Środa, 01 maja 202401/05/2024
690 680 960
690 680 960

„Wszystko smakiem poznasz”. Opowiedzą o przepisach z XVI, XVII i XVIII wieku

W sobotę 12 września będzie można wziąć udział w spotkaniu, w trakcie którego poznać będzie można przepisy z XVI, XVII i XVIII wieku. Opisują one kuchnię związaną m. in. z Lublinem i Lubelszczyzną.

Lublin
2020-09-12, 19:00

Książka kucharska hrabiów na Włodawie i Różance – to opowieść o rękopiśmiennej książce kucharskiej należącej do Rozalii z Zahorowskich Pociejowej i jej męża Antoniego, a potem ich córki księżnej Ludwiki Honoraty Lubomirskiej. Zbiór zawiera 1000 przepisów z XVI, XVII i XVIII w, opisujących kuchnię związaną m. in. z Lublinem i Lubelszczyzną. Znajdziemy w niej np. opisy cebularzy wypiekanych z grochu, niezwykłych kołaczy, dań rybnych, mięsnych, przetworów, zup oraz najstarsze receptury kulinarne spisane po polsku.

Rozalia byłą żoną strażnika litewskiego Antoniego Pocieja, bratanka słynnego hetmana Ludwika Pocieja. Chętnie i często przebywała w Lublinie. Po rodziacah odziedziczyła Uściług (dziś przejście graniczne) i Strzyżów koło Hrubieszowa oraz dobra na Wołyniu i Kijowszczyźnie. Jej mąż przejął po stryju Włodawę i Różankę ze wspaniałym pałacem nad Bugiem, posiadał też Terespol i dobra na Litwie.

Książka kucharska Pociejów to próba opisu całej znanej wówczas kuchni polskiej. Najważniejszy był w niej smak, bo „smakiem wszystko poznasz”. Spotkanie odbędzie się w godzinach pomiędzy 19:00 a 20:30 w restauracji Hades Szeroka w Lublinie.

(fot. pixabay – zdjęcie ilustracyjne)

Jeden komentarz

  1. Czy relację/nagranie spotkania będzie można gdzieś obejrzeć?

Dodaj komentarz

Z kraju