Piątek, 10 maja 202410/05/2024
690 680 960
690 680 960

Jak dobrze wybrać frytownicę gastronomiczną? Praktyczne wskazówki

Smażenie w głębokim tłuszczu to popularna technika obróbki termicznej, po którą często sięga się w profesjonalnej kuchni. Zainwestowanie w dobrą frytownicę gastronomiczną umożliwia przygotowanie nie tylko pysznych frytek, ale również wielu innych posiłków. Jeżeli zastanawiasz się, jak wybrać to urządzenie, koniecznie przeczytaj nasz artykuł. Znajdziesz w nim mnóstwo cennych wskazówek!

Czym jest frytownica gastronomiczna?

Frytownica gastronomiczna dwukomorowa to urządzenie, które służy do frytowania. Taką nazwą określa się technikę obróbki technicznej posiłków, polegającą na smażeniu ich w głębokim tłuszczu. Dzięki posiadaniu dobrej frytownicy gastronomicznej szybko przygotujesz nuggetsy, pączki, panierowaną rybę, drób, warzywa czy frytki. Smażenie ich w głębokim tłuszczu sprawia, że zachowują chrupkość, a jednocześnie są miękkie w środku.

Frytownica gastronomiczna elektryczna czy gazowa?

Na rynku znajdziesz frytownice, które mogą być zasilane elektrycznie albo gazowo. Jednak różni je nie tylko sposób zasilania, ale także koszty eksploatacji, konserwacja czy koszt tych urządzeń. Frytownice gastronomiczne gazowe zazwyczaj są tańsze w codziennym użytkowaniu, ponieważ cena gazu wynosi mniej niż cena prądu. Jednak te urządzenia elektryczne są tańsze w naprawie oraz przy ich zakupie. Często frytownice elektryczne kosztują znacznie mniej niż te sprzęty zasilane na gaz, pomimo swoich podobnych parametrów.

Jaką pojemność frytownicy gastronomicznej warto wybrać?

Pojemność frytownicy gastronomicznej przede wszystkim należy dobrać do średniej liczby zamówień w twoim lokalu. Nieduże tego typu urządzenia zwykle posiadają pojemność trzech albo czterech litrów. Polecamy ci ich zakup, gdy będziesz używać swojej nowej frytownicy wyłącznie sporadycznie. Niska pojemność sprawia, że nie usmażysz w niej dużej liczby posiłków w tym samym czasie.

Odpowiednio duży zbiornik na składniki zapewnia dobry komfort pracy, a także znacznie ją przyspieszy. Dzięki niemu przygotujesz znacznie więcej porcji danej potrawy podczas jednego użycia frytownicy gastronomicznej. Jak wiadomo, jest to szczególnie potrzebne podczas dużego ruchu w restauracji czy w barze. Jeżeli potrawy smażone w głębokim tłuszczu to dania, które wydajesz bardzo często, a twój lokal gastronomiczny świetnie prosperuje, zdecyduj się na frytownicę o pojemności około trzydziestu litrów.

Jak dobrze wybrać frytownicę gastronomiczną? Praktyczne wskazówki

Jakie cechy posiada dobra frytownica gastronomiczna?

Każda dobra frytownica gastronomiczna ma odpowiednio dużą moc i pojemność, która jest dopasowana do potrzeb danego lokalu gastronomicznego. W ten sposób zapewnisz sobie prawidłowy czas wydawania posiłków przy jednoczesnym wygodnym sposobie ich przygotowywania. Na każdy litr pojemności frytownicy gastronomicznej powinna przypadać około 1 kW mocy. 

Ze względu na ryzyko poparzenia się należy zachować szczególną ostrożność podczas używania i konserwacji tego urządzenia do frytowania. Dlatego warto zainwestować w praktyczne i funkcjonalne rozwiązania, takie, jak automatyczny system filtrujący. To umożliwi bezpieczniejsze korzystanie z frytownicy gastronomicznej. Przyda się również „zimna strefa”, która skutecznie zapobiega spalaniu się cząsteczek żywności w gorącym oleju. To sprawia, że dania są świeższe i zdrowsze. 

Już wiesz, jak dobrze wybrać frytownicę gastronomiczną do swojego lokalu. Mamy nadzieję, że dokonasz właściwego zakupu, a samo urządzenie będzie ci doskonale służyć przez wiele lat. Powodzenia!