Czwartek, 25 kwietnia 202425/04/2024
690 680 960
690 680 960

Z największych sieci handlowych i restauracji wycofują rukolę. Wykryto w niej salmonellę

Kontrola wykazała, że produkowana przez jedną z firm rukola, zawiera niebezpieczne bakterie. Produkty trafiały zarówno do największych sieci handlowych w kraju, jak też do restauracji McDonald’s.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne związane z obecnością Salmonelli w niektórych produktach firmy Eisberg z Legnicy. Spółka ta zajmuje się produkcją świeżych sałat i różnego rodzaju mieszanek z tych produktów. Prowadzone w spółce wewnętrzne badania wykazały, że w przeznaczonej dla jednego z klientów rukoli, znajdują się niebezpieczne dla zdrowia bakterie.

W związku z tym zapadła decyzja o wycofaniu niektórych partii zarówno rukoli w opakowaniach po 100 i 500g, jak też mixów z rukolą: duopack 2x50g oraz 140g, mixów z burakiem 570g, mixu Toscana 170 i 500 g. Odbiorcami wycofywanych produktów były m.in. sklepy Biedronka, Lidl, Intermarche, Selgros a także restauracje McDonald’s.

Jak informuje producent, każda z sieci od razu otrzymała informację o konieczności usunięcia z hal sprzedaży tych produktów. Obecnie działania związane z wycofywaniem rukoli oraz produktów w których występuje, dobiega końca.

(fot. pixabay)

2 komentarze

  1. A ile różnego typu świństwa jest gryce itp. ile Glifosatu? Nasza żywnośc jest jedną z najbardziej zatrutych chemicznie w Europie.
    Sami wieśniacy mówią że jedno ma dla siebie a drugi na sprzedaż.

  2. Drogi Olo Panie najjaśniejszy z miasta , ludzie którzy mieszkają na wsi tak raczej nie robią bo nie mają na takie rzeczy czasu i widac jakie masz pojęcie o tym po twoim szacunku do ów wieśniaków, a druga sprawa jakby nie te wiesniaki to byś z głodu umarl zywiac sie swoim betonowym otoczeniem pełnym ołowiu i innych zanieczyszczeń, ciesz się że w ogóle żyjesz od tych codziennych spalin i twoje pluca jeszcze moga tym twoim najlepszym powietrzem oddychać bo przecież taki jesteś delikatny 🙂

Z kraju