czy też wojna w Ukrainie pokazały, jak kluczowy jest dla funkcjonowania przedsiębiorstwa sprawnie funkcjonujący łańcuch dostaw. Dlatego też, aby unikać jego przerwania, firma cały czas inwestuje w swoje zakłady, surowiec oraz w rolników. Bo to właśnie wysokiej jakości surowiec i stabilni partnerzy biznesowi, czyli plantatorzy, pozwalają nam być konkurencyjni na rynku – dodaje Przemysław Bartkowiak.

Inwestycje w zakład w Milejowie mają przynieść również wymierne korzyści dla rolników z naszego regionu. Wskazano tu na zwiększenie produkcji, co wiąże się z większym zapotrzebowaniem na surowiec, czyli pomidory. A ich uprawa ma być obecnie bardziej opłacalna niż uprawa zbóż.

57 komentarzy

  1. Nie wiem czy wiecie, ale firma Dawtona importuje koncentrat z Chin. Następnie przerabia na ketchup i koncentrat pomidorowy. Zdecydowanie nie polecam wyrobów tejj marki

  2. Do normalny anty pis

    Pana wpis …zlódzieje…. czyżby zabrakło odwagi cywilnej na prawidłową pisownię ? Pan jako prawy obywatel , który posiadł wiedzę ,że coś ukradziono powinien zgłosić to odpowiednim organom . A potem pozostają już ” Wolne Sądy”.

  3. kiedys w milejowie robili najlepszy koncetrat barszczu czerwonego i pomidorowego marki milekow a dawtona to rozwodniona rzadka breja

  4. czyli wzrasta wydajność linii,spadają koszty produkcji czyli można będzie nieco więcej zapłacić dostawcy za pomidory,a dla konsumenta w sklepie będzie nieco taniej ,prawda ?

  5. A ja się tam cieszę,mieszkam tu i widzę ją zakład z roku na rok rośnie.Inwestycje widać tu gołym okiem i uwielbiam ten zapach przetwarzanych pomidorów o poranku.Brawo panie Bartkowiak,a że słychać wycie, cóż znakomicie ?

  6. Szkoda tylko że nikt się nie pytał czy da się spać w nocy prz takim huku tych energooszczednych ,,komInów,,Masakra dla osób mieszkajacych w pobliżu.P,racują w dzień i w nocy przez caly tydzień.Powinni wyplacać odszkodowania za decybele.Bylam słyszalam dobrze że tam nie mieszkam

    • Gdyby nie ten zakład nie byłoby tej miejscowości. Przez takich ingnorantów niszczy się przemysł w Polsce i wspiera obcy. Myśl zanim coś napiszesz

  7. Pani parasolkowa jest dyrektorem departamentu, żenada roku

  8. A jakiej racji jakiś minister wyprawia sobie rajd do prywatnej firmy?? Moza są jakieś powody? Coto za szopka?.
    Miejmy nadzieję ze pis odejdzie niedługo od władzy. Powróci normalność.

  9. Super. Polska marka, i niech się rozwija. A wy przestańcie mieszać politykę do biznesu

    • Jak widać biznes sam się pcha do polityki zapraszając PiS-owca Sobonia i wspierając partię, która niszczy Polskę. Dla mnie ta firma już nie istnieje, nic więcej od niej nie kupię.

Dodaj komentarz

Wiadomości z info112