Poniedziałek, 06 maja 202406/05/2024
690 680 960
690 680 960

Te kolory wpływają na apetyt. Sprawdź, kiedy zjesz więcej!

Biały pobudza głód, różowy wzmaga wrażenie słodkości, a niebieski sprawia, że jedzenie smakuje nam gorzej. Czy wiedziałeś, że kolory bezpośrednio wpływają na nasz apetyt i chęć jedzenia? O tym, dlaczego tak się dzieje i które kolory należy wybrać, aby pobudzić lub zahamować łaknienie, rozmawiamy z psychodietetykiem i ekspertem Restaurant Weeka – Magdaleną Hajkiewicz-Mielniczuk.

Lublin

Kolor ma znaczenie! 

Kolory działają na naszą podświadomość, ale także fizjologię. Potrafią nas pobudzać do pracy, ale i męczyć. Jako wzrokowcy zwracamy uwagę również na to, jak wygląda jedzenie.

– Badania pokazują, że to, w jaki sposób wygląda jedzenie, bardzo mocno wpływa na nasz apetyt oraz to, ile go zjemy. Na przykład ludzie zjedzą więcej, jeśli danie składa się z elementów o różnych kolorach, niż jeśli na talerzu wszystkie kolory są takie same lub bardzo podobne – podkreśla Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk.

Sięgając po produkty o różnym zabarwieniu kolorystycznym, wpływamy nie tylko na stan naszego ciała, ale i ducha, gdyż kolory oddziałują także na nasz nastrój.

– Kierując się kolorem pożywienia, możemy komponować smaczne, dobrze zbilansowane posiłki. Warto dodać, że pełne kolorów, pięknie zaaranżowane na talerzu danie to prawdziwa uczta dla zmysłów. Przyciąga oko, poprawia apetyt i samopoczucie – zaznacza nasza rozmówczyni.

To kolory ciepłe wpływają na zwiększenie się poziomu łaknienia.

– Kolorami, które szczególnie pobudzają apetyt, jest kolor czerwony, żółty czy pomarańczowy. Widząc takie odcienie, spożywamy posiłek znacznie chętniej. Z kolei zupełnie inne reakcje będą wywoływały w naszym organizmie barwy chłodne np. niebieski czy szary, które nie występują w jedzeniu naturalnie – dodaje Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk.

Jak więc poszczególne barwy wpływają na apetyt? Sprawdź poniżej, kiedy zjesz więcej! 

  • Czerwony mówi się o nim, że to bardzo energetyczny kolor. Jak oddziałuje na nasz organizm? Zwiększa częstotliwość oddechu, podnosi ciśnienie krwi oraz pobudza apetyt! W efekcie bardzo często w restauracjach możemy spotkać czerwoną aranżację. Podobnie wpływa na nas sama czerwona żywość wydaje nam się niezwykle apetyczna, jak np. truskawki, pomidory, czereśnie.
  • Pomarańczowy przywołuje na myśl orzeźwiającą pomarańczę i kojarzy nam się ze zdrowiem i świeżością. Kolor ten, zwiększając dopływ tlenu do mózgu, stymuluje naszą aktywność umysłową, wywołuje uczucie komfortu i wprawia nas w dobry nastrój, który zachęca do jedzenia.
  • Żółty przez skojarzenia z cytrusami także kojarzy nam się z orzeźwieniem. To również barwa utożsamiana ze słońcem, a więc z ciepłem i szczęściem, czym zachęca do przekąszania czegoś smacznego! Kolor ten zdecydowanie poprawia nastrój i pobudza w godzinach porannych. Jedzenie podane na talerzu w tym odcieniu również spotęguje nasz głód!
  • Biały to zdecydowanie nie jest dobry wybór dla łasuchów. Powód? Jest prosty kolor ten pobudza ośrodek głodu, a także zmniejsza wrażenie kaloryczności podawanych posiłków. Białe produkty kojarzą nam się z czymś lekkim, dlatego podświadomie dajemy sobie przyzwolenie, aby zjeść ich więcej. 
  • Zielony kojarzy nam się z czymś zdrowym i naturalnym. Wrażenie to może być często złudne, ponieważ kaloryczne danie podane na zielonym talerzu nie staje się od tego bardziej „fit”. Kolor zielony korzystnie wpływa na nasze samopoczucie, a zielone dania (szczególnie z jakimś innym produktem dla kontrastu) doskonale prezentują się na talerzu, przez co chętniej po nie sięgamy.
  • Niebieski widząc ten kolor, organizm automatycznie ostrzega nas, a instynkt podpowiada, że taka żywność może być zepsuta. Niebieski rzadko występuje wśród warzyw i owoców. A że dodatkowo ma właściwości wyciszające i uspokajające, instynkty głodowe pracują na zwolnionych obrotach.
  • Szary zdecydowanie nie jest kolorem zachęcającym do jedzenia. Rzadko można go spotkać w przyrodzie, a co za tym idzie, podobnie jak w przypadku niebieskiego, podchodzimy do niego ostrożnie.

Okazuje się, że rola kolorów podczas jedzenia ma ogromne znaczenie. Bawiąc się kolorami, możemy skutecznie wpływać na nasz apetyt i doznania smakowe. Warto skorzystać z tej wiedzy, wybierając się na Restaurant Week. To właśnie podczas Festiwalu można spróbować pięknie podanych i kolorowych dań.

Festiwalowe, trzydaniowe menu dostępne jest w okazyjnej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 20 zł czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji) jeszcze tylko do 13 listopada. Dodatkowo w ramach zamówienia każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub Mocktail Kinley Yuzu. Premierowo w Warszawie dostępny jest również bezalkoholowy mocktail Martini Vibrante. Co więcej – dzięki Klarnie pierwszy raz można zapłacić za rezerwację po 30 dniach – dzięki temu Goście będą mogli odkryć więcej Restauracji podczas jednego Festiwalu. 

Restaurant Week trwa już tylko przez kilka dni do 13.11 w ponad 30 największych miastach i regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, na Warmii i Mazurach, a także w Radomiu i Częstochowie. Swój udział zadeklarowało ponad 400 Restauracji – wśród nich lubelskie Matsu Sushi, Vinna, Prusa 8 Lokal Kulinarny, Legendy Miasta czy Za Kulisami. 

Miejsca można już rezerwować na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w Restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. 

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl 

Termin Festiwalu: 12 października – 13 listopada 2022 

(fot. mat. prasowe)

Dodaj komentarz