Groźna bakteria w mrożonkach wyprodukowanych przez lubelską firmę. Może doprowadzić nawet do śmierci
15:36 15-02-2020
Ogólnopolska sieć sklepów ALDI wycofuje ze sprzedaży mrożonkę warzywną marki All Seasons. Chodzi o warzywa na patelnię o wadze 450 g z kodem kreskowym 28069119, mające termin przydatności do spożycia 12.2021 i numer partii L 200120.
W produkcie tym stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes. Spożycie tych warzyw zagraża zdrowiu, gdyż bakteria wywołuje listeriozę.
Choroba ta jest niebezpieczna, szacuje się bowiem, że około 30-40% osób zarażonych umiera. Szczególnie zagrożone zarażeniem są noworodki, kobiety w ciąży, osoby starsze, pacjenci po przeszczepach narządowych, osoby cierpiące na choroby nowotworowe oraz osoby z marskością wątroby. Najczęstsze objawy listeriozy to wysoka gorączka oraz biegunka.
Producentem warzyw na patelnię All Seasons jest lubelski Agram. Firma zapewnia, że pozostałe produkty zarówno z logiem Agram, jak też marek własnych, w tym All Seasons są bezpieczne. Badania wykazały bowiem, że zagrożenie dotyczy tylko jednego produktu z jednej partii produkcyjnej.
Warzywa na patelnię All Seasons produkowane są tylko dla sieci sklepów ALDI, która posiada swoje markety w województwach: dolnośląskim, kujawsko-pomorskim, lubuskim, mazowieckim, małopolskim, opolskim, wielkopolskim, zachodniopomorskim, łódzkim, śląskim oraz świętokrzyskim.
(fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne)
Nowa pani prezes i same wtopy