Wtorek, 30 kwietnia 202430/04/2024
690 680 960
690 680 960

Startuje Restaurant Week! Te lubelskie restauracje MUSISZ odwiedzić w jesiennej edycji!

Po rekordowej edycji powraca najpopularniejsze biletowane wydarzenie w Polsce – Restaurant Week! Festiwal właśnie wystartował pod hasłem #FoodLooksGood! Trzy pięknie podane dania i koktajl dostępne będą w festiwalowej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 20 zł czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji) w ponad 400 najlepszych restauracjach. Rezerwacje trwają wyłącznie na https://RestaurantWeek.pl/. Które lubelskie restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

 

Dorodna kaczka w Locomotivie

Komu tęskno do Francji, Włoch czy innych zakątków świata, niech koniecznie odwiedzi Locomotivę. W mieszczącej się w sercu Lublina, urokliwej, a zarazem eleganckiej Restauracji serwowane są zarówno regionalne potrawy, jak i oryginalne dania inspirowane kuchniami świata. Znajdują się tutaj potrawy mięsne i wegetariańskie oraz własnoręcznie przygotowywane desery. Zespół kucharzy – z Chefem Tomaszem Tarką na czele – specjalnie na Festiwal przygotował dwie propozycje menu. Wersja mięsna to risotto z owocami morza (przystawka), soczysta kaczka z krokietem z kalafiora, pasternakiem, czarnuszką coulis z rokitnika, karmelizowaną szalotką i chipsem z jarmużu. Na deser mus czekoladowy z amarantusem, białą czekoladą i crumble z kakaowca. Więcej nie zdradzamy – rezerwujcie!

 

Śliczne policzki wieprzowe w cydrze 

Tym, którym marzą się najlepsze policzki wieprzowe w mieście, polecamy zajrzeć na Chopina 8 do Restauracji Od Kuchni. Mimo krótkiego stażu na lubelskiej scenie kulinarnej, Restauracja może już pochwalić się niezłą renomą. Powstała po to, by czarować smakiem, a zarazem dzielić się z Gośćmi tajnikami gotowania. Tylko tutaj nas na własne oczy można zobaczyć, jak powstaje danie, za sprawą kamer na kuchni i ekranów rozwieszonych na sali. Czeka tu na nas lekka kuchnia oparta na świeżych i wyselekcjonowanych produktach. Podczas Restaurant Weeka jako danie główne w wersji mięsnej zjemy tu policzki wieprzowe marynowane w cydrze jabłkowym z pieczonym jabłkiem, grillowaną cebulą i rwakami. Miłośnicy wege menu – również znajdą coś dla siebie. Czeka na nich m.in. gulasz grzybowy z cieciorką, młodą marchewką i zielonym pieprzem na ryżu basmati.

 

Śliczne żeberka w Nieznanej

Jednym z naszych odkryć jest zlokalizowana niemal w Grand Hotel Lublin Restauracja Nieznana specjalizująca się m.in. w pieczonych żeberkach. To jedna z ciekawszych propozycji tej edycji Restaurant Week! W tym miejscu możecie spodziewać się prawdziwej uczty dla podniebienia. Dania przygotowywane przez Chefa Kuchni zachwycą nawet najbardziej wymagających Gości. Podczas Festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. żeberka w anyżu z imbirem, kiszonkami i puree z czosnkiem niedźwiedzim czy w opcji wege sandacz z komosą w pomidorach i smażoną dymką.

 

Zjawiskowa wołowina w Bianco 

Kolejna propozycja to raj dla wszystkich miłośników wołowiny! Mowa o Bianco, czyli eleganckiej Restauracji mieszczącej się w Hotelu Luxor. Danią bazują tu na na produktach sezonowych i świeżych tworząc unikalne propozycje. W ten fascynujący świat zaprasza Chef Kuchni, który specjalnie na Festiwal przygotował dwie wersje menu. Podczas Restaurant Weeka zjemy tu smaczne kompozycje. Będzie m.in. wolno gotowany policzek wołowy na puree z selera z zielonym groszkiem, marchewką, burakiem, chipsem z pietruszki oraz z sosem z buraków i czerwonego wina czy gołąbki z soczewicy i kaszy gryczanej na julienne warzywnym z musem z pieczonej dyni i sosem z podgrzybków. Koniecznie zapamiętajcie ten adres!

