Środa, 22 maja 202422/05/2024
690 680 960
690 680 960

Nieprawidłowości u ponad 70% przedsiębiorców przygotowujących posiłki dla szpitali, szkół, sanatoriów i domów dziecka

W I kwartale 2017 roku odbyła się kontrola firm cateringowych przygotowujących posiłki m.in. dla szpitali, szkół, sanatoriów i domów dziecka. Wyniki są zatrważające, w ponad 70% kontrolowanych przedsiębiorstw ujawniono nieprawidłowości.

Kontrola po raz kolejny wykazała, że posiłki serwowane w szpitalach nie poprawiły się znacząco. Inspekcja Handlowa sprawdziła firmy przygotowujące posiłki dla pacjentów szpitali. Skupiono się m.in. na tych firmach, w których stwierdzono zastrzeżenia podczas poprzedniej kontroli. Oprócz tego sprawdzono firmy cateringowe szykujące jedzenie dla: szkół, przedszkoli, żłobków, sanatoriów, domów opieki społecznej, domów dziecka i ośrodków rehabilitacyjno-edukacyjno-wychowawczych. W sumie kontrole zostały przeprowadzone w 83 zakładach w całym kraju, w tym pięciu w naszym regionie. Firmy te dostarczały posiłki łącznie do 282 instytucji. Wyniki kontroli okazały się fatalne.

Nieprawidłowości stwierdzone zostały u 59 przedsiębiorców, co daje aż 71,1 proc. ogólnej liczby skontrolowanych. Firmy te używały przeterminowanych produktów, nie podawały informacji o alergenach, stosowały tańsze zamienniki, a porcje były niedoważone. Posiłki przygotowywano w niehigienicznych warunkach, a jadłospis nie był zgodny z umowami, które przedsiębiorcy zawarrli ze szkołami, szpitalami czy też innymi instytucjami.

Jako przykłady przytoczono ujawnione przeterminowane produkty, m.in.: twaróg śmietankowy – o 6 dni, mięso drobiowe – o 11 dni, szynkę wyborową – o 12 dni, kaszę manną BIO – o 35 dni czy koncentrat mąki niskobiałkowej – o 173 dni. W innym przypadku w jadłospisie dla dzieci ze żłobka znajdowały się m.in. masło, kakao i sałatka owocowa z jogurtem naturalnym. Zamiast tego maluchy dostały: miks tłuszczowy, napój kakaowy typu instant i produkt jogurtopodobny. W innej z firm, resztki żywności przechowywano w brudnych zamrażarkach, w kolejnej w otwartym worku na śmieci bez żadnych oznaczeń. Były tam skrawki mięsa i wędlin oraz krupnioki. Uczniowie jednego z gimnazjów zamiast 250 g naleśników z dżemem truskawkowym otrzymali porcje o wadze od 119 do 196 g. Z kolei dzieci w szkole podstawowej i pacjenci w szpitalu dostali sporo mniejsze niż w wykazie kotlety mielone.

Podobne uchybienia stwierdzono w firmach z naszego regionu. Tylko jedna z nich przeszła kontrolę bez żadnych zastrzeżeń. W pozostałych znaleziono przeterminowane produkty, nie wykazywano składu poszczególnych dań a niektóre z produktów użytych do ich wytworzenia były bardzo słabej jakości. Jak zaznacza Inspekcja Handlowa, przedsiębiorcy już w czasie kontroli uzupełniali brakujące informacje w jadłospisach, wycofywali przeterminowane produkty i usuwali inne nieprawidłowości. W wyniku kontroli nałożone zostały mandaty na łączną kwotę ok. 28 tys. zł,. W dwóch, najbardziej drastycznych przypadkach, skierowano wnioski o ukaranie do sądu.

2018-01-22 22:52:10
(fot. pixabay.com)

41 komentarzy

  1. Bo prywciarz ma to we krwi,okraść skarbowkę,pracownika i klienta a tym bardziej dzieci z przedszkola czy chorych w szpitalu.

  2. Można prosić o nazwy firm z lubelskiego? Skoro płacę niemałe pieniądze za posiłki mojego dziecka, mam prawo również znać firmę – być może to ona dostarcza pożywienie do naszego przedszkola

  3. Przebywałem w szpitalu nie przebywałem w więzieniu

    pierd….antoni Normalka ….tak to jest jak przetarg wygrywa najtańsza oferta ,przycinać na jakosci i ilosci muszą żeby „wyjść na swoje „

    Przystępujesz do przetargu i masz spełnić wymagania, żadnego przycinania ! jeśli nie spełnisz kary powinny być surowe i bardzo dotkliwe.
    Kolejna rzeczą to posiłek w więzieniu i szpitalu – to dopiero granda

  4. Tylko jedna z nich przeszła kontrolę bez żadnych zastrzeżeń.

    Nie za bardzo rozumiem, dlaczego niektórzy chcą wiedzieć, kto NIE przeszedł kontroli….
    Po co to komu ???
    Należy wyróżnić i promować tę, która jako jedyna przeszła kontrolę bez żadnych zastrzeżeń.
    Jak ktoś dobrze pracuje, trzeba go wesprzeć i umożliwić mu rozwój.
    Reszta wcześniej czy później sama się wyeliminuje z rynku.

  5. To są jakieś jaja. Ukarali 59 zakładów na łączną kwotę 28 tys. to kur* mniej niż 500zł na firmę!! Na pewno będą dbali o lepszą jakość w przyszłym roku, bo taka kara to im w pięty pójdzie!

    • Niezidiociały mimo bulu

      Czyli dalsze przyzwolenie na traktowanie dzieci i chorych na poziomie byle jakiej zwierzyny !!!!!!!!
      Qwa , jak długo jeszcze truciciel,bandzior i złodziej będzie wazniejszy od tych , którzy na tą swołocz płacą ??????
      jak długo jeszcze będą anonimowi ???????
      Normalnych wszyscy noszą po zębach nawet jeśli Ci mają rację a tamci co święte krowy ?????????
      Dawać tu odpowiedzialnych za taki stan i tych którzy nakładali mandaty – niech dopłaca ze swoich kieszeni za robienie sobie jaj z zaistniałych zagrożeń !!!!!!