Czwartek, 30 maja 202430/05/2024
690 680 960
690 680 960

Smaki Regionów na zamku w Janowcu. Królowały produkty i dania z Lubelszczyzny (zdjęcia)

Dziś teren zamku w Janowcu, jak też jego okolice, opanowały zapachy regionalnych przysmaków. Dla łasuchów był to prawdziwy raj. Wszystko w ramach regionalnego finału Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

W niedzielę w parku przy Zamku w Janowcu odbył się wojewódzki finał Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W trakcie wydarzenia wybierano najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną.

Celem organizowanego już po raz 22. konkursu jest poznanie i udokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych. Chodzi o te, które są osadzone głęboko w lokalnej tradycji i od lat wytwarzane tymi samymi metodami, według tych samych receptur. Do tego dochodzą dania i potrawy regionalne przyrządzane według tradycyjnych receptur, z wykorzystaniem lokalnych, tradycyjnych surowców.

Do konkursu zgłosiło się około 50 wystawców z blisko 80 produktami, więc odwiedzający wydarzenie mieli okazję na popróbowanie smakołyków. Wśród nich znajdowały się m.in.wędliny, miody, sery dojrzewające, octy owocowe, kiszone ogórki, rozmaite soki i syropy a także nalewki, destylaty i wina.

Dodaj komentarz