 

Oszałamiająca polędwiczka wieprzowa z truflą 

Jeżeli rzadko bywacie na ulicy Grodzkiej, Browar Grodzki to dobry pretekst, żeby odkryć tę stronę miasta. Obiecujemy – będzie pysznie, kameralnie i niesztampowo! Wyśmienite potrawy, bogata karta piw i menu sezonowe, to gwarancja, że każdy znajdzie coś dla siebie. Menu obfituje zarówno w kultowe już pozycje, jak i w całkowicie nowe kompozycje smakowe przyciągające pasjonatów sztuki kulinarnej. W ramach festiwalowego menu na przystawkę zjemy śledzia w piwie grodzkim, danie główne to własnoręcznie robiona biała kiełbaska z babką drożdżową w jajku, kiszoną kapustą z gruszką i szczypiorkiem. Na deser pączki bawarskie i kompot ze śliwek.

 

Autorskie menu w okazyjnej cenie!

69 zł (dodatkowy rabat 20 zł czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji) – tylko tyle festiwalowi Goście zapłacą za trzydaniowe, autorskie menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Dodatkowo w ramach zamówienia każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub Mocktail Kinley Yuzu. Premierowo w Warszawie dostępny będzie również bezalkoholowy mocktail Martini Vibrante. Co więcej – dzięki Klarna pierwszy raz można zapłacić za rezerwację po 30 dniach – dzięki temu Goście będą mogli odkryć więcej Restauracji podczas jednego Festiwalu. Menu jesiennej edycji zaskakuje! Będzie sezonowo i zdrowo, stąd sporo grzybów, jesiennych warzyw i owoców w wielu ciekawych odsłonach. Będzie też szeroki wybór owoców morza, ryb, a także najlepszej jakości mięs takich jak wołowina, jagnięcina, a nawet dziczyzna! Miłośnicy zielonego menu również znajdą coś dla siebie, bowiem tradycyjnie dostępne będą także dania wegetariańskie i wegańskie.

 

W dobie inflacji i rosnących cen jedzenia, Restaurant Week jest atrakcyjną propozycją dla tych, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych Restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu od najlepszych Chefów w okazyjnej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 20 zł czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji), a do tego uratować żywność przed wyrzuceniem. W jaki sposób? Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w Restauracjach ograniczone jest do minimum. A wszystko to w myśl filozofii #SzanujJedzenie.

Festiwal Restaurant Week odbędzie się w ponad 30 miastach w największych regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, na Warmii i Mazurach, a także w Radomiu i Częstochowie. Miejsca można już rezerwować na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w Restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. 

Lubelskie Restauracje, które warto odwiedzić: 

Rani
Matsu Sushi
Vinna
Prusa 8 Lokal Kulinarny 
Sweet and Spicy Resturacja Indyjska 
Mercure
Loco Taco
Noto Sushi
MOJO
Central Park Bistro
Legendy Miasta
Za Kulisami
Kulturalna – Hotel Arche
Małe Indie
Perłowa Pijalnia Piwa
The Olive – Hotel Ilan
Browar Grodzki
Nieznana.
Bianco – Hotel Luxor
Od Kuchni
Locomotiva
AGIT Hotel Congress & SPA

 

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 12 października – 13 listopada 2022

Startuje Restaurant Week! Te lubelskie restauracje MUSISZ odwiedzić w jesiennej edycji!

Startuje Restaurant Week! Te lubelskie restauracje MUSISZ odwiedzić w jesiennej edycji!

Startuje Restaurant Week! Te lubelskie restauracje MUSISZ odwiedzić w jesiennej edycji!

Startuje Restaurant Week! Te lubelskie restauracje MUSISZ odwiedzić w jesiennej edycji!