Piątek, 26 kwietnia 202426/04/2024
690 680 960
690 680 960

Znamy szczegóły tegorocznego Europejskiego Festiwalu Smaku. Królować będzie kuchnia Armenii i lubelska wieprzowina

Organizatorzy Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie przedstawili szczegóły tegorocznej imprezy. Wydarzenie rozpocznie się 3 września i potrwa dziewięć dni.

Tegoroczna edycja Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie poświęcona będzie kulturze Armenii, co więcej, do organizacji imprezy przyłączyła się Ambasada Armenii w Polsce. Nawiązywać to ma do mieszkającej w Lublinie i Zamościu społeczności ormiańskiej. Kuchnia ormiańska jest także częścią wielokulturowej kuchni Lubelszczyzny. Po raz pierwszy w historii Festiwalu wystąpi trzech światowej sławy szefów kuchni: Andrea Camastra z Włoch, Boris Marcell z Kolumbii oraz Përparim Babalija z Kosowa. Z kolei gościem specjalnym festiwalu będzie Robert Makłowicz. Kulinarnym bohaterem festiwalu będzie zaś lubelska wieprzowina, czyli świnka rasy puławskiej. Jednym z celów jest jej promocja w naszym kraju, tak aby w ciągu najbliższych 3 edycji zagościła w kartach najlepszych restauracji w Polsce.

Kucharze będą ukierunkowani na dawne tradycje kulinarne, lokalne smaki oraz sezonowość produktów. -Poprzez takie i inne aktywności chcemy nakłaniać naszych odbiorców do zwrócenia się ku produktom regionalnym i sezonowym, ukazując ich obecność i twórcze wykorzystanie we wszystkich obszarach – kuchni wysokiej, wyrafinowanej, w restauracjach regionalnych, a także w kuchni domowej, codziennej – wyjaśnia dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku Waldemar Sulisz. Poszczególne wydarzenia festiwalu będą się odbywać na Arenie Lublin, Deptaku, Rynku Starego Miasta i placu Rybnym, placu Po Farze, w klasztorze Dominikanów i na Zamku Lubelskim. Organizatorzy szacują, że w ciągu 9 dni festiwal odwiedzi około 100 tysięcy ludzi.

Z ciekawszych wydarzeń, jakie zaplanowano podczas festiwalu, warto wymienić Moc Restauracji, czyli możliwość skosztowania dań w promocyjnych cenach w najlepszych restauracjach w mieście. W kartach mają zagościć najsłynniejsze ormiańskie i lubelskie dania. Postawiono jednak warunek, na talerzach musi znaleźć się mięso świnki puławskiej i produkty regionalne z Lubelszczyzny. Będzie także można zobaczyć pokaz kulinarny Jana Kuronia, który przygotuje polskie renesansowe zupy, oczywiście na lubelskiej wieprzowinie. Specjalnie dla uczniów lubelskich szkół gastronomicznych odbędzie się konkurs Good Chef. Do rywalizacji stanie 9 młodych osób dopiero zdobywających doświadczenie. Ciekawie zapowiada się również MasterCheff 4 dogs. W tym wydarzeniu gotować będą uczestnicy Kulinarnego Show Master Chef. Każdy chętny będzie mógł spróbować wykonanych przez nich dań, jednak pod warunkiem przekazania na rzecz schroniska dla bezdomnych zwierząt karmy, kocyków i innych potrzebnych rzeczy.

Wiadomo też, kto zagra podczas festiwalu. Wśród wykonawców będą: najsłynniejszy ormiański dance-punk czyli Wattican Punk Ballet, grające klezmerskie i bałkańskie klimaty Bubliczki, pochodzący z Erewania ormiański zespół reggae „The Reincarnation Orchestra”, ormiańska wizjonerka i piosenkarka Aida, występująca w najważniejszych światowych salach koncertowych grupa Tel-Aviv Soloists Ensemble pod dyrekcją Baraka Tala, utalentowany mistrz batuty Barak Tal oraz wiolonczelistka Danielle Akta.

(fot. lublin112)
2016-06-29 20:04:09

4 komentarze

  1. Super, będę!

  2. Wszystko fajnie, w artykule jest opisane wszystko co potencjalny odwiedzający festiwal smaku chciał by wiedzieć. Szkoda tylko że nie bedzie mu dane odwiedzić tych miejsc, bo autor nie podał najważniejszej informacji, czyli kiedy odbędzie się ten festiwal.

    • Szanowny Michale, tak ważnej informacji nie mogło zabraknąć w materiale i nie zabrakło. Nawet została ona specjalnie wyróżniona w pierwszym akapicie. „Wydarzenie rozpocznie się 3 września i potrwa dziewięć dni.”

      Pozdr
      Red

  3. Wiadomo co ale nie wiadomo gdzie i kiedy a to też jest bardzo ważne.

Z kraju