690 680 960

Sukces Województwa Lubelskiego podczas XXI edycja targów Smaki Regionów (zdjęcia)

Od soboty (24 września br.) w Poznaniu trwa XXI edycja targów Smaki Regionów. Województwo lubelskie otrzymało tam 8 „Pereł” i zajęło II miejsce w ogólnopolskim konkursie na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Jest to rekordowa ilość przyznanych „Pereł” w jednym roku dla Lubelskiego w ciągu całej 21-letniej historii konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.

– Bardzo się cieszę z tak dobrego wyniku. Konkursy jak ten, pokazują ogromny potencjał jaki wciąż drzemie w produktach regionalnych i tradycyjnych z naszego regionu. Chcemy, żeby poznała i pokochała je cała Polska – wyjaśnia Członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.

W tegorocznej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” kapituła konkursu przyznała, aż 90 „Pereł” i 5 Kluczy do Spiżarni. Wśród laureatów z województwa lubelskiego, statuetką „Perły” nagrodzone zostały następujące produkty i dania:

– Najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy:
– Karpiarz – Gospodarstwo Rybackie Bełżec;
– Kulebiak Jaglany – Pracownia kulinariów regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska;
– Beza – Cukiernia z Ostrowa Lubelskiego;
– Pieróg (pieczony) z makiem i marchewką – Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Fajsławic;
– Czereśnie suszone bez pestek – Gospodarstwo Ekologiczne Vita Natura;
– Sekret Sapiehów, wędlina dojrzewająca – Frykasy z Kodnia.

Najlepsze danie i potrawa regionalna i tradycyjna: Szynka Pascha pod kołderką z kapusty kiszonej – KGW Swańki z Wyryk; Nadwiślańska zupa z suma + gulasz barani z Janowca z plackami słomianymi – Restauracja Czarna Dama Janowiec.

Podczas targów w Poznaniu nagrodę specjalną, Klucz do Polskiej Spiżarni otrzymał Zdzisław Szwed, członek zarządu województwa lubelskiego.

(fot. UMWL)

Kursy walut

  • USD 4.2928zł 0.29%
  • GBP 5.2571zł -0.51%
  • EUR 4.692zł -0.34%
  • CHF 4.7023zł -0.26%

Polub nas