Czwartek, 25 kwietnia 202425/04/2024
690 680 960
690 680 960

Groźna bakteria w mrożonkach wyprodukowanych przez lubelską firmę. Może doprowadzić nawet do śmierci

W warzywach na patelnię wyprodukowanych przez lubelską firmę dla ogólnopolskiej sieci sklepów, wykryto groźną dla zdrowia a nawet życia bakterię. Produkt został wycofany z obrotu.

Ogólnopolska sieć sklepów ALDI wycofuje ze sprzedaży mrożonkę warzywną marki All Seasons. Chodzi o warzywa na patelnię o wadze 450 g z kodem kreskowym 28069119, mające termin przydatności do spożycia 12.2021 i numer partii L 200120.

W produkcie tym stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes. Spożycie tych warzyw zagraża zdrowiu, gdyż bakteria wywołuje listeriozę.

Choroba ta jest niebezpieczna, szacuje się bowiem, że około 30-40% osób zarażonych umiera. Szczególnie zagrożone zarażeniem są noworodki, kobiety w ciąży, osoby starsze, pacjenci po przeszczepach narządowych, osoby cierpiące na choroby nowotworowe oraz osoby z marskością wątroby. Najczęstsze objawy listeriozy to wysoka gorączka oraz biegunka.

Producentem warzyw na patelnię All Seasons jest lubelski Agram. Firma zapewnia, że pozostałe produkty zarówno z logiem Agram, jak też marek własnych, w tym All Seasons są bezpieczne. Badania wykazały bowiem, że zagrożenie dotyczy tylko jednego produktu z jednej partii produkcyjnej.

Warzywa na patelnię All Seasons produkowane są tylko dla sieci sklepów ALDI, która posiada swoje markety w województwach: dolnośląskim, kujawsko-pomorskim, lubuskim, mazowieckim, małopolskim, opolskim, wielkopolskim, zachodniopomorskim, łódzkim, śląskim oraz świętokrzyskim.

(fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne)

47 komentarzy

  1. Nowa pani prezes i same wtopy

Z kraju