Prezes Portu Lotniczego Lublin stracił stanowisko. Odwołani zostali również członkowie zarządu

W dni dzisiejszym odwołany ze stanowiska został prezes Portu Lotniczego Lublin Krzysztof Wójtowicz oraz jego dwaj zastępcy. Nowym szefem lubelskiego lotniska został Andrzej Hawryluk.

W czwartek odbyło się zebranie rady nadzorczej Portu Lotniczego Lublin. W jego trakcie zapadła decyzja o odwołaniu dotychczasowych członków zarządu lubelskiego lotniska. Ze stanowiskiem pożegnał się prezes Krzysztof Wójtowicz, a także jego dwaj zastępcy Sebastian Meitz oraz Adam Klinert. Jako uzasadnienie podano oczekiwania akcjonariuszy w zakresie zarządzania Portem Lotniczym Lublin, jak również fakt, że dotychczasowy zarząd 25 czerwca br. uzyskał absolutorium za 2019 r. i został skwitowany przez akcjonariuszy. Dodatkowo zdaniem rady nadzorczej lotniska, nowa sytuacja z jaką ma do czynienia branża lotnicza w ostatnich miesiącach, wymaga także nowych rozwiązań personalnych w zakresie zarządzania Portem Lotniczym Lublin.

Decyzja ta nie jest zaskoczeniem. Już od ubiegłego roku marszałek województwa lubelskiego Jarosław Stawiarski namawiał pozostałych akcjonariuszy do podjęcia takich kroków. Jak wyjaśniał marszałek, ma to na celu poprawę sytuacji spółki. Konieczne miało być również wdrożenie planu naprawczego, gdyż w samym tylko 2018 lotnisko zanotowało 30,2 mln zł straty, w ostatnim czasie zaś liczba pasażerów wciąż spadała, a zarząd miał nie mieć pomysłów mających pomóc lotnisku. Krzysztof Wójtowicz kierował Portem Lotniczym Lublin od maja 2013 roku, a więc ponad siedem lat. Zastępcy mają znacznie krótszy staż pracy. Sebastian Meitz na stanowisko został powołany w sierpniu ubiegłego roku, zaś Adam Klinert w listopadzie.

Jednocześnie powołany został nowy prezes, którym został Andrzej Hawryluk. Jak zapewnia rada nadzorcza lubelskiego lotniska, ma on wieloletnie doświadczenie w zarządzaniu instytucjami i przedsiębiorstwami sektora lotniczego. Do tego posiada szereg certyfikatów i uprawnień w zakresie lotnictwa krajowego i międzynarodowego. Andrzej Hawryluk ukończył Wyższą Oficerską Szkołę Lotniczą w Dęblinie, kierunek Ruch Lotniczy, uzyskując tytuł inżyniera, Politechnikę Warszawską, Wydział Transportu, uzyskując tytuł magistra inżyniera transportu o specjalności sterowanie ruchem w transporcie oraz Politechnikę Łódzką, Studia Podyplomowe w zakresie Zarządzani Przedsiębiorstwem.

(fot. PLL)