Sobota, 20 kwietnia 202420/04/2024
690 680 960
690 680 960

Startuje Restaurant Week. Restauracje serwują popisowe dania w atrakcyjnej cenie (zdjęcia)

Od dziś do 30 kwietnia potrwa największy festiwal kulinarny w Polsce. W wydarzeniu bierze udział kilkanaście restauracji z Lublina, które będą starały się oczarować gości wyjątkowym smakiem oferowanych przez siebie dań.

Rozpoczęła się kolejna edycja festiwalu kulinarnego Restaurant Week. W wiosennej edycji wydarzenia bierze udział ok. 400 restauracji w całym kraju, w tym 14 w Lublinie. Przy czym organizatorzy podkreślają, że w trakcie trwania festiwalu, będą do niego dołączać kolejne lokale.

Tym razem hasłem, jakie przyświeca wydarzeniu, jest Food Sounds Good. Chodzi bowiem o to, że liczy się nie tylko smak, gdyż niebagatelną rolę w tym, jak go odczuwamy, jest to, co słyszymy. Mowa tu zarówno o stuknięciu kieliszka czy talerza, gwarze występującym w danym lokalu, lecz również odgłosach samego jedzenia takich jak m.in. chrupanie, krojenie i wiele innych. To wszystko bowiem pobudza apetyt.

Misją Restaurant Week jest promowanie polskiej sceny restauracyjnej poprzez jej przybliżenie i zachęcenie gości do odwiedzenia biorących w festiwalu udział lokali. Każdy z nich przygotowuje specjalnie na tą okazję wyjątkowe menu, które jest dostępne w atrakcyjnej cenie. W tym roku jest to 69 zł, za które klient otrzymuje przystawkę, danie główne, deser oraz cocktail.

Jak podkreślają organizatorzy festiwalu, całość odbywa się w 100% w duchu Szanuj Jedzenie i zero-waste. Do tej pory udało się uratować 69 ton żywności przed zmarnowaniem. Wszystko dzięki planowaniu i rezerwacji, marnowanie produktów żywnościowych w lokalach zostało ograniczone jest do minimum. Każdy restaurator dzień wcześniej bowiem wie, ile będzie miał gości i jakie potrawy należy dla nich przygotować. Tym samym kupuje tyle produktów, ile wykorzysta.

Swoje popisowe dania zaprezentowała dziś restauracja Kago Sushi na Starym Mieście. Jest to najnowszy koncept gastronomiczny Alona Than, jednego z najlepszych mistrzów sushi na świecie, który prowadzi lokal wraz z pochodzącą z niewielkiej miejscowości koło Ryk Moniką Wójcik. Jej przygoda z gastronomią zaczęła się pięć lat temu, kiedy to wyjechała do Warszawy za pracą. Znalazła zatrudnienie w restauracji serwującej sushi. Niebawem została też menadżerką lokalu.

W 2020 roku wraz z mężem podjęła jednak decyzję, że nie zamierzają wiązać swojej przyszłości z Warszawą, tylko wracają w swoje rodzinne strony. Odchodząc zaproponowała pracodawcy, aby ten otworzył restaurację w Lublinie, wówczas dalej będzie dla niego pracować. Ten się zgodził jednak pod warunkiem, że będą prowadzić ją wspólnie. Zgodziła się bez zastanawiania.

-Stworzyliśmy miejsce całkowicie inne. Chcemy wyróżniać się przede wszystkim jakością, obsługą i miłą atmosferą w restauracji. Sushi można zjeść bowiem wszędzie, jednak nie każde sushi jest dobre. Niezwykle ważne jest jak je wykonujemy, jak serwujemy i z jakich produktów ono powstaje. Postawiliśmy na najlepsze produkty. Najważniejszy jest ryż, który przyjeżdża do nas z Japonii, natomiast tuńczyka sprowadzamy z Barcelony – mówi Monika Wójcik.

Oprócz Kago Sushi w festiwalu biorą udział również restauracje: Trzy Romanse w Hotelu Wieniawski, Central Park, Mercure, Małe Indie, Niepospolita, Perłowa Pijalnia Piwa, Nieznana w Grand Hotelu, Sweet & Spicy, The Olive w Hotelu Ilan, Vinna czy Zielony Talerzyk.

Rozpoczynająca się właśnie wiosenna edycja Restaurant Week jest już 19 z kolei, zaś w Lublinie wydarzenie organizowane jest od 7 lat. Do tej pory uczestniczyło w nim blisko 2,5 tys. restauracji, które z tej okazji odwiedziło łącznie 1,5 mln osób. Obecnie festiwal odbywa się w 13 regionach Polski, od tej edycji zwiększył swój zasięg również na Czechy. Potrwa on do 30 kwietnia.

(fot. lublin112)

11 komentarzy

  1. troche mało na tym talerzu

  2. Ja lubię mlaskać, ciamkać, siorbać, mruczeć aż do zaksztuszenia i ciągać nosem przy gorących daniach. A bywa że i drugą stroną coś umknie niefrasobliwie…
    Smacznego i zdrowego wzystkim.

  3. Za 69 zł i to ma być okazyjna cena???
    Żarty

    • Bez przesady… to tylko nieco ponad 4h pracy za minimalną stawkę. Każdego powinno być stać.
      Przelicznik dla wyborców PiS-u: to tylko skrzynka tatry.

  4. nie dam się naciągnąć na talerz. W ramach tego pójdę do ukraińskiej restauracji, przy Skłodowskiej. Znakomite żarło za rozsądną cenę .

  5. Byłem raz i wystarczy. Porcje degustacyjne. W tej cenie wolę zjeść jedno danie i wyjść najedzony.

  6. Kilka plastrów cukinii no rarytas że szok.

  7. Pyszne jedzenie jest w restauracji Nieznana… Polecam , jak ktoś nie próbował 🙂

  8. Ludzie, ludzieeee, lećta bo bedzie restaurant week i bedo serwować dania światowe. Może sie wreszta najecie po pachy i bedzieta najedzone.

Z kraju